A Tihany-Budapest tengely

PIAC Placc és ART Placc Tihanyban


2016. 07. 25.


Bioolajok, házi készítésű kolbászok, sajtok, jó kávé, frissensültek, lángos, kakaós csiga, antik tárgyak, játszótér, traccsparti és persze balatoni életérzés – néhány azok közül a tényezők közül, amik miatt nyáron a fővárosiak is szívesen jönnek a Tihanyi PIAC Placcra. Az évenként egyszeri ART Placc ugyanitt külön közönséget vonz. Annak jártunk utána, hogy ki-miért jár ide szívesen.

HPIM5749

Andrea szerint a gasztronómia és a közösségi tér kellemes elegye a tihanyi piac

Krénusz Andrea a piac nyitása óta jár ide: Tihanyban van nyaralójuk, és élvezi, hogy a hétvégi bevásárláshoz nem kell autóba ülnie. Ismerősei évekkel ezelőtt azzal ajánlották neki a piacot, hogy itt lehet biotermékeket vásárolni, jó a hangulat, és még a kávé is finom. Kipróbálta, és azóta is visszajáró vendég. Rendszeresen vesz itt tejtermékeket – a sajtokért különösen rajong -, házi készítésű kolbászt és zöldséget.

HPIM5784

Andrea kedvencei a sajtok – szemlátomást nincs ezzel egyedül

Az antik tárgyakat is végignézi: egy régi bőröndje innen való, most budapesti lakásának a dísze. Andrea úgy tartja, hogy a piacon nem lehet sietni, mert úgyis találkozik jó néhány ismerőssel, akikkel beszélgetésbe elegyedik. Akár reggelire érdemes ideérni, mert bőséges a kínálat édes és sós, egészséges élelmiszerekből vagy épp kolbászokból. Időnként ebédig is marad, így nem kell otthon főznie. Lényegesnek tartja, hogy lehet parkolni, a déli partról komppal kényelmes a megérkezés, de a bicikliúton is el lehet jutni ide. A környezetet tisztának, ápoltnak látja, ami szerinte nem elhanyagolható az árusok szempontjából sem. És ami az ART Placcot illeti: jó koncertek és érdekes ruhadarabok, ami egy nő számára mindig vonzó.

HPIM5764

Szabolcs (csíkosban) külföldön élő barátaival jött a piacra: Nóra, Tamás és Lili lányuk 10 éve él Norvégiában, mindannyian kakaós csiga-rajongók

Macher Szabolcs kedvencét, az ország legjobb kakaós csigáját egy idős hölgy árulja, amiért Szabolcs rendszeresen visszajár Tihanyba. Az árusnál csülkös lángos is kapható, időnként ez is felkerül az étlapjára. Van egy levendulás tálja a piacról, minden reggel abból eszi a müzlijét. Három-négy családdal közösen jönnek, a nagyobb gyerekekkel kötelező a part mentén kacsákat és halakat nézni, de a kisebbeknek is akad elfoglaltság.

HPIM5756

A kisebb gyerekeknek gyorsan kedvence lett ez a színes habszivacs kocka-sziget

Szabolcs barátai, Varjas Nóra, Lengyel Tamás és a lányuk, Lili tíz éve él a norvégiai Bergenben. Nóri szerint a révnél lévő helyszín sokkal szellősebb, mint a korábbi. Lili kedvence egy innét származó plüss bálna, a szülők pedig komoly cserekereskedelembe bonyolódtak: termelői olajokat visznek ki Norvégiába, ahonnét vissza halolaj érkezik – már amikor az nem dönt úgy, hogy kifolyik a bőröndben lévő ruhák közé… a végeredmény nem tisztítható folt.

HPIM5773

A norvég halolajhoz hasonlóan a magyar tökmagolaj se mosható ki a ruhákból, viszont kellően finom.

Bánlaki Dalma Stella minden hétvégén a tihanyi piacon van. Tavaly egy gasztro-projekt kapcsán jött a Balaton környékére. A piachoz kapcsolódó kedvenc élménye a múlt évi szezonnyitó: a homokos plázsra babzsákokat tettek, a mozivásznon pedig a Balaton Method kockái peregtek. A film a vetítővásznon kívül folytatódott, hisz a Balaton természetes környezete volt a háttér. A tihanyi szerinte ezektől az egyedi hangulatoktól is különleges, mivel más piacok nem adnak ilyen emlékezetes élményeket.

stella1

Stella a piac sokféleségét kedveli, és az emlékeket, amiket itt szerez. Fotó: @artplacc/Sebestyen Blanka

Stella azt figyelte meg, hogy a PIAC Placcnak közönségformáló ereje is van. Általában egy szűk kör adja a törzsközönséget, aminek előnyei és hátrányai is vannak: az árusok megérzik, ha mérsékeltebb a kereslet, mert az állandó vendégek nem vásárolnak minden alkalommal olyan intenzíven, mint az átutazók. A visszatérőktől viszont családiassá válik a légkör. Stella elsősorban antik kincseket és kistermelői élelmiszereket keres, de élvezi, hogy egy rendezett, kulturált part menti területen jókat ehet, és finom borokat kóstolhat. Az ART Placcon fiatalabb közönséggel találkozott, akiket máskor nem lát itt, neki pedig ruhái és ékszerei vannak a design napokról.

HPIM5736

Antik tárgyak sora vár új gazdára itt. Szerintetek ez mi lehet?

És akkor hallgattassék meg a másik fél is: aki elad. Tóth Andrej az ART HEKK elnevezést 2013-ban Geszti Péterrel találta ki. Nagymaroson, diófából, kézi munkával készülnek a Balaton ihlette, egyedi, újrahasznosítható designtárgyai. Andrejt sok helyre próbálták már elcsábítani Tihanyból, de nem hagyta magát: ragaszkodik a családias hangulatú, jól irányított placchoz.

andrej

Az ART HEKK tulajdonosa és kitalálója, Tóth Andrej – különleges, meghökkentő tárgyai a piac egyik legizgalmasabb színfoltja . Fotó: @artplacc/Sebestyen Blanka

Eleinte a táblaképeit és a halait hozta, később workshop-okat kezdett szervezni gyerekeknek, akik a fahalak saját kezű csiszolásával közvetlen kapcsolatba kerülnek a fával és a hallal egyaránt, festés közben pedig segítséget kapnak Andrejtől. Képeiről, ruháiról és újrahasznosítható molinótáskáiról életvidám, dundi alakok néznek vissza ránk, akik a kolumbiai festő, Botero mediterrán világát idézik fel a Balaton mellett.

sator2

Budapest Tihanyban. Fotó: @artplacc/Sebestyen Blanka

Nem csak a pestiek, hanem kicsit Budapest is ideköltözött a hétvégére – kiállítóként először a Fővárosi Önkormányzat is részt vett az ART Placcon. A zöld szigetre érkezők első körben szörpöt kaptak BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. munkatársaitó, majd a szívószálukat zászlórúdként felhasználva asztalhoz ülhettek.

sator1

A főváros sátrában egy képzeletbeli felhőt alkotnak azok a hívószavak, amik az ide érkezőknek Budapestről eszébe jutnak. Fotó: @artplacc/Sebestyen Blanka

Itt egy kis papírra felírták azokat a szavakat, amik először eszükbe jutottak Budapestről, majd a szívószál és egy darabka drót segítségével kapcsolódhattak a közös felhőhöz. Leggyakrabban látott kifejezések voltak: otthon, víz, híd, parlament, Margitsziget vagy metró. Akinek pedig magától nem volt elég ötlete, a sátorban kiállított Süveg Áron „Más szemmel Budapest” fotói által inspirálódhatott…

Az érzések és a motivációk tehát sokfélék, csakúgy, mint a tihanyi piac. Egy biztos: genius loci a tihanyi révnél járt, jól érezte magát ezen a tájon, tanyát vert a piacplaccon, és a jelek szerint egyre többen akarnak megismerkedni vele.

HPIM5744

 

a cikk elkészítésében segítséget nyújtott:

Budapest-logo_CMYK-03


Ajánlom a Facebookon