Nem is annyira mini borfesztivál Köveskálon

10 TOP északi parti borászat a Kálibulin


2016. 09. 03.


Szeptember 17-én Kálibuli, vagyis az Északipart bor-, gourmet- és kulturális fesztiválja a Káli-medencében, Köveskálon: előadások, borkóstoló, degusztációs menük, élőzene és esti buli a program. A boros felhozatal különösen erős, akár külön borfesztiválként is megállná a helyét. 10 fantasztikus északi parti borász kínál kóstolót vagy félszáz borból.

_RED2026

Képzeljük el, hogy szeptember 17., szombat van, 11 körül érkezünk Köveskálra. Sok az ember, de nincs tömeg, mert ez a fesztivál arról szól, hogy lazán, ráérősen sétálgatva, üldögélve élvezzük a kora őszben mindazt, amit a Káli-medence kínál. A helyszínek pár perces sétatávolságra vannak egymástól, a következő néhány órában kényelmesen körbemehetünk az összesen, és nem maradunk le semmiről, ráadásul közben annyi bort megkóstolhatunk, ami képtelenség lenne, szóval érdemes egy kicsit előre tervezgetni.

A Káli Art Innben mindjárt indulnak a programok, de hogy addig is hasznosan teljen az idő, már el lehet kezdeni az ismerkedést a borokkal. Ezen a helyszínen három pince boraiból kóstolhatunk.

 

  1. Borbély Családi Pincészet: Borbély Tamás

A badacsonyi predesztináció. A családi elbeszélések szerint csecsemőkorában cumi helyett lopószár volt a szájában, de annyi mindenképp biztos, hogy végigkísérte életét az a szőlőbirtok, amit szülei – amint lehetőségük nyílt arra, hogy saját borászatot hozzanak létre – a nulláról építettek fel. Ami ma már ötük számára közös önmegvalósítás: a szülők mellett húga és felesége is részt vesz benne.

DSC_6217

A Borbély család

És néhány Borbély bor:

Gabriella Muscat Ottonel 2015: Friss, fűszeres, elegáns – a birtok asszonyának kedvenc fajtája, ő választja ki minden évjáratban, melyik tartályból származó bor kerül a saját neve alatt forgalomba.
„kinnagangon” Pinot noir rosé 2015: Friss, gyümölcsös, málnás karakter, tisztán és fröccsben is jó.
Tomaj (Rózsakő – Olasz rizling – Kéknyelű) 2015: Egyedülálló házasítás, a badacsonyi borvidék három ásványos fajtájából reduktív technológiával készített bor, amellyel a szikár, ásványos borokat kerülő borkedvelők is közelebb kerülnek a Kéknyelű világához.

 

  1. Villa Tolnay: Nagy László

A csobánci fenegyerek. Szülei akaratának ellentmondva lett borász, mert erre született. Az európai borkészítés útját követi, szemléletben, stílusban és fajtában is, és az egész a Csobánc különleges, vulkáni talajával és mikroklímájával van megkoronázva. A hosszan eltartható, folyamatosan fejlődő borokra esküszik, kedvenc elfoglaltsága a különböző évjáratok összekóstolása.

MZS_2427

Nagy László és Phillip Oser, a Villa Tolnay alapítója

Zöldveltelini Tavasz 2015: Halvány aranyszín, zöldes reflex. Visszafogott illat, ásványos, fűszeres. A kortyban citrusok, fehérbors, közepes test, kis krémesség és üde savak.
Olaszrizling 2015: Elegáns, zamatos fehérbor. Gazdag íz, finom fahatás, hosszú lecsengés. Fő fajtaként tekintenek az Olaszrizlingre, és évről-évre megbízhatóan szállítják a szebbnél szebb tételeket.
Szürkebarát 2015: Csobánc-hegy, Halszálkás dűlő, bazalt talaj, öreg tőkék és komoly hozamkorlátozás. Nagy testű, komoly, ásványos bor fehérvirágokkal, csonthéjasokkal és fehérhúsú gyümölcsökkel.

 

  1. Liszkay Borkúria: Liszkay Mihály

Az átütő életöröm. Világcsavargó, aki zongorázik, sztorizik, nőkről és fiatalságról mesél, és közben a legkorszerűbb formában újjáélesztette a több ezer éves, Monoszló környéki borkészítő hagyományt. Meggyőződése, hogy ez a vidék kiválasztott hely, és neki az a küldetése, hogy ezt borban és vendéglátásban megmutassa a világnak.

BDF_7187Cabernet Franc Giulia 2013: Friss, lendületes, vidám és gazdag bor. Kádban erjedt és tartályban érett. Ízében és illatában is kirobbanóan gyümölcsös jegyek. Száraz, közepes lecsengésű, modern és intenzív bor.
Pinot Noir 2011: A terroir kiváló adottságainak és a fahordós kezelésnek köszönhetően visszafogott nemes tölgyes, gazdagon érett cseresznyés és kicsit gombás, erdei ízvilágot kínál. Gazdag, egyedi és komplex fűszeresség jellemzi. Tartalmas tétel hosszú lecsengéssel.
Merlot 2011: Színe mélyvörös. Illatában mediterrán hangulatú, érett erdei gyümölcsök, csokoládé és édes fűszerek. Íze gazdag, komplex, jó egyensúlyban. Szerkezetét szépen lekerekedni kezdő tanninok uralják. Hosszú lecsengésében kakaóbab, dohány.

Borkóstolás előtt-közben-után belehallgathatunk Mautner Zsófi, Almási Kitti, Boldizsár Ildikó vagy Stumpf Andás és Szakonyi Péter előadásába, aztán irány, mondjuk a Kővirág étteremben, ami a szemben nyíló, kis utcában mindössze 50 méterre van. Itt két pincészet mutatkozik be:

 

  1. Dobosi Pincészet: Dobosi Győző

Szigorúan természetes. Dobosiék a borral is úgy vannak, mint mindennel az életben: komolyan veszik, de nem bonyolítják túl, csinálják, ahogy nazarénus hitük és elveik vezetik őket. A Dobosi família az 1700-as évek eleje óta foglalkozik borkészítéssel a Nivegy-völgyben. És nem mellékesen 100%-ban bio borok kerülnek ki a kezük alól.

MZS_2912

Dobosiék

Bio Muskotály 2015: Ebből a fajtából 2015-ben készítettek először száraz bort, amellyel az illatos borok kedvelőknek szeretnének a kedvében járni. Friss és zamatos, mintha a frissen facsart szőlő illatát éreznénk.
Bio Sauvignon Blanc 2015: Az év melegsége tökéletesre érlelte a szőlőt, így mind illatában mind ízében az érett egzotikus és édes gyümölcsök jellemzik, dominál benne a sárgadinnye és az eperlevél.
Bio Juhfark 2015: Kiváló klasszikus bor szép testtel, harmonikus savakkal, olajos megjelenéssel. Még fiatal, de bőven van benne érlelési potenciál. Minden korty után egyre több, egyre kecsesebb arcát mutatja.

 

  1. Istvándy Birtok: Istvándy Gergő

Az édesszájú sármőr és ötletember. Akinek a borok mellé mindig ki kell találni valamit. Nem elég, hogy ott van a káptalantóti birtok, csodás ételekkel és borokkal, kellenek még csak ott átélhető élmények. Aztán kell Borműhely, ahol saját bort készíthet a látogató, kell piknikbár, stand a piacra mangalicakolbásszal, és kell Kék Korszak, főszerepben a kéknyelűvel.

MZS_4426

Istvándyék. A jobb szélen Gergő.

Olaszrizling 2015: Nyári almás, körtés illat, kis mandulával fűszerezve. Elegáns bor, testes, de nem nehéz. Lecsengése telt, egészen hosszú, a végén árnyalatnyi, fajtajelleges kesernye jelenik meg.
Kékderű 2015: A badacsonyi kéknyelűből készült tétel a pohárban szagolva megnyerő frissességgel és üdeséggel bűvöl el. A kéknyelű a borvidék ősi fajtája, amely más fajtáknál kevesebbet terem, és koncentráltabb bort ad. Vulkanikus karakter, rendkívül hosszú érlelési potenciál jellemzi.
Badacsonyi Rozé 2015: Cabernet sauvignonból készült, finom illat jellemzi, érett gyümölcsökkel, főleg cseresznyével és málnával. Gömbölyű korty, szinte vörösboros jegyek, sok-sok édeskés erdei gyümölccsel, a száraz rozé elegáns lecsengésével.

 

Most akár jöhet egy ebéd itt, a Kővirágban, de ha még korai, akkor bármelyik következő helyszínünk príma lehetőséget kínál a kóstolás közben növekvő éhség csillapítására. A Káli Gourmet (pár perc séta felfelé) azért lehet jó választás, mert itt zajlanak a gyerekprogramok, a Káli Kövek borászat (2 percre visszafelé, a Fő utcán) pedig azért, mert az itt kínált bográcsétel vagy Frankie hamburgere mellett folytathatjuk a borkóstolást a házigazdánál.

 

Káli Kövek: Szabó Gyula

A transzcendens nyugalom. Nem bonyolítja túl a dolgokat. Korábban éveken át harcművészetekkel és keleti filozófiákkal foglalkozott, az ezekhez köthető szamuráj-erkölcsrend határozta meg az életét. Sallangmentesség, tisztaság, precizitás: boraiban is kizárólag a lényegre – vagyis a terroirra – koncentrál.

MZS_2272

Szabó Gyula

Rizling 2015: 50% Rajnai Rizling és 50% Olaszrizling. A válogatott, kézzel szüretelt szőlő a Fekete-hegyről, a Tagyon-hegyről és a Szent György-hegyről származik. A szőlő mustja saválló tartályban erjedt, és négy hónapig érlelődött.
Rezeda Olaszrizling válogatás 2015: Négy bazalt hegy, négy dűlőjének gondosan válogatott termése kíméletes feldolgozás után került 500 és 225 literes tölgyfahordókba. A komótos erjedés és 8 hónapos érlelést követően a borok házasításra kerültek, hogy legjobb tulajdonságaik érvényesülhessenek.
Köveskál Olaszrizling 2015: Tradicionális módon készült bor a vulkanikus talajú Fekete-hegy Töltés dűlőjéről. A tökéletesen érett és egészséges gyümölcs Szabó Gyula 42 éves, köveskáli szőlőültetvényéről származik. A 2015. október közepén, kézzel szüretelt szőlő mustja préselés nélkül került két 500 literes és egy 225 literes tölgyfahordóba, ahol három hónapig erjedt, majd hat hónapig érlelődött.

 

Ezek után itt, a Káli Kövekben benézhetünk egy workshopra, a Káli Art Innben pedig már zajlanak az előadások, oda is visszaugorhatunk. Aztán irány a Mi a kő étterem (5 perces séta tovább a Fő úton), ami nemcsak újabb kiváló étkezési lehetőség, hanem a házigazda Trombitás Tamás mellett három borászat is kínál itt kóstolót.

 

  1. Gilvesy Pince: Gilvesy Róbert

A letisztult elegancia. Kanadai, a világban sok helyen megfordult építészként jött a Szent György-hegyre, és találta meg a romos, egykori Esterházy présházat, ami szerelem volt az első látásra. Ugyanazzal a következetességgel készíti borait, amellyel 21. századi módon építészetileg újraértelmezte a romos présházat, a sok százéves itteni borkészítő hagyomány egyik legfontosabb emlékét.

DSC_5954

Gilvesy Róbert

Bohém (Riesling cuvée) 2015: A pincészet birtokbora. A reduktívan elkészített rizling alapú házasítást egy kis sauvignon blanc, szürkebarát és leheletnyi fahordós érlelés teszi teljessé. Ha lenne fehér bisztróbor, az biztosan ilyen lenne. Könnyed, friss, gyümölcsös, de főleg bohém.
Rajnai Rizling 2015: A Tarányi dűlő termését ebben az évjáratban már a frissen termőre fordult Váradi dűlő egészíti ki. Ez a fajta kiváló partnerre talált a Szent György-hegyben: kiválóan tolmácsolja elegáns, vulkanikus karakterét. Érett gyümölcsök íze és ásványos sósság hatja át.
Próbaüzem (Furmint) 2015: A frissen telepített Váradi dűlő furmintjának szűztermése. A kiváló alapanyagot 500 literes tölgyfahordóban érlelték 7 hónapon keresztül. A páratlanul gazdag, ásványos, déligyümölcsös kortyot 5 gramm maradékcukor kerekíti. A kis tétel szűretlenül került palackba.

 

  1. Laposa Birtok: Laposa Bence

A tudatos építkező. Már hatodikos korában megmondta az osztálytársainak, hogy borász lesz. Fokozatosan, terv szerint halad, meggyőződése, hogy egy borászat felépítésében nem szabad kihagyni egy lépcsőfokot sem. Ma már nem csak az motiválja, hogy egyre jobb borokat készítsen, hanem hogy a vidék, ahol a borok készülnek, előbbre jusson.

Feelusion EP-56k

Laposa Bence és húga, Zsófia

Szürkebarát 2015: Azt mondják, hogy Franciaország után a szürkebarát Badacsonyban második hazájára talált. A megszokott könnyedség és elegancia házassága ez a bor. Fehérvirágok és enyhén fűszeres illat jellemzi, zamatában azonban telt és vastag ez a fajta.
Rizling2 2015: Világfajta Laposa-módra. A Badacsony legszebb déli lejtőin érő rajnai rizlingből készül. Gyümölcsös és ásványos, komplex illattal rendelkezik. Klasszikus ízek modern formába csomagolva, a hagyományok és a 21. század találkozása.
Kőkövön 2015: A Köves-hegy délnyugati oldaláról, 220 méter magasságból, az erdő szélén fekvő ültetvényről származik a pince furmintja. A vulkanikus talajon nagyon jól érzi magát ez a fajta.

 

  1. Sabar Borház: Ádám Gábor

A messziről jött ember. Egészen a legutóbbi időkig még könyvvizsgáló cégét vezette a borászat mellett. De a kapcsolata a borral és ezzel a vidékkel évtizedes, ebből ered filozófiája is: a hely értékeire, hagyományaira, a környezet vonzerejére, szépségére és kisugárzására építkezve megmutatni boraik különlegességét.

20160826_Gábor_08k

Ádám Gábor

Muscat Ottonel 2015: Rendkívül illatos, csak úgy ontja magából a virágos, szőlős és zöldfűszeres jegyeket. Reduktív eljárással készült, könnyed, légies, élénk savgerincű száraz bor a Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről.
Sauvignon Blanc 2015: Gyönyörűen komponált, gazdag illat- és aromavilágú reduktív bor a Bács-hegy déli fekvésű Feketebács dűlőjéből.
Rajnai Rizling 2014: Elegáns boregyéniség a Badacsony déli lejtőjéről (Köbölkút-Hármashegy dűlő), amely határozott savkészletével, részletgazdag gyümölcsösségével és finom ásványosságával hódít. Fél évig érlelődött 500 literes, enyhe pörkölésű osztrák Stockinger hordóban.

 

Ha mindezen túl vagyunk, és még nincs este, akkor irány újra a Káli Art, még elcsíphetjük az utolsó programot, aztán vissza a falu másik végére a Pálffy pincébe, ahol az esti koncert és buli közben folytathatjuk a kóstolást a házigazdáknál.

 

Pálffy Pince: Pálffy Gyula

A káli hagyomány. Évszázados borász családba született, fiatalon mégis másfelé indult. Jó nagy kerülő után aztán mégis győzött a tradíció. Borkészítési filozófiájának alapköve a természetesség. Fiai, Gyula és Attila számára soha nem volt kérdés, hogy milyen hivatást válasszanak, jó hír, hogy most már biztosan nem szakad meg a Pálffy-folytonosság.

GY A

Pálffy Gyula és fia, Attila

Káli Olaszrizling 2015: A pince saját területéről származó alapbora, spontán, tartályban és hűtve erjesztve. Száraz tétel, egy kis maradékcukorral, amitől rendkívül gyümölcsös.

Káli Birtokbor 2015: 40% Olaszrizling, 30% Tramini, 15% Szürkebarát, 15% Zöldveltelini házasítása. Vannak benne hordós és tartályos tételek is, úgy házasítva, hogy minél kerekebb és harmonikusabb bort alkosson ez a négy szőlőfajta.

Káli Királyi Mál 2015: A Mező-mál dűlő válogatott termése. 60% tartályban, 40% hordóban, spontán erjesztve. Fő érdekessége a változatos talajösszetétel. Üledékes mészkő, vörös homokkő és bazalt altalajról szüretelt szőlőből készült.

Nagyon fontos, hogy ha a kóstolást máshol folytatjuk, este 8 felé mindenképpen kanyarodjunk vissza ide, mert egy igen erős bulira készülnek a szervezők és a felkészült vendégek, Rakonczai Imre és zongorája főszereplésével…

Eddig tartott a képzeletbeli fesztiválozás. Nincs más hátra, meg kell csinálni igaziból is, a jó hangulat és élménydömping garantálva, mert ne feledjék, ezek itt csak a boros programok voltak. Kálibuli: szeptember 17. szombat, Köveskál.

További részletek a Kálibuliról, jegyvásárlás itt.

 


Ajánlom a Facebookon