KLASSZIKUSOK AJÁNDÉKBA

Száraz fehér borok az északi partról


2016. 04. 20.


Szeretné a nyári Balaton hangulatát becsempészni a téli ünnepnapokba? Az Északipart borászainak kínálatából válogattunk, és tippeket is adunk, hogy melyik palackot kinek érdemes ajándékozni.

 

BIO JUHFARK A NIVEGY-VÖLGYBŐL

Dobosi Pincészet – Juhfark 2014 (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

A juhfarkról legtöbbünknek a Somló jut eszébe, pedig más borvidékeken is szívesen foglalkoznak vele. „A közeli Balatoncsicsón régre visszanyúló hagyománnyal bír, de mi jobban szeretjük, amit itt nálunk, a Nivegy-völgyben mutat a fajta, ahol a köves talajú és meleg klímájú termőterületen egy lágyabb variációját tárja elénk” – osztotta meg velünk a borról Dobosi Győző. A bor feldolgozásának módját a hűvös és csapadékos, 2014-es évjárat adottságaihoz igazították, a szigorú válogatást követően még mustként szűrték a bort, hogy minél tisztább ízvilággal indulhasson meg rövid áztatás után az erjesztés. A bort tartályban érlelték.

dobosi_juhfark2014_kicsi

Szerintünk: Sok juhfark rajongó akad a borkedvelők között, ha Ön is ismer ilyet, idén Karácsonyra biztosan megörvendezteti azzal, ha a szőlőfajta Nivegy-völgyi változatával lepi meg. E mélyebb sárga színű bor illata visszafogott intenzitással érett gyümölcsöket – főként barackot és körtét – mutat. A bor alkoholtartalma alacsony, a kompozíció kerek érzetű. A savak mennyisége közepes, az ízek almás, fűszeres asszociációkat nyújtanak. E palack akkor is jól jöhet, ha az ünnepek alatt vendégségbe megyünk, és az étkezéshez vinnénk bort, felépítése miatt ugyanis szinte univerzális fehérbor szerepet tölt be. Mi csirkesaláta vagy friss, tökmagos pogácsa mellé is szívesen felszolgálnánk.

 

AZ OLASZRIZLING ELEGÁNS ARCA

Laposa Borbirtok – Selection Olaszrizling 2014 (Badacsonyi borvidék)

Ha az északi parton klasszikusokról beszélünk, megkerülhetetlen az olaszrizling. Laposáék több termőterületen is művelnek olaszrizling ültetvényeket, Selection Olaszrizling boruk a Badacsonyról származik. „Az épp most debütáló bor a korábbi prémium sorozat folytatása. A 2014-es évjáratból ebből a borcsaládból az olaszrizling mellett még egy kéknyelű készül majd. Amikor felmerült a névváltoztatás, sokan azt kérdezték tőlem, érdemes-e pont 2014-ből kihozni egy új szériát, mivel azonban ez az egy kiemelkedett a többi olaszrizlinggel teli hordónk közül, úgy döntöttünk, igen” – avatott be minket Laposa Zsófi a bor háttértörténetébe. Az olaszrizling 100%-ban nagy ászokhordóban erjedt és öt hónapig ott is érlelődött. Fél év hordós érlelés után most kerül piacra.

Laposa_Premium_Olaszrizling

Szerintünk: Aki tehát ezt a bort teszi a karácsonyfa alá, egy igazán friss újdonsággal lepheti meg borrajongó barátait, családtagjait. A bor halvány, szalmasárga színű. Az illatával érdemes elidőzni, mert folyamatosan nyílik, míg elsőre fehér húsú gyümölcsök jutottak róla eszünkbe, addig ezekhez szépen lassan felzárkóznak a hordós érlelés folyamán kialakuló enyhe vajas jegyek. Kóstoláskor egy közepes savérzetű, mégis feszes kompozícióval találkozunk, amelyet a grépfrútos, almás, citrusos zamatok tesznek élettelivé. Mértéktartó és arányos volta jó ízlésről árulkodik. Remek formában van a bor, és szilárdan bizonyítja, hogy ebben a nehéz évjáratban is születtek a korrekten túlmenő, remek teljesítmények. Olaszrizling rajongóknak kötelező darab!

 

EGY KARAKTER A SZENT GYÖRGY-HEGYRŐL

Szászi Endre – Badacsonyi Kéknyelű 2014 (Badacsonyi borvidék)

Vannak olyan helyi fajták, amelyek azért is válnak a borvilágban legendássá, mert szinte kizárólag egy borvidéken termesztik őket. A kéknyelű ilyen kuriozitás a Badacsonyi borvidék számára, ajándékként főként azoknak ajánljuk, akik érdekességekre, különlegességekre kíváncsiak. Ráadásul a ritka szőlőfajta ebben az esetben ökológiai műveléssel párosul. „A 2014-es évjáratú Badacsonyi Kéknyelű egy ebben az évben termőre forduló Szent György-hegyi ültetvény első évjárata, azaz szűztermése. Azért a borvidék, és nem a kisebb egységnek számító Szent György-hegy nevét viseli, mert alkoholtartalma a csapadékos évjáratnak köszönhetően 12,5%. Biogazdaként a folyamatosan hulló csapadék mellett egy idő után nem volt más választásunk, a természetre, szőlőnövényeink ellenálló képességére bíztunk magunkat. Utólag kiderült, hogy jól tettük, hiszen bár az átlagosnál később, de beérett a szőlő” – árulta el Szászi Endre.

 

8553

Szerintünk: Ez a bor olyanoknak illik, akik kedvelik a markáns, élénk¸savakkal bíró fehérborokat. Poharunk tartalmának halvány aranyszíne pedig igazán jól passzol az ünnepekhez. A késői szüretre nemcsak ebből, hanem az illatvilág gyümölcsösségének érett tónusaiból is következtethetünk. A kortyot az egyenes, határozott savgerinc uralja, e köré rendeződnek a citrusos, fűszeres, propoliszos ízek. A test nem súlyos, az alkohol alacsony, a bor tisztán fejezi ki az évjárat jellegzetességeit. Ez nem az a bor, amelyet nagy társasági eseményeken érdemes felszolgálni, mert nem kérdés, hogy megosztja majd a fogyasztókat, viszont biztos bázisra tehet szert azok körében, akik kíváncsiak arra, mire képes egy vadiúj ültetvény egy extrém évjáratban.

 

FURMINT A CSOPAKI TERROIRRÓL

Szent Donát – Furmint 2014 (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

A furmintról kialakított képünkben fontos szerepe van a szőlőfajta alapvető zamatain túl annak is, hogy tokaji és somlói termőterületei mind vulkanikus talajon fekszenek. Tény azonban, hogy bár ma elsősorban ezzel a két borvidékünkkel asszociáljuk, a filoxéra előtt szinte az egész országban jelen volt. Csopakon több termelőnél is otthonra talált, közöttük a Szent Donát Birtokon is. „Több éve foglalkozunk már furminttal Csopakon. 2014-ben nem volt járható a korábbi évjáratok gyakorlata, ezért ebben az évben házasításokba nem használtuk fel, kizárólag egy fajtabort készítettünk el belőle. Ez a Szitahegy, a Nagykút és a Hegyalja dűlőkből származó furmint alapanyagok válogatásából állt össze.” – válaszolt kérdésünkre Kovács Tamás, amikor a bor termőterületéről faggattuk. A furmint acéltartályban erjedt, majd hordóban érlelődött 4 hónapig, tavasszal palackozták.

st_donat_furmint2014

Szerintünk: A furmint az utóbbi öt-hat évben az egyik legtrendibb hazai fehér szőlőfajtává vált, párhuzamosan azzal a nemzetközi szemléletmód alakulással, amely a világfajtákról a helyi alternatívákra teszi át a hangsúlyt. Egy értő borkedvelőnek azért érdemes ebből a borból ajándékozni, mert manapság Tokajon és Somlón kívülről származó száraz furmint fajtaborok kiemelt érdeklődésre tartanak számot. A szalmasárga színű bor közepes intenzitású illata főként almás, őszibarackos asszociációkat kelt. Kóstoláskor azt érezzük, hogy a dinamikus savak integrálódnak a közepes testtel, és az illattal párhuzamos aromatikával. Ezt az elemeiben egységet mutató bort savai miatt érdemes lenne kipróbálni tejszínt is tartalmazó csirkeétel mellé vagy egy quiche lorraine társaságában.

 

ÉSZAKI PARTI ESSZENCIA

Kaal Villa – Eszencia 2013 (Balaton-felvidéki borvidék)

Ha szívesen fedez fel újdonságokat, eddig nem ismert, kisebb borászatokat, jó ötlet a Balaton-felvidék idilli tájain kalandozni, ahol egyre-másra jelennek meg a pincészetek, akiket érdemes borközelből és személyesen is megismerni. Arról, hogy a Kaal Villa olaszrizling és zenit házasítása miért kapta az Eszencia nevet Tímár Csaba mesélt: „A 2013-as a pince harmadik évjárata, mostanra kialakult a fajtakínálatunk valamint a szőlőben és pincében alkalmazott munkamódszereink. Azért nevezzük ezt a házasítást Eszenciának, mert mindent megmutat, ami most vagyunk, amit mi most tudunk. Ez a bor a palackba zárt eszenciája az első évek alatt felhalmozott tapasztalatainknak.” A szőlő Mindszentkálla Szűcs-dombjáról származik, onnan, ahol a pince is található. A zenitet és az olaszrizlinget külön szüretelték és erjesztették tartályban. Az érlelés már a házasítás után zajlott, a cuvée fél évet töltött 300 literes tölgyfahordóban.

kaal_villa_esszencia_2013

Szerintünk: Ha Balaton-felvidéki bort adunk valakinek, nem csak egy bort kínálhatunk, de kedvcsináló lehetőséget is egy közös tavaszi, nyári utazásra. Azoknak, akik már jártak errefelé, nem is kell magyaráznunk, de akik eddig azért hessegették el a gondolatot maguktól, mert itt nem látnak rá közvetlenül a Balatonra, van egy jó hírünk: a medence atmoszférája bőven kárpótolni fogja őket mindezért. A bor mély sárga színű. Illatában a csonthéjas gyümölcsök a fahordós érlelés pörkölési jegyeivel találkoznak. A közepes súlycsoportba sorolható korty kiegyensúlyozott, érezhető, ahogy a savak egységet alkotnak a testtel és az alkoholtartalommal. Nincs különálló, kiugró elem, ez a bor már szépen mutatja a palackos érlelés pozitív hatását, ugyanakkor nem fedi el az évjárat jellemzőit. Így nemcsak étkezés mellé jó választás, hanem akkor is, ha barátokkal ülünk le borozni, és egy élményt nyújtó, igazán szerethető palackot keresünk, amelyhez olajos magvakat vagy sajtfalatkákat szolgálunk fel.

 

BUBORÉKOS BALATON

Pálffy Pince – Balatoni Furmint Extra Brut Pezsgő 2013 (Balaton-felvidéki borvidék)

A pezsgő bor. Ugyanazokat az erényeket várjuk tőle, mint egy bortól: harmóniát, eleganciát, aromatisztaságot. Viszont ajándékként igazán klassz, hiszen a műfajhoz önmagában is ünnepi hangulat kapcsolódik. Összeállításunk első részének lezárásaként ezért igazán jó választás egy száraz, fehér pezsgő. Pláne, ha a pezsgőkészítés legmagasabb szintű iskoláját, a tradicionális módszert képviseli. „Ez volt az első pezsgő, amit készítettünk. Az alapbor 100%-ban furmint, ugyanarról a saját területről származik, mint a furmint csendes borunk. A különbség az, hogy a pezsgőnek szánt szőlősorok esetében magasabb terhelést alkalmaztunk és korábban szüreteltünk.” – meséli az alapanyagról Pálffy Gyula. A pincébe érkező szőlőből spontán, hordóban erjesztették ki az alapbort, amely a következő év elején került Szentesi Józsefhez pezsgősítésre. A palackban zajló második erjesztést és érlelést követően májusban döntött a Pálffy család a végső cukorfokról, az 500 letöltött palack 3 gramm/liter cukortartalommal kerül forgalomba.

 

pálffy pezsgő

Szerintünk: Ha stílusosan akar érkezni a szilveszteri buliba, érdemes behűtött pezsgővel menni. A tradicionális készítésű pezsgő a nagyvilágban az eleganciával és ízléssel egyenlő, jó hír, hogy itthon a néhány nagyobb pezsgőpincészet után a borászatok is kezdik maguknak felfedezni ezt a műfajt. E pezsgő halvány citromsárga színt mutat, intenzív illata sárga húsú trópusi gyümölcsöket idéz. A világ meghatározó pezsgőiskoláinak megfelelően e kompozíció esetében is a sav számít a vezető szerkezeti elemnek, amelyhez illően kis test és alacsony alkoholtartalom társul. Az élénk savak által támogatott citrusos aromák mellett az ízvilágban is visszatérnek az illat mangós, maracujás zamatai. Egy nagyon fontos teendő akad a pezsgővel, ha valaki ezzel lep meg minket: fogyasszuk el! A tradicionális pezsgők a második erjesztés után a palackban fejlődnek, amint azonban megtörténik a seprő eltávolítása és a dosage, már jelentős mértékben nem profitálnak a palackos érlelésből. Csin-csin!

A cikk folytatásában formabontó borajándékok következnek: siller, vörös és édes borok.


Ajánlom a Facebookon