A falusi üdülés kiskátéja

Amit feltétlenül tegyünk meg, ha ősszel az északi partra jövünk


2016. 08. 22.


Persze mindannyian tudjuk, hogy miért megyünk vidékre pihenni, mégis sokszor megfeledkezünk egészen evidens dolgokról. Pedig ezek nyújthatnak ilyenkor igazi örömöt.

1. Sokszor elhajtunk üldögélő emberek mellett, és azt gondoljuk, igen, ez az igazi vidéki élet, időt szánni, kiülni és beszélgetni, nem emailezni, csetelni, skypeolni, hanem egymás szemébe nézve társalogni… Egy ilyen üldögélő személy magunk is lehetünk. Bátran foglaljunk helyet egy padon és üldögéljünk „csak úgy”!

2. Még a legzártabb faluközösségekben is van egy-egy néni vagy bácsi, aki szívesen mesél. Bátran beszélgessünk a helyiekkel, sok csodát tanulhatunk tőlük.

Házi sajtok a Káptalantóti piacon

Házi sajtok a Káptalantóti piacon

3. Miért mennénk nagyáruházba, ha olyan helyen pihenünk, amelynek a közelében piac is van? Kóstolgassunk végig minden ehető portékát és válasszuk a legjobbat!

4. Ha nem jutunk el piacra, keressük fel a helyi termelőket és kóstoljuk meg a helyi sajtokat, húsokat, házi tejet, kenyeret, borokat!

Vadcseresznye Salföld mellől. Nem sok, de a miénk!

Vadcseresznye Salföld mellől. Nem sok, de a miénk!

5. A legfinomabb gyümölcsöket garantáltan a természetben találhatjuk meg. Sétáljunk a környék lankáin és szedjünk vadcseresznyét, vadkörtét, almát, szedret, szőlőt! (Cseresznyét inkább nyáron, persze.)

6. Miért száguldoznánk kocsival a kis falvak között? Tegyük fel magunknak a kérdést: hová rohanunk? Nem kell ötre a sulihoz érnünk a gyerkőcért, vagy zárás előtt a postára rohannunk, viszont vidéken sötétedéskor rengeteg vad indul útnak, gyakran keresztül az autóutakon. Hajtsunk lassan!

7. Alkossunk valamit! Főzzünk különleges ebédet, készítsünk virágcsokrot az asztalra, vagy vágjunk ki egy ablakdíszt papírból – a legkisebb apróság is örömet okoz, ha magunk készítjük el, és erre a falusi pihenéskor igazán jut idő.

Mosó és patak Óbudaváron

Régi mosóház Óbudaváron

8. Fedezzük fel a környék szépségeit! Pincék, régi mosók, kilátók, kápolnák, kolostorromok, források, tanyák, a réteken legelő állatok százai mindenütt a Balaton-felvidéken.

9. Jó csak úgy jönni-menni, sétálgatni, de érdemes tervezetten is bejárni a környéket a magunk erejéből, ebben segít az Északipart élménytérkép, amit nemrég jelentettük meg. Kiránduljunk, vagy bicajozzunk minél többet!

10. Hűvösebb napokon Keszthely, Badacsony, Tapolca, Diszel, Salföld, Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi és számos település kiállítóterei, galériái, városi múzeumai nyújthatnak szórakozást. Fogyasszunk kultúrát az északi parton is!

Balatonfüreden a parton október végén.

Balatonfüreden a parton október végén.

+1 Haladóknak: Télen is látogassunk vissza és csodáljuk meg a jeges Balatont, a havas tájat! Esetleg válasszunk wellness szállót, ahol, ha teljesen átfagytunk, a szaunában felmelegedhetünk.


Ajánlom a Facebookon