Minta után szabadon

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak


2016. 04. 10.


„Az elsők között voltunk, akik borospohárban szolgálták fel a bort, az akkori vendéglátóhelyek a régi Salgó-poharakkal mentek, és a bornak sem volt kultúrája. Akkor még mindenki azt gondolta, hogy a németek úgyis a sört szeretik. Mit akarunk mi a borral? Hát nekünk a bor volt az egyik legfontosabb az egészben.” (Söptei Zsolt)

Zsolt és öccse, Róbert a család ötödik generációjaként dolgozik a szőlészetben és borászatban. Ükapjuk, Söptei János az 1850-es években Szombathely mellől, Söpte községből vándorolt a Balaton-felvidéki Nemespécselyre, és ott alapozta meg a máig élő borászdinasztiát. Édesapjuk még Pécselyen született, a ’60–’70-es évek fordulóján költözött Balatonfüredre. 1974-ben építette Csopakon azt a pincét és présházat, ahol ma az étterem működik. A rendszerváltás után megkérdezte a fiait, hogy a frissen kapott kárpótlási jegyekből szeretnének-e szőlőt vásárolni, és folytatni az apáról fiúra szálló családi hagyományt, de ők akkor még nemet mondtak. Gyerekként ugyanis a nyári szünetek nagy részét a szőlőben töltötték, és nem voltak jó emlékeik. Aztán mégis beszippantotta őket. Annyira, hogy kibővítették a pincét: borozót és vendéglátóhelyet alakítottak ki. Azt tervezték, hogy a vendéglátásból befolyó jövedelmet a borászat fejlesztésére fordítják. De ez csak évekkel később valósult meg, mert közbejött valami, ami döntően megváltoztatta a szőlészetről alkotott elképzeléseiket: Németországban, egy szőlészetben vállaltak munkát. Amikor hazajöttek, elkezdtek hivatásszerűen foglalkozni a családi szőlővel.

10569086_656390957785704_1459734703484104609_n

Nyár Söpteiéknél, Északipart magazinnal

Az éttermet 1998-ban nyitották meg, de még ezután is végigdolgoztak három telet Németországban a vendéglátásban. Róbert szakácsként, Zsolt felszolgálóként. Kellett még tapasztalat, és pénz is, hogy visszafizessék a vállalkozásra felvett hitelüket. Még a kezdet kezdetén nagyon sok vendéglátóssal beszéltek elképzelésükről, a saját helyről, ahol az ételek mellé saját szőlőjükből készülő borukat és saját pálinkájukat kínálják majd. Mindenki azt kérdezte, mit akarnak ilyen mesze a parttól. A kétkedők azt mondták, ez csak akkor működhet, ha lefizetik az idegenvezetőket, hogy felvigyék a turistacsoportokat. De ekkorra már megszűnt a keletnémet–nyugatnémet találkozók vendégáradata, kezdtek megváltozni a fogyasztói szokások a Balatonnál, ezzel együtt változott a gasztronómia is. Ennek az új korszaknak az igényeire érzett rá az elsők közt a Söptei Pince.

Mire elkészült az étterem, alkalmazottra már nem futotta. Róbert a konyhán dolgozott, Zsolt pedig felszolgált, itthon is úgy osztották meg a feladatokat, ahogy Németországban, a borokat pedig közben együtt készítették. Este bezárták az éttermet, hajnalban már indultak a szőlőbe. Közben kialakult a saját stílusuk, ami a hagyományos balatoni vendéglátás egyszerűségét ötvözi az elegáns éttermek kifinomult kínálatával. Figyelik a trendeket, az aktualitásokat, de ragaszkodnak a tradicionálisabb ételekhez. Az év nagyobb részében palatáblát használnak, mert ha elfogy egy alapanyag, vagy új áru érkezik, Róbert rögtön kitalál valami mást. Csak a sűrű nyári hónapokra állítanak össze egy rövidebb, állandó étlapot, mivel a pörgés miatt a külföldi vendégeknek nem lenne idő fordítani.

11121753_796010360490429_1170583300916937654_n

Egy állandó kedvenc – szarvasborjúból

Söpteiék éveken át vásárolták a szőlőt a környékbeli gazdáktól, mert nem volt elegendő saját területük. Nagyon érett alapanyagból szeretik készíteni a boraikat, ezért mindig kérték a termelőket, hogy hagyják kint a szőlőt még két hetet, vagy akár csak pár napot. A válasz általában az volt, hogy inkább eladják másnak olcsóbban a termést, de nem várnak tovább. Ezért aztán telepítettek maguknak szőlőt. Hasonló történt a feldolgozásnál is. Azért lett saját ültetvényük, feldolgozójuk és palackozójuk, hogy minden munkafázis az általuk elvárt minőségben menjen végbe. A saját útjukat járják, nem befolyásolják őket különösebben a körülmények vagy a bevett szokások. Az évek során folyamatosan bővítettek, fejlesztettek, gépesítettek – hosszú volt az út az apai kis pince-présháztól.

„1995-ben megtalált minket egy németországi pénzkereseti lehetőség és nem mellékesen szakmai továbbképzés. Három hónapot tölthettünk Baden-Württembergben, egy patinás szőlészetben dolgoztunk. Még évekig visszajártunk. Teljesen másmilyen viszonyok voltak ott, mint az itthoni rossz állapotú, régi művelésű szőlőinkben. Rend, német alaposság, vízelvezetés, aszfalt utak. És a borokat sem lehetett összehasonlítani. Finom, gyümölcsös borokat készítettek, az akkor itthon még szinte ismeretlen reduktív technológiával. A második évben elhatároztuk, hogy mi is megpróbáljuk, meg is beszéltük apuval. De amikor nekiláttunk volna, közölte, hogy szó sem lehet róla, minden marad úgy, ahogy eddig volt. Csakhogy nálunk demokratikusan születtek a döntések, és 2 : 1 arányban egyszerűen leszavaztuk. Erre megsértődött, és hazament, mi meg nekiláttunk a reduktív fejtésnek. Aztán tavasszal, amikor jöttünk haza a következő munkánkról, a szomszédunk azzal fogadott, hogy apánk rettenetesen büszke ránk, mindenkinek azt meséli, hogy így kell csinálni.”
Söpteiék a szőlőt több mint két méter magasra növesztik, hogy a levelei minél több napfényt feldolgozzanak, emellett komoly terméskorlátozást alkalmaznak. A borok ízvilágában természetesen meghatározó a termőterület is. Az öt-hat kilométer átmérőjű, félköríves pécselyi medencét északról hegyek védik, dél felé a Tihanyi-félszigetre nyílik. Talaja mészkőtörmelékes, agyagos lösz, ami a fehérborok esetében sokat hozzátesz az ásványossághoz.
Söptei Zsolt: „2002-ben Pécselyen újratelepítettünk egy több mint négyhektáros területet. Február 28-án kezdtük, tizenkét nap alatt leraktunk tizenkétezer tőkét. Hárman készítették nekünk a lyukakat, mert nem géppel, hanem kézzel dolgoztunk. Ma már mindenki hidrofúróval telepít. Ez nagynyomású víz segítségével vájja ki a gödröket, és az oltványt csak bele kell dugni az iszapos talajba. Édesapánk viszont azt mondta, hogy ha százszázalékos eredést akarunk, akkor a hagyományos módszerrel csináljuk. Ott térdepeltünk, kézzel morzsoltuk össze a száraz rögöket. Aztán ültetőfával úgy megtömtük a gyökérzónát porhanyós, száraz földdel, hogy ha valaki ki akarja húzni az oltványt, csak a fejét tudja letépni. Ezzel az eljárással a növény odavonzza a gyökeréhez a mélyebb rétegekben található nedvességet, így a legnagyobb szárazságban is biztosítva van a vízellátása. És tényleg mind a tizenkétezer oltvány megeredt.”
Söptei Zsolt: „Hangulatfüggő, hogy mikor mit fogyasztok. Ez a borvidék főleg az olaszrizlingé, én is nagy híve vagyok. Aztán ott a sárgamuskotály, amelynek csodálatos illat- és ízvilága van. A szürkebarátot azért kedvelem, mert szép, testes fehérborok alapanyaga. Egy pohár szürkebarát mellett el tud gondolkodni az ember az élet nagy dolgairól. Boraink nyolcvan százalékát mi magunk értékesítjük a pincénél. Az elmúlt tizenöt évben sikerült kialakítanunk egy nagyon jó törzsvendégkört. Többségükben nyaralótulajdonosok, a nyári hónapokban jönnek, amikor az emberek a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat keresik. A miénk pedig ilyen.”
Söptei Róbert: „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy apró pincéből elindulva folyamatosan képesek voltunk növekedni és fejleszteni. A ’90-es években, amikor megkezdtük a vendéglátást, több mint háromszorosára növeltük az alapterületünket. 2004-ben újabb pincefejlesztés valósult meg, 2010–11-ben még tovább bővültünk: új pincét vásároltunk, ahol borászati üzemet és palackozót is létesítettünk. 2009-ben 2007-es évjáratú sárgamuskotályunkkal csúcsbor kategóriát értünk el a Pannon Bormustrán, 2010-ben pedig a franciaországi Challenge International Du Vin nemzetközi borversenyen a világ minden tájáról érkező, közel húszezer bor között 2008-as sárgamuskotályunkkal ezüstérmet szereztünk. Az étteremmel pedig az elmúlt években a Magyar Konyha szerint ott vagyunk a balatoni top 10-ben, a Gault&Millau első és második kiadásában is 10 ponttal szerepeltünk.”

Ajánlom a Facebookon