Paradicsomszezon – tanácsok és recept – kezdőknek is

Termeld meg a spagettiszósz minden hozzávalóját!


2016. 08. 01.


Nálunk minden évben a fő attrakció a kertben a paradicsom. Nem csak azért, mert a paprikával nehezebb, hanem mert minden formájában imádjuk.

Tavaly még Pesten, az Aldiban találtam rá egy paradicsompalánta mixre, ami ott kókadozott a polcon, és csak azért vettem meg egy dobozt belőle, mert sajnáltam, hogy ezek a kedves növénykék locsolás híján ott pusztulnak. Mondta is a párom, hogy minek költök ilyesmire, hiszen a hat palánta, amelyet a doboz tartalmazott igencsak rossz bőrben volt.

13737697_10153783625101593_6150626098152807935_o

a paradicsom szép és finom dolog

Az a hat palánta végül derekasan meghálálta a jótéteményt. Tavaly 2 méter magasra növő, különlegesebbnél különlegesebb fajtájú paradicsom-szörnyetegeim nőttek. Volt olyan, amelyiken egy-egy termés elérte az 500-750 grammot. Elképesztő változatos volt tehát a felhozatal a kertben.

Tavaly egyesével fél kilós óriás paradicsomok is termettek.

Tavaly egyesével fél kilós óriás paradicsomok is termettek.

Idén sajnos szinte csak klasszikus fajtákat sikerült ültetnem, és eddig az idő sem volt a legjobb, mert ugyan a paradicsom szereti a sok vizet, de nem a hetente jelentkező 2-3 napos monszunt. Ennek ellenére sem panaszkodhatunk, mert bár a tavalyi hozamot messze nem közelíti meg az idei, azért így is elég sok paradicsom érik és fog is még érni. Ha szerencsénk van, és enyhe lesz az ősz, akkor még októberben is szedegethetjük a koktélparadicsomokat.

Mandula kutya örülne egy falatnak.

Mandula kutya örülne egy falatnak.

A héten a paradicsomot ettük házikenyér-szendvicsnek, salátának és tésztaszószt is készítettünk belőle.

Salátának vagy csak úgy magában is isteni, mert a háztáji paradicsomnak zamata van.

Salátának vagy csak úgy magában is isteni, mert a háztáji paradicsomnak zamata van.

Mivel a paradicsom és a bazsalikom nem csak gasztronómiai értelemben véve jó barát, hanem a kertben egymás mellé ültetve egymást védelmezi a kártevők ellen, nem volt nehéz feladat egy jó spagettiszószra valót összeszedni a kertben.

Minden, ami a tésztaszószhoz kell.

Minden, ami a tésztaszószhoz kell.

Kerti fokhagymánk is van, úgyhogy a fűszerezést is megoldottuk házilag. Paradicsom leforráz, bele egy serpenyőbe, abba egy egész fej durván darabolt fokhagyma, bazsalikomból kétféle: hagyományos és citrom illatú, kis só, kis bors, nem is kell sokáig a tűzön hagyni, a legfinomabb akkor, amikor ez a sok összetevő még őrzi friss ízét.

Egy könnyű nyári fogás, amit 20 perc alatt készítesz el.

Egy könnyű nyári fogás, amit 20 perc alatt készítesz el.

Hozzánk közel, a Káli medence környékén és a Nivegy völgyben is számos helyen kapni házilag készített sajtot. Érdemes egy kemény és érett sajtot választani a tésztára (ami persze al dente). Ez a fogás garantáltan kettő perc alatt fogy el.


Ajánlom a Facebookon