Állatmesék és kék képek

Két könnyen fogyasztható, mégis laktató kiállítás a Pegazusban


2016. 07. 21.


A Pegazus művészeti koncepciójában nagyon nyári. Tavaly is, idén is könnyed, könnyen befogadható, szórakoztató, de magas színvonalú anyagok kerültek a kiállítótérbe. Idén Szöllősi Géza taxidermiái, Kovách Gergő különböző technikákkal készült szobrai és Nagy Gabriella szellemes festményei mellett egy másik kiállítási anyag: venezuelai, magyar,spanyol, argentin fotográfusok „kék fotográfiái” is a Pegazusba költöztek a nyárra. Mindkét anyag élettel teli, természet-központú, szórakoztató, és a kultúra mellé a Pegazusban egy jó fröccs is dukál.

 

„A farkuknak köszönhetően a rókák gyakran rezonálnak idegen tudatra, különösen, amikor ez az idegen tudat váratlan bukfencet hajt végre.“  – Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

 

Kovách Gergő szobrai és Nagy Gabriella festménye.

Kovách Gergő szobrai és Nagy Gabriella festménye.

Ezt az idézetet tűzte címerére az a július 2-án nyílt kiállítás, melynek címe Szőrmentén, ami nagyon találó, mert a kiállított alkotások súlyos kérdéseket feszegetnek „csak úgy, szőrmentén”. A kurátori munka Nagy Mercédeszt dicséri: a könnyed befogadhatóság és a játékos elemelés mindhárom művész eszközrendszerében megtalálható, mégis, az így feldolgozott témák gyakran komolyak, súlyosak. Legjellemzőbben Szöllősi Géza kitömött, deformált, újraértelmezett állatai nem adnak feloldozást a befogadó számára, humorral vegyes nyomasztóságuk még órákig, napokig képes hatni, a másik két művész jobban kikönnyíti a lelkünket: gyakran hangosan megnevettetik a szemlélőt.

Kovách Gergő és Szöllősi Géza szerint az erdei állatok.

Kovách Gergő és Szöllősi Géza szerint az erdei állatok.

Kovách Gergő szobrai elképesztő játékosak, szellemesek. Az unatkozó kérészen nem volt, aki ne kacagott volna, a hatalmas, kétfejű plasztik medve, aki egy csuporból eszeget, egyenesen lehengerelte a közönséget. Érdekes, hogy Kovách Gergőt és Szöllősi Gézát is alkotásra sarkallta a róka figurája, és mindketten nagyon hosszú róóóóókát alkottak.

Nagy Gabi és alkotása.

Nagy Gabi és alkotása.

Nagy Gabriella festményei valós, vagy valósnak vélt pillanatokat ragadnak meg. Például olvasott egy hírt, miszerint Norvégiában fluoreszkáló anyaggal kenik be a szarvasok agancsát, így jobban látszanak, éjjel kevesebb baleset éri őket az utakon, és megfestette a fénylő agancsú szarvast, aki mint egy jelenés, égi tünemény néz le ránk a vászonról. Aztán van olyan festménye, ami egy régi emléket dolgoz fel, mikor Gabinak elmesélték a bárány leszúrásának történetét, aki könnyezett. Az UFO által elrabolt bárány festmény arra az egyre népszerűbb tendenciára reflektál, hogy egyre nagyobb az UFO őrület, egyre többen állítják, hogy elvitték őket és visszahozták. Gabi fantáziája határtalan.

Mint egy álombéli utazás – a megnyitón a Panda electroacoustic muzsikált.

Mint egy álombéli utazás – a megnyitón a Panda electroacoustic muzsikált.

A Káli medence mágnesként vonzza az érdeklődőket: többek között Zányi Tamás, a Saul fia hangmestere és családja, Bajtai András, költő, Lukács Barbara, újságíró és Szily László, a 444 újságírója is élvezte a tárlatot.

A megnyitón a Panda electroacoustic: Dóczy Gabriella hárfán és Franczia Dani ütős hangszereken, Panda a lemezjátszókon varázsolt nekünk zenét. Különös, megnyugtató, mégis felkavaró hangzásviláguk attól is volt ilyen varázslatos, hogy gyakorlatilag a két élőhangszeres zenész Panda ritmusaira, és egymás muzsikájára reflektálva improvizált.

Zenéjük mintha előfutára lett volna annak a fotográfiai kiállításnak, ami július 8-án nyílt meg a Pegazus másik tágas terében. A „B L U _” cím utal a kiállítás központi elemére, a kék színre.

Mészáros László lyukkameával készült kék képe Velencéről és Carla Tabora munkái.

A TOBE Gallery szervezésében magyar, venezuelai, spanyol és argentin fotóművészek kék munkáit hozza el a Pegazusba, amik szintén természet központúak, mégis, inkább mintha lelki folyamatokat ábrázolnának egyetlen pillanatba sűrítve.

Amalia Pereira finom kollázsai és Marco Bell szellemes fotográfiája.

Amalia Pereira finom kollázsai és Marco Bell szellemes fotográfiája.

Ez az anyag is maximálisan passzol a nyári, vízparti hangulathoz. Marco Bell, Carolina Chocron, Mészáros László,Opitz Tomas, Rocío Montoya, Ricardo Parra, Amalia Pereira, Riskó Gáspár és Carla Tabora munkái szépek, izgalmasak, kellemesek. A bejáratban pedig egy igazi különlegesség fogadja a látogatókat: Mészáros László lentikulár fotója, a Swimming pool, amely más-más szögből nézve más-más képet mutat.

Lustálkodós nyári Pegazus hangulat a Swimming pool képpel.

Lustálkodós nyári Pegazus hangulat a Swimming pool képpel.

A Pegazusban (Szentbékkálla, Kossuth utca 39.) a Szőrmentén című kiállítást augusztus 5-ig, a B L U _ című kiállítást augusztus 21-ig tekinthető meg. Nyitva: H-VAS 11:00-24:00, kedden zárva vannak. A belépés ingyenes.


Ajánlom a Facebookon