Aludjon rocksztárnál vagy brókereknél!

Új és még újabb szálláshelyek Csopaktól Badacsonyig


2016. 07. 08.


Ha az északi parton töltene pár napot, és 1) nincs saját háza 2) nem fér be a barátokhoz vagy 3) csak egy kis változatosságra vágyik, itt egy kis sorvezető. Legutóbb olyan új helyekről írtunk, ahol enni-inni érdemes, most a szállások jönnek. Vannak a tulajdonosok között, akik teljesen  mást csináltak eredetileg, és olyanok is, akik családi tradíciót visznek tovább, de nagyon úgy tűnik, a gasztrohullám mellé másodiknak érkezik a minőségi szállások forradalma, amire már elég régen szüksége volt a kiadó nagymamaszobák uralta piacnak.

A „váltsunk életformát, csináljunk mást, máshol, de nagyon jól” egyik első fecskéje a Káli Art Inn volt Köveskálon, ahol Döbröntei Ildikó és Csaba budai vállalkozókból ideköltöző köveskáliként egy már működő helynek tudtak olyan lendületet adni, ami azóta is mérce a balatoni szálláshely-szolgáltatásban.

döbröntei

Döbröntei Ildikó és Csaba közel 10 éve vezetik a Káli Art Innt

Rájuk nem mondhatjuk, hogy a „még kevesen ismerik őket” kategória, de a szinte folyamatos telt ház ellenére mindig fejlesztenek és azon gondolkodnak, milyen újat tudnak nyújtani az idelátogatóknak. Most például ezt a csodaszép, természetes medencét, ami mellett tényleg mindenki elfelejtheti azokat a problémákat, amik elől idemenekült néhány napra-hétre. És esetleg elgondolkodhat, hogy miért is megy vissza.

13567430_1325213250826112_7115679601394607172_n

A saját tó a Káli Art Innben

És akkor lássuk az új helyeket, az első kettőt rögtön Köveskálon, olyan szereplőkkel, akik szintén régi motorosok a településen (amely település nem mellesleg az ő közreműködésükkel vált valóságos gasztrofaluvá).

Miakő vendégszobák, Köveskál

Trombitás Tamásék az éttermük melletti házat vásárolták meg, és alakítottak ki benne három Tamásra jellemzően visszafogott stílusú vendégszobát. A berendezés a régi, kedves falusi és a modern dizájn között van félúton, de ami a lényeg, hogy nagyon kellemesek. Egy közös kis helyiségből nyílnak, ahol a közösségi létformák gyakorolhatók: kávézás, fotelben beszélgetés, tévézés. És a legnagyobb poén: a ház kertjét összenyitották a Miakő kerthelységével, szóval az ellátás déli 12 órától egyedülállóan meg van oldva – bármikor átugorhatunk a „saját éttermünkbe”.

miakő

Kő és Kavics vendégház, Köveskál

Zakar Kata és Mészáros Gyuri a Kővirágból szintén valami újjal jönnek idén. Annyira újjal, hogy még nincs is teljesen készen, az utolsó simítások zajlanak, és július közepétől fogadnak vendégeket. Ők sem bírnak magukkal, mert van ugye a Kővirág, ami „étel ital, ágy” vagyis étterem és panzió, szóval megszállni és jókat enni eddig is lehetett náluk.

kavics

De mostantól kínálnak olyan szálláshelyet is, amit eddig nem: az étteremmel éppen szemben két vendégházat nyitnak. Ezekben minden megvan a nyaraláshoz: konyha, étkező, háló, és külön udvar is, így egy-egy családnak igazán ideálisak. A felújítás minősége, a berendezés és a házak felszerelése minden szempontból Kővirág színvonalú – és ezzel el is mondtunk mindent. Vacsoráért itt sem kell messzire menni, éppen csak az utcán kell átkelni a Kővirághoz, de a falu híres neves borászatai is könnyen elérhetők autó nélkül.

kő vendégház

Kikötő, Mindszentkálla

A 2015-ös Északipart magazinban egy nagyon izgalmas interjúban mesél a Sexepil volt frontembere, költő, blogger a Káli medencei létezés szépségeiről és árnyoldalairól, és mindenki nagy örömére ilyen beszélgetéseket mostantól saját panziójában személyesen is folytathatunk vele.

sb_20150530_hegyi_zoltan_mindszentkalla_DSC_0251_g

Tudod, ide először a művészek jöttek, aztán a gazdagok és a sznobok, most meg a romkocsmák népe. Nézem őket, ahogy ülnek egymás mellett és egymás almáját nézegetik. Megosztanak, lájkolnak és hazamennek. Jobb is, az első télen meghalnának. Magunkat meg lehet valósítani, de én már leszoktam róla…. Sok szomorú visszavonulást láttam. Alkohol, válás, elfogyott munkák, kihúnyó tűz. Erő kell hozzá, kitartás, makacsság, szerencse, család, hogy ahol dolgozol, elfogadjanak olyannak, amilyen vagy és támogassanak; és hogy minden reggel és este, amikor hálát adsz az adott napért, érezd, hogy Isten tenyerén ülsz. (részlet a 2015-ös Északipart interjúból, fotó: Sebestyén Blanka)

A nem mindennapi hangulatú helyet saját kertjükben, egy több mint százéves pajtában alakították ki feleségével, Brigivel. Valamikor vendéglőt üzemeltettek itt, és egyszer csak hiányozni kezdett nekik a megszokott nyüzsgés, így jött a szállás ötlete.

Kikötő6

Nem akarták megbontani a belső teret, sem hozzányúlni az eredeti szerkezethez, ezért a három szobát, vagy inkább hálófülkét vastag, fényfogó függönyökkel választották el. Az ágyakat baldachin takarja, így a hangulat megvan, a szúnyogok viszont kizárva. A három helyiségben hatan tudnak kényelmesen aludni. Főként nagy családoknak, barátoknak ajánlják a szállást, de persze jöhet bárki, akit nem zavar, ha átszűrődik némi zaj. Minden fülkében egy-egy régi ládát helyeztek el lakattal – ez a trezor Kikötő-módra. A vendégeké az egész pajta, kérésre Brigi készít reggelit vagy vacsorát. Sőt, nemsokára falusi vendégasztallal várják, nem csak a szállóvendégeket. És még valami: aki őket választja, ha reggel sokáig alszik, akkor sem marad éhen, hiszen itt a brunch, vagyis a kései első étkezés is dívik.

Kikötő4

Központban a ház központja és őre, Kolos

Villa Tolnay Bor- és Vendégház, Csobánc

Ki ne szeretne néha kicsit belekóstolni a régi hírességek életébe, elképzelni, hogyan teltek a napjaik, mit ettek-ittak, vagy éppen hol hajtották álomra fejüket. A Villa Tolnay Bor- és vendégház jó terep erre, hiszen minden idők egyik leghíresebb magyar színésznője, Tolnay Klári egykori villáját újították fel vendégháznak boraikhoz méltó eleganciával Nagy Laciék.

DSC00148

A Csobánc kovácsolta össze őket: Nagy Laci borász és felesége Bea és Philipp Oser tulajdonos és felesége Adriana,

 

VT1

A díva, még a 40-es években, amikor csak tehette, ide vonult el. Nagyokat sétált a szőlőtőkék között, nézte a Balatont és a tanúhegyeket bearanyozó, lebukó nap fényeit, és ezt ma pontosan ugyanígy csinálhatja utána a mai látogató – szinte semmi nem változott a tájban, a Csobánc ma is azt adja, amit évszázadok óta. A mai Villában viszont háromfajta szobát kínálnak: standard kétágyasat, extra nagyméretű szobát, illetve igazi lakosztályt, külön nappalival. A szobákhoz reggeli is jár, és aki itt száll meg, természetesen nem hagyhatja ki a Villa Tolnay borait sem.

Váli vendégházak, Badacsonyörs

A badacsonyi borok kedvelőinek nem kell bemutatni a Váli birtokot, ahol a remek borok mellett házi disznótorosból, sajtokból álló hatalmas tálak kerülnek a vendégek asztalára. Sőt, a borász, Váli Péter gyakran visszavágyik eredeti szakmájához, és az udvari kemencében kihagyhatatlan sülteket is készít. Tavaly óta egy jó vacsora és a Váliborok kóstolója után már nem kell szállás után nézni, Péter megvette a szomszédos telken álló parasztházat, és elképesztő stílusérzékkel vendégházat csinált belőle.

MZS_3593

Váli Péter egy szolid vacsoránakvalóval

Váli2

Úgy tűnik, belejött, mert azóta megvett egy újabb szomszédos épületet is, ennek átalakításával éppen most készült el. Így már összesen hat szobát kínálnak, pótágyakkal együtt akár egy 15 fős csapat is elfér náluk. Ha kérik, reggelit is készítenek a vendégeknek, sőt, az udvaron tüzet is gyújthatnak, ha épp maguk szeretnének gondoskodni a vacsoráról. Ráadásként van lélegzetelállító kilátás is, a Balaton kékjével és az Örsi-hegy oldalán lefutó szőlősorokkal.

Fészek Étel és Hotel

Annak sem kell dönteni az iszik vagy vezet kérdésében, aki a zánkai Fészeket választja. A felújított hotel és az étterem ugyanis csak pár méterre található egymástól. Ha csobbannánk is egyet a nyári forróságban, a Balatonig kemény három perc séta vár ránk – de az is lehet, hogy csak kettő. Keresztury Éva azt mondja, az volt a célja, hogy itt valóban úgy érezze magát az ember, mint egy fészekben, ahol etetik, itatják, altatják, és egy kis túlzással, meg is fürdetik – a Balatonban.

Fészek étterem

A felső szinten egykor a Rétes Vendégház működött. Ezekben a szobákban kicsit visszautazhatunk a múltba, de ősszel – a retro stílust megőrizve – ezeket is felújítják. A földszinten hat vadonatúj, dizájnos és mégis barátságos szobát találunk, így összesen harminc vendéget tudnak elszállásolni. A Fészekben minden megvan egy jó nyaraláshoz. Ahogy a ház előtt elhelyezett tábla is hirdeti: Balaton, Sunshine, Happiness – what else?

Fészek6

 Villa Szent Jakab, Vászoly

Aki pörgésre, tömegre és bulihangulatra vágyik, az ne menjen a vászolyi Villa Szent Jakab közelébe, mert nem fogja jól érezni magát. A 230 lelket számláló falucska az apró völgyben, erdők, patakok és friss vizű források között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében fekszik, és mintha éppen arra találták volna ki, hogy egy vendégház bújjon meg itt. És hogy mi van itt a nyugalom és a kényelem mellett? Vadvirágillatú rétek, szőlőkordonokkal és borospincékkel tűzdelt dombok, amiket be lehet barangolni gyalog, bringával vagy akár lóháton is.

007_sztjakab_kornyek2

Ha strand kell, akkor öt perc autózás után csobbanhattok Akaliban, és nagyjából tíz-tizenöt percbe belefér egy tihanyi, füredi túra, hasonló nagyságrend Kapolcs, a Bakony, Nagyvázsony és Veszprém. Ha reggeli kell, akkor az asztalon csupa helyi termék: sajt, sonka, lekvár, méz, tojás, zöldség és gyümölcs, de csokoládét és szörpöt is csak közeli kistermelő hoz ide. Ja, és persze a bor is helyi a vacsorához. Ne tévesszen meg senkit a hagyományos, Balaton-felvidéki építészeti stílus: a ház vadonatúj, minden szobát hűteni-fűteni lehet, nyárra-télre felkészültek.

011_sztjakab_kulso2

Koczor Pincészet és Vendégfogadó, Balatonfüred

Már azt hiszed, hogy túlmentél, és nem is Füreden jársz, pedig de: a Bocsár-dűlő a Tihanyi-félsziget magasságában, kellően fent és a határban kint van ahhoz, hogy madárcsicsergés vegyen körül. Ide meg az ne jöjjön, aki nem szereti a burjánzó növényeket, a frissen kaszált fű illatát, és azt, hogy időnként egy macska vagy kutya surran el a lábai között.

koczor1

Koczoréknak a borászat és a pince mellett eddig is volt kiadó szobájuk, szőlő- és borfajtákról nevezték el őket, de most belehúztak: az ablakokból, teraszokról balatoni képeslap a kilátás, a tó keleti és a nyugati medence egyszerre látszik innen, a levendulaterasz már csak ráadás. Az asztalra jobbára házilag készülnek a fogások, és igen bőségesen. Ennek a háznak lelke van, ezt sugározza minden tárgy, nem csak az ősöket ábrázoló fotók a falon. És ráadásul nem csak nyáron lehet itt elbújni.

koczor2

 Manor House, Csopak

Csopakon rengeteg minden van, amit az északi partra látogatók szeretnek: nagyon jó borászatok, éttermek, fagyizók, kávézók, kulturált strand, családias hangulat – viszont amiben még kicsit lemaradt talán, az a kényelmes és minőségi szálláshelyek. Ebben sikerült egy látványosat előrelépni, amikor Lajtai Eszter és Kovács Laci úgy gondolták, brókerként már eleget foglalkoztak exceltáblákkal és mailekkel, szeretnének már mást csinálni, ezért felcsaptak szállásadóknak.

2016-07-06 18.06.47

Lajtai Eszter, Kovács László és Kovács Maja. Kovács Ágoston (1,5) éppen megérdemelt sziesztáját tölti.

Egy gyönyörű, de elhanyagolt villaépületet és a mellette álló családi házat átalakítottak úgy, hogy  nem csak kétágyas szobákat, hanem egyterű, vagy akár több hálós családi apartmanokat is találhat, aki valami hangulatos és családias megoldást keres egy szálloda és a bérelt ház kategória között félúton. Később kiderült, hogy egy panziós-vendéglátós életéből a két eredeti tevékenység (excel, mail) sajnos nem zárható ki, sőt, de mégiscsak jobb hangulatban lehet ezt egy közel 4000 négyzetméteres kertben, egy villaépület közös reggeliző asztalánál tenni, mint egy egyterű irodában. Pláne, ha az itt megszálló kedves vendégek és kedves gyermekeik az ugrálóvár-kismedence kombótól a saját fröccsteraszig mindent kipróbálnak (persze fordított sorrendben) és boldogan szocializálódnak saját családjukkal és a többi itt tartózkodó vendéggel. Mivel nyári időszakban a Manor House Inn kertje sokszor úgy néz ki, mint egy nagy boldog kommuna, ilyenkor inkább kisgyerekes családoknak ajánljuk, a tavaszi-őszi időszakban viszont ideális csapatépítésre vagy romantikus elvonulásra is.

manor2 copy

manor

a hatalmas nappaliban reggelizni és esős időben beszélgetni is jó

A jó éttermek után tehát a jó szállások is kezdenek feltűnni a Balaton északi partján, mi ennek nagyon örülünk, és írunk is majd még róluk… Az új éttermekről szóló összeállításunkat itt olvashatja.


Ajánlom a Facebookon