Kapolcsra fel!

Kezdődik a Művészetek Völgye Fesztivál


2016. 07. 21.


Már csak egy nap, és indul a 26. Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson. A hangulat és a színvonal a régi, az újítások pedig még színesebbé teszik a völgybéli bő egy hetet. A szervezők idén nagyobb hangsúlyt helyeztek a színházra, és külön figyeltek arra, hogy a gyerekeket egész nap el tudják varázsolni.

Kapolcs mindig is jó volt. Szeretjük, mert az első igazi hazai zenei fesztivál, és mert hangulata semmivel sem összehasonlítható a völgy-feeling és a családi légkör miatt. De aztán pislogtunk néhányat, és azt vettük észre, hogy az utóbbi néhány évben világszínvonalú rendezvénnyé nőtte ki magát. Ha végigfutunk a fellépők névsorán, láthatjuk, hogy valójában mindenki megfordul az öreg malmok között a tíz nap során, aki beírta magát a magyar zenei életbe.

kap

A nagy klasszikusok, például Hobo vagy a Kaláka Együttes idén is színpadra állnak. Őket erősíti az új generáció: a teljesség igénye nélkül fellép a Kiscsillag, Harcsa Veronika, a Brains, Péterfy Bori, Palya Bea, az Anima Sound System, az Anna and The Barbies, a Budapest Bár, az Ocho Macho, Dresch Mihály, Lajkó Félix, Both Miklós, a Blue sPot, Ferenczi György és a Rackajam, a Hiperkarma és az Irie Maffia.

A komolyzenét olyan kiválóságok képviselik, mint Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Pitti Katalin operaénekes, vagy a Virtuózokból ismert Borsos Misi. A népzenei vonalat pedig mások mellett Herczku Ágnes, a Parno Graszt, Pál István Szalonna és a Veresegyházi Népi Együttes erősíti.

A külföldiek közül a szervezők egyik nagy büszkesége a Morcheeba, azaz az együttes kétharmada: Skye Edwards és Ross Godfrey lép fel a Művészetek Völgye utolsó napján. A több mint húszéves brit együttes zenéjében ötvöződnek a rock és a blues elemek, és több mint hatmillió eladott lemezt tudhatnak magukénak.

műv2

Ahogy negyed évszázada az induláskor, most ismét nagy szerepet kap a színház. Saját műsorral készül a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a kaposvári társulat, és a Színház- és a Filmművészeti Egyetem diákjai is itt lesznek. A szervezők idén külön figyelmet fordítottak a gyermekes családokra, a programokat ugyanis úgy osztották el, hogy azok ne egy időpontban legyenek, hanem egymás után.

műv6

És persze itt lesz sok más műfaj is: slam poetry, irodalmi előadások és tánc minden mennyiségben.

műv3

(Fotók: https://www.facebook.com/muveszetekvolgye, www.muveszetekvolgye.hu)


Ajánlom a Facebookon