Hét bor a nyárra
Az Északipart BalatonBor kóstolója
Itt a nyár, és egy jó balatoni nyaraláshoz nagy szükség van könnyed, friss borokra is, amiket kinyithatunk az ebéd mellé, vagy egy jó fröccsöt készíthetünk belőlük. A nemrég megszületett BalatonBor igazán alkalmas erre a szerepre. Az új, regionális bormárkából megkóstoltuk azokat, amelyeket a hozzánk legközelebb álló északi parti borászok készítettek – szám szerint hetet. És javaslunk hozzájuk illő, nyaralós ételeket.
A BalatonBor a Vinea Balaton (regionális, önkéntes eredetvédelmi rendszer) alapbora: termőhelyi egyediséget felmutató, friss olaszrizling. A Balaton környéki termelőknek ebbe a kategóriába szánt és nevezett borait független zsűri bírálja. A bírálat eredményeként az első, 2015-ös évjáratban 21 pincészet bora kerülhet BalatonBorként forgalomba. Ezek tehát, szigorú szabályoknak megfelelő, egységes stílusban elkészített borok, egységes palackkal és címkével. A címkéken az egyetlen apró különbség bort készítő pince neve: ez utal az egyes termelők és termőhelyek egyediségére.

Kardos Gábor, a BalatonBor egyik létrehozója
Dobosi – BalatonBor Olaszrizling 2015
Sárga húsú trópusi gyümölcsök fogadnak e halványsárga bor illatában, ananász és licsi fejlődik ki benne, ahogy melegszik a bor. A korty szerkezete kerek formát ölt, a könnyed testbe belesimul a lágy tónusú savérzet, az alkohol a korttyal arányos. Az aromatikában a mandulás jegyeket fűszeresség egészíti ki.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: rántott hal egy jó strandbüféből.
Istvándy – BalatonBor Olaszrizling 2015
A szalmasárga színű bor illatában őszibarackot és körtét érzünk. Bár a bort ugyanúgy a könnyed test és alacsony alkoholtartalom jellemzi, itt krémes textúra áll rendelkezésre, amit a visszafogottabb savérzet tovább támogat. Az aromatika herbális és olajos magvas ízekből épül fel. A klasszikus olaszrizling iskolához tartozik e bor enyhe kesernyéssége.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: szalonnával gazdagított omlett barna kenyérrel.
Laposa – BalatonBor Olaszrizling 2015
Halvány szalmasárga színű bor, amelynek illata édes, almás asszociációkkal fogad, ezek hamar citrusos, fehér barackos jegyeknek adják át a helyüket. A korty könnyed testre, alacsony alkoholtartalomra épül, a szerkezetet a közepes mennyiségű, élénk savak határozzák meg, amelyek integrálódnak a citromos, lime-os, fehér barackos és zöldalmás zamatokkal. Frissesség árad a borból.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: friss zöld saláta főtt tojással és gomolya sajttal.

Laposa Bence (Badacsony)
Pálffy – BalatonBor Olaszrizling 2015
Halványsárga színű bor, amelynek illatában fehér húsú gyümölcsök fogadnak, majd ahogy folyamatosan melegszik a bor, egyre több őszibarack és mandarin bújik elő belőle. A könnyed testre és alacsony alkoholtartalomra épülő kompozíciónak a dinamikus savak adnak lendületet. Az illat sárga húsú gyümölcsössége a kortyban is visszatér, kellemesen, nyáriasan töltve ki a szájat.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: tésztasaláta friss zöldségekkel és könnyed joghurt alapú öntettel.

Balra Pálffy Gyula (Köveskál)
Sabar – BalatonBor Olaszrizling 2015
Közepes intenzitású a bor szalmasárga színe. Az illatban édes tónusú gyümölcsösséget érzünk, a barackos asszociációk sárgadinnyével és banánnal olvadnak össze ebben a képzeletbeli gyümölcssalátában. A szerkezetbe belesimulnak a savak, kerek kompozíciót rajzolva elénk. A kortyban folytatódik az illat, a zamatok között ott érezhető az őszibarack héjának íze is. A lágyabb domborulatokkal bíró fehérborok kedvelőinek.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: házi lángos vagy bundás kenyér termelői tejföllel.

Jobbra Ádám Gábor (Sabar, Káptalantóti)
Söptei – BalatonBor Olaszrizling 2015
Zöldes sárga színt mutat a bor. Az illat visszafogottan indul, idővel fehér virágokat, érő, sárga húsú gyümölcsöket, citrusokat érzünk, mértéktartó intenzitással. Kóstoláskor szikár hangulat a meghatározó, amely a lendületes savakból, citrusos ízekből és textúrát energetizáló széndioxidból vezethető le. Ideális fröccsbor.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: házi sajtos pogácsa zöldfűszeres sajtkrémmel.

Középen Söptei Zsolt (Csopak)
Válibor – BalatonBor Olaszrizling 2015
Halvány szalmasárga színnel köszönt a bor, amelynek illatában édes gyümölcsös és fűszeres tónusokat érzünk. A korty is hasonló aromakaraktert mutat: a gyümölcsös ízek érettebb tónusban jelennek meg, az alma jelenléte kifejezően hat és finoman sült karakterrel bír. A test és az alkohol a koncepciónak megfelelően a kisebb súlycsoportba sorolható, az aromatika miatt mégis nehezebbnek hat a bor.
Balatoni nyaraló-kompatibilis ételpárosítás: grillezett csirke vagy pulyka, ugyancsak tűz fölött készített zöldségekkel vagy főtt kukoricával.

Váli Péter (Badacsonyörs)
Képeink a BalatonBor budapesti bemutatóján készültek. Fotó: Pintér Árpád
Ajánlom a Facebookon