7 ok, amiért fuss a Balatonon


2017. 04. 08.


Már az idő se fagyos, a téli  kilók egy része is távozott, elindul a szezon (a bikini szót nem említjük, szándékosan), itt az ideje a szabadtéri sportolásnak, idézzük fel Dexterkével, miért csodálatos dolog a Balatonon futni!

3 éves korom óta gyakorlatilag minden nyaramat Alsóörsön töltöm. Ezért sok mindent éltem meg ott, sőt sok mindent éltem meg ott először, de a futás nem tartozott közéjük. 3 évvel ezelőttig. Mert akkor megtörtént a csoda, felemeltem a fenekemet, és futottam egy kilométert a parti bicikliúton! Ezen annyira meglepődtem, hogy másnap is elmentem. És harmadnap is. És azóta futok. Abban viszont biztos vagyok, hogy ez Pesten nem fordult volna elő. Bár azóta itt is járok viszonylag rendszeresen, az év háromnegyed részét a balatoni futásról való álmodozással töltöm. Az északi part amúgy is sokkal jobb, mint bármi más a világon, de ott futni… ezt nehéz egy mondatban leírni. Úgyhogy inkább megpróbálom pontokba szedni.

sb_20160604_dorci_futas_alsoors_DSC_4281_gr

indul a futás, a fiúk inkább fociznak

  1. Csak kilépek az ajtón és már futhatok is. Nem kell elautózni, elvillamosozni sehová, 1 perc és lent vagyok a bicikliúton, futhatok kis utcácskákon, és a fenti út is max. 5 perc bárhonnan. Nem kell a forgalomra figyelni, vagy a gyalogosokra, csak bambulok, fejben könyvet írok, vagy nézem a becsípett bácsikat a Bakter Bisztróban (reggel 9-kor). És a kocsikulcsot sem kell a zoknimba tunkolni.
sb_20160604_dorci_futas_alsoors_DSC_4309_gr

a sport összeköt és barátságokat teremt

2. Gyönyörű. Gondolom ezt nem kell magyarázni. Kellett két év futás, mire felmerészkedtem a dimbes-dombos felső útra a biztonságos bicikliútról, de megérte! Inkább kiköpöm a tüdőm a sok emelkedőn, csak hogy nézhessem a tavat, a szőlőt, és hogy a siófoki óriáskerék mikor borul fel.

sb_20160604_dorci_futas_alsoors_DSC_4313_gr

Kár, hogy ahhoz, hogy az ember lefelé futhasson, először felfelé kell futni…

3. Menet közben lehet pisilni. Hosszú futásoknál ez visszatérő jelenség, főleg nőknél. A pesti utcákon kissé problémás, a Balatonon viszont nagyon egyszerűen megoldható, a nádas vagy a szőlő jó barátunk.

sb_20160604_dorci_futas_alsoors_DSC_4339_gr

A kép csak illusztráció!

4. Nem büdös. Budapest büdös. A Balaton nem büdös. Pont.

5. Én sem vagyok büdös. Mivel általában jó idő van, sőt nyár, amikor a Balatonon vagyok, ebből következik, hogy nem kell sok réteget felvenni a futáshoz. Egy ujjatlan futópólóban pedig menet közben kiszellőzöm. (Aki szerint túl profán vagyok, az vegyen fel egy aláöltözöt, egy futópólót, egy hosszúujjút és egy széldzsekit, fusson benne egy fél órát majd szagolja meg őket).

6. Lehet csobbanni a Balatonban. Nincs jobb, mint a harminc fokban (ami futáskor 40, mert a hőérzetünk kb. tíz fokot hozzáad) futás után csobbanni egyet! Mondjuk ez egy kis szervezést igényel, mert kevesen futnak fürdőruhával és törölközővel, de pl. előre lehet küldeni a családot a strandra, és máris meg van oldva. Fiatalabbak persze lehetnek spontánabbak és bevállalhatják futóruhában (vagy anélkül).

sb_20160604_dorci_futas_alsoors_DSC_4343_gr

Oda kell elfutni

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért a Balatonon sem minden fenékig tejfel. Van egy tényező, ami sajnos itt rosszabb, és ez a siklóhelyzet. Ugyanis Budapesten relatíve kevés sikló mászkál (csúszkál) az utakon, itt viszont őrült nagy a mozgás. És én tiszta szívből, nagyon mélyről jövően undorodom tőlük. De mivel ez egy pozitív cikk, ebben is van valami jó: a teljesítményem ilyenkor a magasba ugrik, és pillanatok alatt Csopakon találom magam. Tulajdonképpen szabadalmaztatni lehetne az új edzésmódszert, és undorító állatokkal szórni tele a futópályákat.)

7. Stresszmentes. Legalábbis én. Mert általában szabadságon vagyok, amikor lent vagyok, vagy legalább hétvége van. Szóval ez nem a Balaton érdeme, de én ide veszem, mert csalok. És igenis fantasztikus, amikor nem munkán gondolkodik az ember futás közben, és nem kell idő előtt visszafordulnia, mert egy óra múlva prezentál.

Aki még hozzátenne a listához, írja meg nekünk!!

 

Ajánlott futóútvonal:

Alsóörs-Csopak-Alsóörs a parti kerékpárúton: kb. 7 km

Alsóörs-Lovas-Paloznak-Lovas-Alsóörs a fenti úton (Alsóörsi út – Fő utca – Zrínyi utca, és vissza): kb. 6 km, de jó emelkedős

Haladóbbak kombinálhatják a kettőt, oda lent, vissza fent. Vagy fordítva.

Nagyon profiknak: Lovasi játszótértől kezdődő kirándulóútvonalon fel az antennáig és vissza (nem tudom mennyi, még kiderítem)


Ajánlom a Facebookon