Mindjárt itt a VeszprémFest!

Zenei nagyágyúk Veszprémben július 12-15. között


2017. 07. 03.


Minden évben nagy izgalom, kik lesznek az idén 14 éves Veszprémfest fellépői, és eddig sosem kellett csalódnia az egyre növekvő számú törzsközönségnek. Már csak néhány nap, és indul az ötnapos buli, ismét világsztárokkal…

Az idei program kétségkívül legnagyobb zenei állócsillaga Tom Jones,  aki a július 14-i, pénteki koncertjére privát repülővel érkezik Angliából, és a koncert után vissza is repül oda. A Mester 50(!) éve van a szakmában, és még mindig tud újat mutatni a világnak. 75 évesen felvett legújabb albumjai előtt a fél világ fejet hajtott, és még a legkeményebb kritikusok között is alig akad olyan, aki az elismerését és a csodálatát vissza tudná fogni vele kapcsolatban.

Tom Jones  2003-as Dom Perignon-t kért (amiből információink szerint mindössze kettő van az országban, és 130 ezer forintra rúg egy palack ára), de nyitott a magas minőségű magyar borokra is. Friss hír, hogy a koncert helyszínéül szolgáló Veszprém Aréna 4.400 fős nézőtére megtelt. minden jegy elkelt. Mészáros Zoltán fesztiváligazgatótól megtudtuk, hogy a többi előadásra még a koncert napján is lehet majd jegyet vásárolni.

tom_jones

Idén visszatér Richard Bona, aki afro-kubai projetjét, a Mandekan Cubano-t hozza július 12-n, szerdán 21 órától a nagyszínpadra. Bona az, aki szinte bármilyen hangszeren képes megtanulni játszani, és ehhez nem kell mást tennie, mint figyelni mások játékát. A 2005-ös és 2008-as Fest közönségét is levette a lábáról könnyed, álomszerű énekhangja, és az a képessége, amivel kapcsolatba tud lépni a zene hallgatóival. Igazi zenész, akinek Afrikából indulva sikerült nemzetközi porondon megvetni a lábát, hogy aztán ott a legnagyobbakkal dolgozhasson együtt.

richard-bona

Emlékeztek még az M People együttesre? Akkor Heather Small is ismerős lesz, aki a zenekar tagjaként a ‘90-es évek meghatározó hangja lett. Azóta eladott 11 millió lemezt, bezsebelt pár fajsúlyos zenei díjat és mellesleg végigkoncertezve az egész világot. „Proud” című dalát nehéz lett volna kikerülni, mivel – nem hivatalosan – nemzeti, sőt nemzetközi himnusszá vált. Az egyik legsikeresebb angol énekesnő a csütörtök esti vendég lesz Veszprémben, addig is videóüzenetében köszöntötte magyar közönségét:

A szombat esti buli fellépőire egy kicsit várni kellett, de megérte. Prince kísérőzenekaráról van szó, ez a The New Power Generation (The NPG). A banda több mint két évtizedet zenélt végig a legendás művésszel, akinek utolsó stúdió albumát, a Hit n Run Phase Two-t is együtt vették fel. Veszprémbe hozzák a “Diamonds & Pearls”-t, a “Purple Rain”-t és a “Kiss”-t is.

NPG

A VeszprémFest idén az Érseki Palota rekonstrukciója miatt a várból új szabadtéri helyszínre költözik: Veszprém egyik legszebb helyén, a História Kertben állítják fel a nagyszínpadot. A festői szépségű egykori érseki pihenőkert a várhegy alján, annak keleti oldalán, a Séd patak partján fekszik.

historiakert_1

Esőhelyszínként ismét a Veszprém Arénát használják a szervezők, illetve Tom Jones koncertjét biztosan itt tartják. Az ingyenes Rosé, Rizling és Jazz Napok az évek során jól bevált helyen, az Óváros téren lesznek, a helyszín építkezése június utolsó napján kezdődik.

rrjazz

Akik eddig megfordultak a VeszprémFest-en az elmúlt 13 év alatt: José Cura, Al Di Meola, Paco De Lucia, Jan Garbarek, Candy Dulfer, Omara Portuondo, Diana Krall, Katie Melua, Dee Dee Bridgewater, Lisa Stansfield, Jamie Cullum, Joe Zawinul, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Maceo Parker, Chick Corea, George Benson, Bobby McFerrin, Ramon Vargas, Richard Bona, The Gipsy Kings, Earth Wind & Fire, Incognito, Mezzoforte, Rost Andrea, Miklósa Erika, Komlósi Ildikó, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Tony-Roby és Szakcsi Lakatos, Snétberger Ferenc, Presser Gábor, Zorán, Ránki Dezső, Klukon Edit – és rajtuk kívül még sokan mások…

Hihetetlen, de a jazz, a klasszikus és világzene, na meg a pop-világ színe-java eljött az észak-balatoni városba, aki volt már és aki nem, irány Veszprém!

 

 

 


Ajánlom a Facebookon