Sztárok Veszprémben és Füreden

Liza Stansfield, Jamie Cullum, Omara Portuondo, Demjén Ferenc, Bródy János, Koncz Zsuzsa a Balatonnál


2016. 06. 22.


Amikor Balatonfüredre költöztem, az első szabadságolás idején a cégvezetőnk megkérdezte: Anikó, hova megy nyaralni? – Innen? Ahova más nyaralni jár? Sehova. Végignézve az idei nyár kínálatát én már nem tenném fel a kérdést a zenekedvelőknek. Hova mennének, ha nem a Balatonra?

VpFest

A fantasztikus hangulatú koncerthelyszín a várban – Veszprém

Ennél szerencsésebb nem is lehetne a VeszprémFest: idén sorrendben a 13. következik július tizenháromtól tizenhétig. Az eddigi legerősebb mezőnyt állította össze Mészáros Zoltán fesztiváligazgató. Világzene, jazz és pop, ami az idei palettán megtalálható – s mindez a legnagyobb nemzetközi sztárok előadásában, Magyarországon első alkalommal fellépő művészekkel gazdagítva a hazai nyári zenei kínálatot.

A tizenharmadikat tizenharmadikán  kezdik Omara Portuondo-val, aki 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását ünnepli. A kubai díva országának művészeti nagykövete is. Olyan ünneplést álmodott magának, amiben megmutathatja hosszú karrierjének szivárvány ívét a „Besame Mucho”-tól a „Veinte Años”-ig,a Buena Vistás napoktól egészen máig.

Még izgalmasabbá teszi ezt a vele együtt fellépő, spanyol szenvedélyt és hagyományt  Veszprémbe elhozó Diego el Cigala spanyol flamenco énekes.

 

Csütörtökön debütál Magyarországon a 45 éves amerikai jazzénekes, Gregory Porter. Neki már az első albuma is Grammy-jelölést kapott, 2014-ben pedig a Legjobb Énekes Jazzalbum kategóriában nyerte el a zenei Oscar-t. Az Egyesült Királyságban ugyanez a lemez több mint 100 000 eladott példánnyal 2014 végére aranylemezzé vált, 2015-ben pedig Gregory a JazzFM Awardson másodszor is elnyerte Az Év Nemzetközi Jazzművésze díjat. Amerikai és európai önálló koncertjei mellett rendszeresen vendégszerepel más előadók albumain, korunk egyik legkeresettebb jazzénekese. Érdemes figyelni rá: Porter a mai jazz- és R&B-énekesek topkategóriájába tartozik.

 

 

A pénteki énekesnő koncertjére úgy elkapkodták a jegyeket, hogy a szervezők kénytelenek a jóval tágasabb esőhelyszínt választani. Nem csoda: a 80-as évek végén és a 90-es években Lisa Stansfieldet a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartották számon, neve ma is aranyfedezetül szolgál. Érzelmes, magával ragadó hangjának és kortalan popdalainak köszönhetően a slágerlisták élére jutott az Atlanti-óceán mindkét partján, énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit és Ivor Novello-díjat. Lisa albumai – több mint 15 millió eladott példánnyal és legalább 20 vezető slágerrel – igazi nemzetközi sikert arattak. Veszprémbe leghíresebb slágereit hozza el.

 

 

A szombat esti fiú személyes kedvencem, és nem vagyok ezzel egyedül. A 36 éves Jamie Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjjal és jelöléssel igazi sikertörténet. Mindezek mellett világszerte eladott több mint 10 millió lemezével ő az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze. A kiváló zenész kellően tehetséges és sokoldalú ahhoz, hogy az olyan műfajokat, mint a jazz, a pop vagy a rock saját egyedi megközelítésében ötvözze, sikere pedig valóban globális. Ennél többet nem árulunk el róla, tessék megnézni és meghallgatni!

 

 

A vasárnap este a Thievery Corporation-é lesz: a csapat mindig is nagy csodálója és gyűjtője volt a poros, már csaknem feledésbe merült zenei stílusoknak, klasszikusan érzéki és belassult hangzásukat kedvenceiktől, a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzik, hogy új zenei világba illesszék ezeket. A legendás élő koncertekkel és a több mint egymillió eladott albummal a Thievery Corporation ma is vitathatatlanul meghatározó igazodási pontja az elektronikus zenének, és ott van a jelenleg legmerészebb és legmeghatározóbb művészek között. A veszprémi koncerten a számos zenésztárssal fellépő csapat 20 éves fennállását ünnepelhetjük.

 

 

És ez még csak a főrendezvény műsora volt… Évek óta a VeszprémFest kísérő rendezvénye a Rozé, Rizling és Jazz Napok.  Július 8. és 17. között jönnek – a teljesség igénye nélkül: Pribojszki Mátyás Band, Barabás Lőrinc Quartet, Sapszon Orsi Quinte, Ripoff Raskolnikov Band, Németh Kyra Smallchestr, The Acoustic Loop, Soulbreaker, Ludányi Quarte, Stereo Swing feat Szűcs Gabi, The BLUESBERRY Band & Muck Ferenc, Jambalaya feat DJ Q-Ce, Garami Funky Staff, Mrs Columbo, Heincz Gábor „Biga”, Pesti Sikk, Váczi Eszter Quarte, Fábián Juli & Zoohacker, Hajdu Klára Quartet Plays Standards Dedicated to Chet Baker, Feat. Fekete-Kovács Korné, zárás képpen egy kis United.

Aki a hazai sztárokat szeretné választani, annak szintén egy olyan kínálat, amihez hasonlót évek óta nem láttunk: Demjén Ferenc július 12-én, Koncz Zsuzsa július 19-én, Bródy János pedig augusztus 8-án lép fel Balatonfüreden.

demjen_ferenc_3_1000x-1

koncz-zsuzsa-koncert-original-68814

brdybalatonfreda2

 

Augusztus 15-n Rúzsa Magdi lép fel, a különleges hangú énekesnő rajongótáborának nagy örömére.

 

13265933_1116744878390146_1565916703281328725_n


Ajánlom a Facebookon