KÖRÖS-KÖRÜL TERROIR

Százi Birtok, Hegymagas


2016. 04. 10.


„Az agroturizmus hívei vagyunk, amelynek lényege, hogy egy helyen van a pince, a présház, a szőlő, a vendégház és az étterem. Itt nem a wellness, a wifi-kapcsolat vagy a televízió a fontos, hanem hogy a vendég átélhesse azt, amit a szőlészek és a borászok. Hogy együtt élhessen a terroirral. Legyen egy meleg kandalló, kényelem, no és persze bekészítve egy üveg jóféle bor. Ha valaki eljön hozzánk, egy érintetlen Balaton-felvidéki tájat és kiváló minőségű borokat kap.” (Szászi Endre)

Fejér megyéből költözött a Balaton északi partjára Szászi Endre családja. Édesapja borász volt, és borkereskedelemmel szeretett volna foglalkozni, de az állami pincegazdaságok létrejöttével erre nem adatott lehetőség, nagykereskedelem helyett maradt a nagyüzem. Édesanyja a szigligeti grófi mosodából alakított ki egy óvodát, hogy költözés után is hivatásának élhessen. Endre már itt született, szigligeti srácként nőtt fel, így a táj iránti rajongás élete részévé vált. Ahogyan a borkészítés is. Édesapja okosan és finoman terelgette a borászat felé, talán bízott benne, hogy fia egy szabadabb világban megvalósíthatja azt, ami számára álom maradt. Endre Budafokon tanulta a mesterséget, de édesapjával már nem borászkodhatott, 17 évesen veszítette el.

1Q2A0906

Minden irányban hegyek – ez itt a szigligeti várral

Végigjárta a ranglétrát: volt pincemunkás, palackozó, művezető. Azt érezte, hogy mindez túl sok időt vesz el az életéből, miközben kevés pénzt hoz a konyhára. Éppen húsz éve határozta el, hogy saját vállalkozást indít. Először borkereskedelemmel foglalkozott, majd vásárolt szőlőből készített saját borát árulta, de a történet még így sem volt kerek. Rájött, hogy munkája akkor lesz igazán hiteles, ha a szőlőt is ő gondozza, ha a folyamat minden apró mozzanatának részesévé válik.

Szásziék a bioművelés hívei. Semmiféle szintetikus anyagot nem használnak, csak rézzel, kénnel és lombtrágyával dolgoznak. Kínálatukban megtalálhatóak a könnyű, gyümölcsös reduktív borok és az ászkolt, nagy formátumú, száraz vagy a desszert borok is. Van itt olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeusz, cabernet sauvignon, pinot noir, cabernet franc, zenit, érdekességként a csókaszőlő, és egy régi magyar fajta, a furmint. Pincéjük 15 éve működik, tavaly nyáron építettek egy éttermet is, a Viridáriumot, amely főszezonban minden nap nyitva van, szezonon kívül pedig hétvégente, különleges programokkal kiegészítve. Negyven fő is elfér az asztaloknál, a fedett, de nem téliesített teraszukon pedig akár száz fő is leülhet. Gasztronómiában a természetes, helyi alapanyagok számukra az elsődlegesek, szeretik az egyszerű, letisztult ételeket. Ahogy ők fogalmaznak: „közérthető vidéki konyha ez, regionális ízekkel, némi újító szándékkal”.

IMG_1823

A Viridárium – kilátással a tanúhegyekre

Vinotékájuk az év minden napján nyitva áll, ahol lehet bort kóstolni és vásárolni is. Azzal sem kell törődni, ki vezet haza, ugyanis a birtok körül találhatók a vendégházaik is. A cél az volt, hogy az olaszoknál már jól működő agroturizmus jegyében minden egy helyen legyen a birtokon. Nem hiába lett szlogenjük a „Körülvesz a terroir”.

Endre szerint a Szent György-hegy egy felfedezésre váró hely, nem alkalmas tömegturizmusra, de nem is szeretné, hogy százával hömpölyögjenek fel az emberek a hegyoldalon. Azoknak ajánlja a Szászi Birtokot, akik a természetre és az érintetlenségre vágynak. Akik hajlandóak bakancsot húzni, túrázni, biciklizni.

Szent György-hegy

Szent György-hegy

Szásziékat nem érdekli a high-tech szolgáltatás, két lábbal a földön járnak, és ebben jól érzik magukat. Éppen ezért szeretnének egy falatot kínálni ebből az egyedülálló miliőből vendégeiknek is. Mindenféle flanc nélkül, őszintén, a természet, a szőlő és a pince közelében, a lábuk alatt elterülő Balaton képével. Néhány pohár különleges bor nyáron az öreg diófa alatt, télen a kandalló mellett egészen más ízű, másként hat. Endre azt mondja, nekik a tájhoz semmit nem kellett tenniük, a természet mindig elkészíti a dekorációt; azt kell nézni, hallgatni, szagolni. És persze ízlelni.

A Szászi családnak nem volt egy zsebkendőnyi birtoka sem a Balaton-felvidéken. Nem volt tömve a zsebük pénzzel, és nem volt módos nagypapájuk, aki rájuk hagyta volna a szőlőt. Hitelt vettek fel egy családi gazdaság felépítésére, és pályáztak. Apránként építették fel a birtokukat. A cél az volt, hogy ott éljenek, ahol a bor készül, és ott fogadhassák a vendégeket is. Ma már a Szent György-hegy mellett Szigligeten, a Csobáncon, Lesencetomajon és a Hajagoson is vannak szőlőik. Boraikon egyedi címke látható, amit Endre felesége tervez, és saját kezével rajzol. Mindezt csak hobbiból, hiszen egyébként jogász és mezőgazdász, no meg persze elsősorban háromgyermekes édesanya.
Szászi Endre: „Most húsz éves fiam szőlész-borásznak tanul Budapesten. Így nyugodt lehetek afelől, hogy nem dolgozom hiába, lesz, aki tovább viszi majd a birtokot. A fiam életem legnehezebb metszése: a legényből, vagyis a vadhajtásból szőlész-borászt kell varázsolnom. Mindig azt mondom neki, hogy ezen a borvidéken arany tojást tojó tyúk a szőlő, csak piszok sok munka van vele. De ez a vidék, ahol mi művelhetjük a szőlőt, egy ajándék az élettől. Számomra minden itt minden ébredés egy csoda, és ennyi év után is ámulatba ejt.”
A bor alapjául szolgáló szőlőt bioműveléssel állítják elő. A kézi szüretet követően egynapos ülepítés után kerül a must koracél tartályba, ahol saját élesztővel (vagyis a szőlőről származó természetes élesztőtörzzsel) indul az erjedés, melyet a hőmérséklet szabályozásával irányítanak. A borokat fajtától függően 25-40 napig érlelik 400-500 literes ászokhordóban. Már a borászat alapításától bio szőlőműveléssel gazdálkodnak, így a lehető legkevesebb vegyszert juttatják a szőlőbe, amellyel a természetet is védik.
Szent György-hegyi Olaszrizling 2014. Az érett alapanyagból adódóan mély sárga színű, nagyon érett, fehérhúsú, gyümölcsös aromákat mutat illatban és ízben egyaránt. Az ízt végigkíséri az ásványos karakter. Az olaszrizling a Balaton-felvidék egyik fő fajtája, így a Szászi Birtokon is a legnagyobb területen termesztett szőlő.
Szászi Endre: „2000-ben úttörőként kezdtük, és azóta is biogazdaságként működünk, amit természetesen hosszútávon szeretnénk fenntartani. Azóta minket követve már két szomszédos birtok is átállt az öko művelésre, így biztos vagyok benne, hogy van jövője. A 2014-es, nehéz évben is sikerült a borpiacon elismerést kiváltó borokat készítenünk.”

Ajánlom a Facebookon