Nyári díjeső az északi part boraira

San Franciso - London - Budapest


2016. 08. 05.


Az nem meglepő, hogy a Balaton-felvidék rajongói szeretik az itt születő borokat is, hiszen  egyedi az ízviláguk, visszaköszönnek bennük a napsütötte domboldalak, a minerális, vulkanikus, vagy épp márgás és meszes talaj jegyei. És ugyanígy: nem csak a készítőiket, de minket, fogyasztókat is büszkévé tesznek azok a díjak, amiket az északi part borászai a legrangosabb magyarországi és külföldi versenyekről hoznak el.

Szent Donát Birtok

Kovács Tamásék Csopakról nem csak az ország-, de a kontinens határát is átlépve, Amerikában zsebeltek be rangos díjakat. A San Francisco-i Nemzetközi Borverseny az egyik legnagyobb és legfontosabb megmérettetés, minden komoly kereskedő odafigyel rá.

MZS_4601

Kovács Tamás

Idén először nagyon sok furminttal neveztek, a beérkezett mennyiség miatt külön kategóriát is kapott. Ezzel a fajtával hozott el Double Gold, azaz Nagy Arany-díjat a Szent Donát pincészet, valamint kaptak egy Best minősítést (95 pont feletti értékelés), egy ezüstöt, és még legalább egy tucat érmet. Külön elismerés volt számukra az elmúlt időszakban az is, hogy a két Michelin-csillagos, bécsi Steirereck étterem, amit Európa legjobb éttermeként emlegetnek, és a világ 50 kiválósága között jegyeznek, négy Szent Donát bort is kínál. Rene Antrag sommelier a 2013-as Kishegy és Berekhát olaszrizlingeket, valamint Márga Furmintjukat és a Magma Kékfrankosukat választotta ki az étterem számára.

szent donat
Borbély Családi Pincészet

A Borbély Családi Pincészet Bács-hegyi Olaszrizling 2013 válogatása is kimagasló eredményeket ért el a közelmúltban.

borbélydíj

A Magyar Bormustra- Országos Borversenyen Aranyéremmel díjazták, és a legeredményesebb magyar fajtabornak járó Figula Mihály-emlékdíjat is elnyerte. A VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije szintén Aranyérmet ítélt a pincészetnek, és a borverseny 34 olaszrizlingje közül a legeredményesebb Olaszrizling fajta különdíjat is hazahozhatták. A személyes sikeren felül Borbélyék annak is nagyon örültek, hogy a számukra talán legfontosabb, és a környékre jellemző fajta érte el a kiemelkedő eredményeket.

Dobosi Pincészet

Szintén a VinAgora Nemzetközi Borversenyről hozott elismerő díjat a szentantalfai Dobosi Pincészet. 2014-es Bio Kéknyelűjük arany, a 2015-ös Bio Juhfarkjuk pedig ezüst díjat kapott. A családban a szőlőtermesztés hagyománya közel három évszázadon át apáról fiúra száll. Dobosiék úgy döntöttek, hogy a művelés technikájában a régi módszereket alkalmazzák, és így készítenek igazi bio borokat. A megelőzésre fektetnek hangsúlyt, így aztán nem kell vegyszerekkel gyógyítani a betegségeket.

dobosi

Gilvesy Pincészet

A Szent György-hegyi Gilvesy Pincészet a Tarányi-dűlőben, 40-50 éves tőkékről szüretelt 2013-as Tarányi Rajnai Rizlingje ezüstérmet kapott a világ egyik legrangosabb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson. A Tarányi Rajnai Rizling 2014 és a Gilvesy Sauvignon Blanc 2015 pedig a Prestige Reserve Club aranydíját kapta. Gilvesy Róbert azt mondja, erre is nagyon büszkék, de a legnagyobb öröm az, hogy ilyen különleges adottságú, vulkanikus területen termő tőkék szőlőjéből készíthetnek borokat.

gilvesy

Fotó: Nemzeti Borkiválóság Program


Ajánlom a Facebookon