Három másmilyen program

SZI KA BA HO RU KO, Szálasi-könyvbemutató és rendszerváltók gyermekei


2016. 08. 09.


Három nem mindennapi kulturális programot ajánlunk augusztus 13., szombatra. Annyira különlegesek, hogy nem lesz könnyű választani.

Szálasi Köveskálon

A Káli-medencei faluról leginkább a jó ételek, finom borok, és a gyönyörű táj jut az eszünkbe. Most viszont egy olyan könyv bemutatója lesz itt, ráadásul egy borászatban, amire az ember kétszer is visszakérdez, hogy biztosan jól hallotta-e. Szálasi?? Köveskálon?? De mint a világon mindennek, ennek is van oka, elmondjuk hát.

13882383_1156161907780541_6563532049703358039_n (2)

Karsai László történész

Szálasi Mátyás párt tagsági könyve

Szálasi Ferenc párttagsági könyve

A könyv szerzője, Karsai László, a 20. századi magyar és egyetemes történelem, azon belül a holokauszttörténet professzora, akadémiai doktora, a Szegedi Egyetem egyetemi tanára évtizedek óta “bebíróként” köveskáli parasztházában alkot, ha nem Budapest vagy az ország levéltáraiban kutat vagy a Szegedi Egyetemen tanít. Koncz Imre újságíró barátja, beszélgetőpartnere is évek óta Köveskál nyaraló lakója. A kötetet Kovács M. Mária, történész, a CEU egyetemi tanára mutatja be, a közönséget is bevonva a beszélgetésbe.

Egy kis segítség az odataláláshoz: Köveskált a Fő utcán Tapolca irányába elhagyva, pár száz méter után az út jobb oldalán az “Ódon Pince” zöld tábla jelzi a hegyre felkanyarodó utat. Tapolca, Gyulakeszi felől érkezve, a Szentbékkálla-leágazás után, az út bal oldalán látható a tábla. Köveskálról érkezve gyalog 10 perc sétával elérhető a pince.
A program díja 2.000 Ft / fő, a részvételhez mindenképp jelentkezni kell itt: tomborkostolo@gmail.com.

 

SZI KA BA HO RU KO

A kiállítás különös címe a kiállító művészeket rejti: Szirmay Zsanett, Kalocsai Enikő, Basa Anikó, Horváth Lóczi Judit, Ruzics Csilla és Kontra Ágnes közösen állít ki a balatonfüredi Padlás Galériában (Széchenyi sétány 1.), megnyitó augusztus 13-án 18:00 órakor.

Vernisszázs Balatonalmádiban a

Vernisszázs Balatonalmádiban

Itt lejjebb meg is mutatjuk három kiállító művész néhány munkáját, de igazán meggyőzően Kukorelly Endre, József Attila díjas író, költő, újságíró, kritikus fog nyilatkozni a művészek alkotásairól a megnyitó során, amelyen Halas Adelaida színművésznő is közreműködik.

Kontra Ágnes alkotása

Kontra Ágnes alkotása

Elöljáróban egy kis ízelítő: Kontra Ágnes minimalista indíttatású alkotó, vásznain a színek és a fény által megjelenített teret helyezi fókuszba. Munkáinak alapvetése létrehozni egy olyan felületet, amely a bennünk és a vásznon zajló folyamatok összekapcsolódása révén átalakulásra képes.

Basa Anikó munkája

Basa Anikó munkája

Basa Anikó munkáiban a legfontosabb szerep a különböző lelkiállapotok ábrázolásának és a sokrétűen értelmezhető, szimbolikus anyaghasználatnak jut. Témáiban az ember törékenységét, sérülékenységét, belső világának izoláltságát és szubjektivitását ábrázolja, mindezt saját személyes élményein átszűrve, általánossá, arctalanná egyszerűsítve.

13728943_10208653260276143_6007683441822310234_n

Horváth Lóczi Judit installációja

Személyes kedvencem Horváth Lóczi Judit, akinek a gyakran térbe helyezett, színes, geometrikus munkái egyszerűen tetszenek. A többi művésznőről tudjatok meg többet személyesen, a megnyitón!

 

Rendszerváltók gyermekei

Művésztábor augusztus 8. és 13. között, munkabemutató Mindszentkállán augusztus 13-án, végleges bemutató Szentbékkállán a Pegazusban augusztus 20-án.

Rendszerváltó gyermekei - művésztábor és kiállítás

Rendszerváltók gyermekei – művésztábor és kiállítás

Ha még nem mertél művésztáborba menni, akkor tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Szeretnél festeni, de még sosem vetted a bátorságot hozzá? Belesnél egy grafikus műtermébe, aki a porcelánok bűvöletében dolgozik? Megnéznéd hogyan lesz szemétből szobor vagy gyermekkori meséskönyvből mozgókép? Vagy már mindent tudsz és szeretnél közösségben alkotni? (Ha igen, akkor jelentkezz a Kunszt Alapítvány táborába a management@kunszt.hu email címen, a részvétel ingyenes!)

Az alkotótábor tematikája „a 80-as évek gyermekkorának reflexiói felnőtt szemmel”. Az emlék-érzelem mozaikokat kutatja arról a változásról, melynek során a szocializmusból átestünk a demokráciába, azt, hogy milyen egy tudatos demokrácia nyújtotta biztonsági háló nélkül felnőni, valamint, hogy mire képes, mit reprezentál ez a magára hagyott generáció.

Az alkotóhét munkabemutatója Mindszetkállán augusztus 13-án lesz, és ekkor sor kerül az „Öreg lépcső sétára” is, amely egy pszichodráma élmény lesz Sticzay Péter terapeuta vezetésével.


Ajánlom a Facebookon