Libabál, Tihany

Gőgös Gúnár Gedeon + Veronaki zenekar = Libabál lemezbemutató koncert 0-99 éveseknek


2016. 06. 26.


A Móra Kiadó először 1962-ben adta ki a Varga Katalin „Gőgös Gúnár Gedeon” című könyvét. Az azóta eltelt több mint 50 év alatt generációk elmaradhatatlan gyermekkori olvasmánya lett, ott van szinte minden gyermekszoba könyvespolcán. Varga Katalin unokája, Tarján Veronika zenekarával, a Veronakival kiválasztott egy tucat szöveget, és létrehozott belőlük egy sokszínű, azonnal megszerethető zenei anyagot. Július 24-én, vasárnap 10:00 órától a tihanyi ArtPlaccon mutatják be a dalokat. Tarján Veronikával beszélgettünk.

13151947_1619440658374782_9017399039579929220_n

Gyermekszínházat vezetsz, gyermek-foglalkozásokat tartasz, a Librinél három köteted, és a hozzájuk tartozó lemezeid jelentek meg. Hogyan jöttek ezek egymás után?

2007-ben alapítottuk az Apró Színházat. Semmiféle színházi rendszerbe nem illik, saját koncepció alapján működik szinte saját finanszírozásból. Elhivatottan, szerelemből csináljuk. Az indulásunk óta három előadásunkat is beválogatták az évente megrendezett Gyermekszínházi Szemle legjobb előadásai közé, az egyik különdíjas lett. A klasszikus színházi előadások mellett foglalkozásokat is tartunk gyerekeknek. Az egyik ilyenen hangszerbemutatót szerettem volna csinálni minden didaktikus sablon nélkül, ezért mesélni kezdtem, Fehér Karcsi pedig hangszerekkel jelenítette meg a történetet. Aztán láttam egyszer Mogyoró Kornélt egy Maladype darabban, és meghívtam egy lappföldi kultúrát feldolgozó előadásba zenélni. Az egyik közös gyermekelőadásunk, a Kuruttyoló békakirály után odajött hozzánk a Libri gyermekkönyv részlegének, a Kolibrinek a vezetője, hogy meg szeretnék jelentetni a meséimet és a zenéket. Végül is a Kornéllal való közös munkából, egy nagyszerű gitárossal,  Fejér Simonnal való találkozásból és az Apró Színház zenei világából alakult ki a Veronaki.

Kikkel zenélsz együtt?

Mogyoró Kornél a zenekar vezetője és ütős hangszereken játszik, a Besh O Dromból is ismert Herr Attila a basszusgitárosunk, Fejér Simon népi hangszereken játszik. Deák Billnél is zenélt, most van egy nagyon jó duója, a Voodoo Papa. Simon vokálozik is. Árkosi Szabi, aki az Anselmo Crew frontembere volt, tangóharmonikázik és szintén vokálozik. Kornél zenéje teljesen illik a meséimhez, és a kettő egyetlen világgá olvadt egybe az évek alatt. A közös munka közben beleszerettünk egymásba, azóta össze is házasodtunk.

Hogy készül el egy-egy köteted és a hozzá tartozó lemez?

A munka során Kornéllal mindig egy adott ország vagy népcsoport kultúráját állítjuk a középpontba. Ez rengeteg kutatással, felkészüléssel jár. A meséket én írom, a történetekhez a zenét ő szerzi. Mindig annyira belehelyezkedem egy adott kultúrába, hogy mikor az olvasók találkoznak a meséimmel, úgy érzik, hogy valódi népmeséket olvasnak.

 

Milyen érzés a nagymamád szövegeivel dolgozni?

A mamával nagyon szoros volt a kapcsolatom, az utolsó tíz évében velünk lakott. Mindig felvilágosult és tájékozott volt, utolsó éveiben gyönyörű felnőtt versei mellett még sci-fit is írt. Egykor azért írta meg a Gőgös Gúnár Gedeont, mert a nagybátyámnak olvasási nehézségei voltak, és készített neki egy segédanyagot. Meg sem fordult a fejében, hogy egy ilyen népszerű mesekönyvet alkot meg. A Gőgös szövegei nagyon adták magukat, könnyű volt őket megzenésíteni. Annak is nagyon örülök, hogy a lemezen nagyszerű zenésztársaim mellett vendégművészünkkel, Szokolay Dongó Balázzsal dolgozhattam. Szeretném, ha ezzel a lemezzel felhívhatnám a figyelmet a nagymama-unoka kapcsolat és a generációk közötti szeretetteli viszony fontosságára. Úgy érzem, ez a lemez képes ezt az üzenetet közvetíteni.

Mire számíthat a tihanyi közönség?

Népzenei, világzenei, pop és blues hangzásra, a Süt a mamára, a Voltál-e Vilmámra, sok táncra, igazi mulatságra. Nagyon várjuk a tihanyi fellépést.

Libabál lemezbemutató családi koncert július 24-én, vasárnap 10:00 órától Tihanyban az ArtPlaccon. Jegyinformációt itt találtok. Ha belehallgatna a Libabál lemez dalaiba, ide kattintson.


Ajánlom a Facebookon