Vulkanikus világ

John Szabo Master Class és könyvbemutató


2016. 10. 19.


John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier bejárta a világot – eközben több magyarországi borvidéket is felkeresett – hogy megismerje a legérdekesebb vulkanikus termőhelyeket és azok jellegzetes szőlőfajtáit. Az élményeiből született  Volcanic Wines c. könyvének bemutatóját október 21-én, pénteken tartja Budapesten.

14570331_381359542252420_2070395210395958488_n

A könyv és háttere

A borfogyasztók általában fajta (és persze termelő) szerint választanak a vásárláskor, de a szakértők természetesen nagy jelentőséget tulajdonítanak a termőhelyi adottságoknak, különösen a talajnak. Ahogy bővül a piac, és egyre többet tudunk a borokról, a terroirnak is egyre nagyobb szerepe van választásainkban. Arról is egyre többet hallunk, hogy még a talaj legapróbb eltérései is egészen különböző borokat produkálhatnak, vagy hogy még ugyanaz a talaj is más és más karaktert adhat a bornak, a szőlőfajtától és a termőterülettől függően.

Ezért is érdekes a most megjelent könyv, amelyben John Szabó ír geológiáról és vulkanizmusról, a talajtípusok és a borok megalkotásának összefüggéseiről, és mindezt a tudomány, a természeti leírások, a személyes történetek és piaci folyamatok egyensúlya teszi különösen érdekessé. Emellett rengeteg lélegzetelállító fotó mutatja meg, milyen csodálatosak a vulkanikus borvidékek, térképek és boros címkék viszik el az olvasót a Föld távoli pontjaira. A könyvben szerepelnek minden fontos vulkanikus borvidék egyedi karakterű és stílusú borai és a legnépszerűbb termelők története is. Az utazást személyes részletek és anekdoták teszik emberközelivé, a szerző élményeit és felfedezéseit a kifejezően gazdag, mégis könnyen érthető angol szöveg teszi élvezhetővé.

923179_653016211402654_297841211_n

A szerző

John Szabo torontói író és borkritikus, hazája egyik legismertebb borszakértője. Az első kanadai, aki Master Sommelier címet szerzett. Számtalan cikk, könyv és rádió- és tévéműsor kötődik a nevéhez.

 

Az esemény

A világhírű borszakértő Master Class keretében mesél a közönségnek. A vendégeknek pedig lehetőségük lesz magyar és nemzetközi példák segítségével mélyebben megismerkedni a vulkanikus borok világával. Az eseményen részt vesznek a könyvben szereplő tokaji, somlói és badacsonyi borászok is.

Időpont: október 21., péntek, 18.00 óra

Helyszín: 1013 Budapest, Roham utca 5. (Spriccprojekt)

Részvételi díj: 7 700 Ft, amely tartalmazza az eseményen való részvételt, 11 bor kóstolását, ásványvizet, tartlet és italcsomagot.

Jegyvásárlás: VolcanicWinesOfHungary.com

 

 

 


Ajánlom a Facebookon