Spanyol affér, Mustang és a többiek

Kertmozi a füredi Vaszary Villa parkjában


2016. 08. 08.


Még nincs is augusztus 20., de a füredi Vaszary Villában már most tűzijátékot láthatunk. Nem elég, hogy egy időben négy remek kiállítást lehet megnézni a házban, a kertben ingyenes mozivetítések is lesznek.
Széken-párnán-takarón ülős, nempopcornos –  Zirci Apátsági sörös, rozéfröccsös – összebújós, a film végén megtapsolós, a szomszédnak a takarón helyet adós programok ezek az alkalmak. A filmeket a villaépület parkjában felállított vászonra vetítik minden este 9 órától.
Augusztus 11-én vérpezsdítő Spanyol affér lesz: nem véletlenül a legnagyobb siker manapság Spanyolországban, rekordokat döntöget. Viccesen hozza a kulturális különbségekből adódó félreértéseket, félelmeket és sztereotípiákat. Érdekes társadalomrajz, ami tele van iróniával és öniróniával.
Augusztus 12-én Mustang: zabolátlan tinilányok házasságba törésének keserű története ritkán tapasztalható életigenlő energiával jelenik meg a török elsőfilmes rendezőnő alkotásában. A Mustang a Saul fia versenytársa volt az Oscar-díjért folyó harcban.

Augusztus 13-án Csak a szerelem számít: dán-svéd-olasz-francia-német koprodukcióban készült romantikus komédia, ami végre szakít a hollywoodi klisékkel. Pierce Brosnan parádésat alakít benne.

Augusztus 26-án Asztal két főre: kötelező nyári vígjáték, ami erősen kapcsolódik gasztro-társaihoz. Marc és Raquel egy éve foglaltak asztalt a világ egyik legfelkapottabb éttermébe, a spanyol tengerpartra. Kiderül, hogy a foglalásuk napja egyben az étterem működésének utolsó napja is, így hát még fontosabb, hogy ott legyenek. Mindössze annyi a bökkenő, hogy ők ketten már elváltak…

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban augusztus 27-én Tiltott táncok: a régi történet egy sikeres kultúrházzal, amit a konzervatív lakók betiltatnak, ezúttal ír verzióban.  A 2014-es Cannes-i fesztivál Arany Pálma jelölését kapta a rendező, Ken Loach.
A vendéglátásról a Vaszary Kávézó üzemeltetője, Martonosi Sándor gondoskodik – az ő testvére viszi a füredi Baricska Csárdát. Sándor a kávézóban saját kiállításokat csinál, most épp a Nyitott Balaton keretében meghirdetett fotópályázat négy nyertes képe kerül a falakra.
Milyen jó, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet meghirdetett egy pályázatot: filmek vetítési jogáért lehetett versenybe szállni szerte az országban, és a Vaszary Villa élt a lehetőséggel. Aki tud, jöjjön, és nézzen kertmozit!

Ajánlom a Facebookon