Vulkánok, borok, északi part

John Szabo „Volcanic Wines” c. könyvéről


2016. 11. 21.


Újszerű megközelítés, sok érdekes történet és információ, gyönyörű képek a világ távoli borvidékeiről, közvetlen és személyes hang – és magyar (köztük északi parti) borok a világ legnagyobbjai között: ez John Szabo kanadai Master Sommelier most megjelent könyvének egy mondatos összefoglalója. A „Volcanic Wines” című, nemrég Budapesten is bemutatott művet egyáltalán nem csak a szakembereknek érdemes elolvasni.

John Szabo torontói író és borkritikus, hazája egyik legismertebb borszakértője, az első kanadai, aki Master Sommelier címet szerzett. Számtalan cikk, könyv, rádió- és tévéműsor kötődik a nevéhez.

923179_653016211402654_297841211_n

John Szabo

Ahogy a bevezetőben írja, a könyv megírását szerkesztőjének egy banális kérdése inspirálta: Mi a kedvenc borod? Hamar jött a válasz: nem barolo, nem burgundi, nem champagne-i, hanem olyan bor, ami vulkáni talajon terem. Fogta hát magát, és éveket töltött azzal, hogy meglátogatta a világ legizgalmasabb vulkanikus borvidékeit, felkereste a legjobb termelőket, megkóstolta boraikat, és az élményeiből megszületett ez az egyedülálló tematikájú könyv.

A vulkanikus borok

Szabo nem állítja, hogy a vulkanikus borok a világ legjobbjai, bár többet kifejezetten nagyra tart. Inkább azt a meggyőződését szeretné megosztani, hogy ezek a borok egészen különleges értéket képviselnek, „igazi, makacs ellenállók az egyre uniformizálódó ízek világában”.

dsc_6942

A könyv magyarországi bemutatóján

Természetesen „a” vulkanikus bor, így egyes számban nem létezik, nagyon sokféle vulkanikus bor van, hiszen a vulkanikus talaj megnevezés is alig mond többet, mint ha valamire azt mondjuk, sajt: abból is több száz fajta létezik. De van néhány nagyon egyértelmű közös vonás ízben és savakban, ami azonnal felismerhetővé teszi őket. Ez köti össze a világ távoli sarkainak tájait és rengeteg szőlőfajtát, amelyekből ezeken a vidékeken bort készítenek. A szerző persze kénytelen válogatni, a világ sok elismert vulkanikus borvidéke nem szerepel a könyvben, de az amerikai, chilei, spanyol, francia, német, olasz és görög borvidékek mellett négy magyar is benne van.

dsc_7297

Magyarország

A hazánkról szóló részben Szabó először is elmeséli a Balaton-felvidék és a Zempléni hegység vulkáni történetét, persze éppen csak annyira és úgy, hogy ne legyen unalmas, és tudományosan száraz. (Az egész könyvre jellemző egyébként ez a kifejező és gazdag, jól olvasható angol szöveg, a pontos felmérése annak, hogy mi az, ami érdekességével leköti a laikus olvasót is.) Megjegyzi, hogy a bornak dicső története van a magyaroknál, amely nagyon régről ered, hiszen Európában csak két nyelv jelöli olyan szóval a bort, amely nem a latinból származik, és az egyik a magyar.

dsc_7290

Az északi part

A könyv bemutatja négy vulkanikus borvidékünket: a Balaton-felvidéket, Badacsonyt, Somlót, és Tokaj-Hegyalját – hogyan, milyen vulkáni tevékenység eredményeként jöttek létre, mik a bortermelés szempontjából fontos jellemzőik. Engedelmükkel itt mi most a két északi partit emeljük ki. A rövid történeti összefoglaló után szóba kerül az elmúlt években lezajlott nemzedékváltás, és a több évtizedes visszaesés után mára újra tért hódító minőségi termelés, amelynek köszönhetően Szabo szerint ma az itt termelt borok közül többnek is biztos helye van Európa legkülönlegesebb fehérei között.

dsc_7287

Hozzáteszi, hogy bár termelnek vöröset is errefelé, azért ez alapvetően fehérboros vidék: „a fehér szőlők mesélik el ennek a régiónak a történetét, leginkább fajtaborként”. A kéknyelűről szinte lelkendezik, a vulkanikus szőlők királynőjének nevezi, majd bemutatja a számára legmeggyőzőbb további fajtákat is, amelyek az olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, zöld veltelini, ottonel muskotály, juhfark és a zeusz. Azt mondja, a vidék legjobb borait a Káli medencét körülvevő hegyek adják, elsősorban a Fekete-hegy. És ahogy a többi részben, bemutatja a számára érdekes itteni termelőket és boraikat. Ezeket: Bakó Ambrus, Bencze Családi Birtok, Gilvesy Pincészet, Káli Kövek, Laposa Birtok, Nyári Pince, Pálffy Pince, Skizo Borház, Szászi Birtok, Szeremley Birtok, Válibor, Villa Sandahl, Villa Tolnay.

dsc_6932

Jobbra Pálffy Gyula (Pálffy Pince, Köveskál) a bemutatón

A könyv megrendelhető az ismert webshopokban, itt például szállítási díj nélkül.

 

 


Ajánlom a Facebookon