Ez már tényleg forradalom

Új és régi-új helyek az északi parton


2016. 07. 01.


Itt a szezon, az egész északi part pezseg, egyre többen vagyunk, a kánikulával együtt megjelentek az első kocsisorok. Folyamatosan nyílnak az új helyek, a régiek meg új kunsztokkal jönnek, csak kapkodjuk a fejünket, és próbáljuk követni az eseményeket. Írtunk már párról, fogunk is még, itt a legfrissebb jelentés,  a büfé- és bisztróforradalom új résztvevőivel: badacsonytomaji második Kalóz strandbüfé, a zánkai Neked főztem gasztrokocsma, a vászolyi Zománc bisztrócska a Frankie’s Food Truck Köveskálon és az ábrahámhegyi Átjáró Grill–Taco Bar.

Kezdjük azzal, ami nem új, de változik: a Karolina, a minőségi balatoni gasztronómia és a négy évszakos nyitvatartás egyik zászlóshajója, úttörője és eredője, Balatonfüred klasszikusa.

schindele

A három Schindele testvérből kettő, Péter és Viktor fotó: Burger Barna

Már jó ideje tippelgették a törzsvendégek, hogy még hány évig fogják nézni a szomszédban cserélődő helyeket, ami étteremtől kávézóig már minden volt, de most az lesz, amit azért mindenki sejtett: dupla akkora Karolina, amit a Schindele testvérek a megszokott színvonalon és persze teli terasszal visznek. És ezzel sikerült is korrigálni a hely talán egyetlen gyenge pontját, most ide nem írjuk, mi az, fedezzék fel…

Velük szemben (sréhen balra  szemben) nyit a hírek szerint nemsokára  Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye) új helye, a Nem Kacsa, kíváncsian várjuk…

Hello Tourist – Végre van kerthelyisége a Kredencnek

Vagyis nem hivatalosan a Kredencnek, mert a Hello Tourist külön néven, külön egységként fut, dehát Dobai András csinálja mindkettőt, aki szintén füredi bor és program és minden központ-megmondóember és alapvendéglátós. Például neki is köszönhető, hogy többfajta minőségi bort lehet egy helyen kapni, hogy szezonon kívül is vannak zenei (főleg jazz) programok a városban, telente pedig hajlandó befogadni az Olaszrizling Szerintünk kóstolásban megfáradt közönségét egy szolid kis afterpartyra. A Hello Tourist szörpökkel, husis szendvicsekkel, fröccsel várja azokat, akik nyugis helyen, jó hangulatban nappal-este szeretnének kicsit üldögéni-álldogálni azokkal, akiket kedvelnek…

13407311_1285456521465340_3807464193286831794_n

Dobai András (jobbra) és Martonosi Zsolt (Baricska, Chianti) örülnek az új helynek egy üveg Balatonbor társaságában

Még jó hír Füredről, hogy a Manézs cirkuszkocsistul beköltözött a Malackrumplihoz. Így ugyan kétszer kell rendelni, az egyik helyen ételt, a másikon italt, de kárpótol a kibővült választék, és hát nyáron hétvégén hova is sietnénk… A felturbózott helyen rendszeresen tartanak koncerteket, akár táncolni is lehet, sőt, kertmozi előadásokat is terveznek európai klasszikus filmekből. Az ennivalóról változatlanul Járosi Tamásék gondoskodnak, főképp balatonhenyei biogazdaságukra építve.

sb_20160604_malackrumpli_balatonfured_DSC_4100_gr

Egy nagyon szolid ízelítő a Malackrumpli kínálatából fotó: Sebestyén Blanka

A szentantalfai Zsóka fogadót sem kell bemutatnunk, ami viszont megosztásra érdemes: tavaly óta új tulajdonos házaspár viszi a helyet, a megújult konyha Stark Andrea vezetésével sorra söpri be az elismeréseket, és ezzel együtt növekszik az éhes vendégek rohama. Ha biztosra akarunk menni, inkább hétköznap próbálkozzunk.

És akkor lássuk az új helyeket – részben régi, jól ismert szereplőkkel.

Kalóz Badacsonytomaj – új helyen is a díjnyertes harcsa&krumpli

Aki ismeri a fövenyesi kalózt, az tudja, hogy az északi parton már évek óta van alternatívája a lángos-főtt kukorica-soproni triónak. Tizenhárom évet kellett várni, hogy az első egység után megnyissák a másodikat a badacsonytomaji strandon. A választék nagyjából megegyezik a két helyen: újragondolt büfékínálat minőségi alapanyagokból. Például a Balatoni Kör által tavaly az év strandételének választott harcsa és krumpli, ami a klasszikus fish and chips balatoni változata, és ígéretes alternatívája a legjobb strandi hekknek is A krumpli mellé mártogatósnak házi paradicsomszószt kapunk, a harcsafalatokat pedig tintahal kivonattal szürkére színezett majonézbe tunkolhatjuk. Érdemes kipróbálni a lepényeket is, főleg, ha a lángos már a fülünkön jön ki: hasonló ízvilág az olajban sült tészta fullasztó mellékhatása nélkül.

kalóz4

Fölül Harcsa & Krumpli

A Kalózok italkínálatukban is felüdülést nyújtanak. Boraikat balaton-felvidéki pincészetektől, Istvándyéktól és Bezerics Csabától hozzák. Sörökből pedig a kiváló balatonvilágosi Hedon főzde választékát kóstolhatjuk végig, amik már megjelenésükkel is leveszik az embert a lábáról. Személyes kedvencünk Helmut, a bajor szűretlen búzasör: ideális egy strandebéd mellé. Impozáns szörpfelhozatal is: a hagyományos gyümölcsösök mellett gyógynövényes változatokat is kaphatunk.

Neked főztem 2 – tágas terek, változatos fogások

A Neked főztem újabb kirendeltsége az egykori Kanyar faloda helyén, közvetlenül a zánkai Gyógynövény központ mellett, a település határában nyílt meg. A zánkai strand közvetlen szomszédságában található, kioszk méretű bázis nagyon hamar népszerűvé vált, és már nem tudta kielégíteni az egyre növekvő keresletet. Egyébként, aki nekünk főz, az Horváth Csongor a Kővirág korábbi séfje, aki látva felesége, Orsolya sikereit az apró strandbüfében, teljes erővel beszállt a családi vállalkozásba.

nekedfőztem3

A második Neked főztem egy ideig biztos nem fog helyhiánnyal küzdeni. Az étterem előtti tágas területen jó pár asztal elfér: lehet ülni füvön, betonon, kavicson és a terebélyes gesztenyefa árnyékában is. A belső tér azonban, az impozáns fa pultot leszámítva, még üres. Csongor azt mondja, kicsit megcsúsztak a berendezéssel, de egy környékbeli asztalos gőzerővel dolgozik a székeken és asztalokon. Amíg ilyen idő van, úgysem akar bent leülni senki, mire jön a rosszabb idő, addigra meglesz minden bent is, hiszen ha minden jól megy, a gasztrokocsma egész évben nyitva tart majd.

nekedfőztem2

A Neked főztemben is arra törekednek, hogy amit lehet, azt környékbeli termelőktől szerezzék be. Az itallapon gyakorlatilag csak olyan tételeket találunk, amik a Balaton vonzáskörzetéből érkeztek: borok Köveskálról és Szentantalfáról, sörök Tapolcáról és Balatonvilágosról, szörpök Kapolcsról. Csongor szinte mindennap mást főz aszerint, hogy milyen alapanyagokat sikerül beszereznie, ezért fix étlap nincs, csak garantáltan friss hozzávalókból készült szezonális fogások.

Zománc bisztrócska – házias ízek a Villa Szent Jakab tulajdonosaitól

Egy péntek késődélutáni indulásnak köszönhetően kétséges volt, hogy időben leérünk-e Vászolyra. Az utolsó egy órában folyamatosan tartottuk a telefonos kapcsolatot Jónás György tulajdonossal, aki miután nyilvánvalóvá vált, hogy csak 10 perccel a hivatalos konyhazárás után érünk majd oda, biztosított minket arról, hogy nem maradunk éhen. Pedig nem is mondtuk, hogy tesztelni jövünk. A Zománc a néhány száz fős település központjában található, a buszmegállótól pár lépésnyire, amikor este 9 után átgurulunk a sötét falucskán, barátságos fényeit már messziről észrevesszük.

zománc

Az itallapon itt is kizárólag balatoni pincészetek borai szerepelnek – Liszkay, Pálffy, a szomszédos Pántlika, Laposa, Istvándy, Figula, Ódon pince –, és a szörpöket is a környékről szerzik be. A bisztró hetente változó étlapján házias ételeket ajánl, az alapanyagokat idény szerint válogatják, de egy-egy ismétlődő fogással azért találkozhatunk. A hideg meggyleves, amit habcsókkal és parféval kínálnak, például hetek óta stabilan tartja magát. Kóstoltuk, ajánljuk. De a legtöbb receptet nem bolondítják még ennyire se. A töltött paprika bársonyosan sűrű paradicsomszósza pontosan olyan, mintha a nagymamánk készítette volna. Emiatt biztos, hogy kipróbálnánk a mostani menüről a lecsót és a bácskai rizseshúst is, mert az ilyesmit is így, nosztalgiázva szeretjük a legjobban főleg akkor, ha bonyhádi piros füles lábasban érkezik.

Köveskál Frankie’s Food Truck – Streedfood az utcától 2 méterre

Már régen úgy tűnik, hogy Köveskálon nem lehet annyi őrületesen finomat főzni, amit a lelkes rajongók boldogan ne ennének meg, és követelnének még, de most egy újabb próbatétel elé kerülnek a Káli-medence rajongók: nevezetesen hogy a kb 300 méternyi főutcán hol álljanak meg ebédelni-vacsorázni, mivel a korábbi kedvencek, a Káli Art Inn, a Kővirág, a Mi A Kő és a Káli Gourmet  mellé megérkezett Frankie Food Truckja, magyarosan szólva menő gasztrobusza vagy büfékocsija, bárhogyis nevezzük azt a helyet, ahol zseniális bárányt mérnek kuszkusszal és mentás-joghurtos szósszal. (Bár ez nem lesz mindig állítólag, de a hamburgerek színmarhahúsból mindenkit várnak szeretettel). Frankie a Káli Kövek udvarán táborozott le, így aki nem csak fröccsre vágyik, hanem mellé enne is valami rendeset, az jó helyen jár.

frankie

Frankiék munka közben. Fotó: Lenkei Bea

Átjáró Grill–Taco Bar, mexikói kaja jövet-menet

Két barát, Balázs és Gyuri nyitotta meg Ábrahámhegyen, a vasútállomással szemben a grill bárt mexikói jellegű ételekkel. Taco és quesadilla sül a konyhán, a választék széles: csirkehúsos, sertéshúsos, marhahúsos, vegetariánus frissen grillezett zöldségekkel és sajttal, ezek mellett állandó édesség az almás-fahéjas chimichanga. „Az almás-fahéjas chimichanga úgy készül, hogy a kockára vágott almát fahéjas cukorral karamellizálom, majd vajjal megkent tortillában lepirítom, és tejszínhabbal és csokoládéöntettel díszítem” – meséli Balázs, aki ezek mellett minden nap elkészít egy meglepetés specialitást is. Aki a faluban nyaral és unja a büfék kínálatát, elvitelre is kérhet ételt és leviheti magával a strandra.

20160701_163438

 

A konyha hivatalosan csak 10-ig üzemel, de a fiúk eddig még nem mondtak nemet éhes vendégnek este 11-kor sem. Esténként kocsmává változik a hely, baráti társaságok kellemes találkozóhelye. Gyuri az italkínálatért felel. Borból csak szárazat: olaszrizlinget, szürkebarátot, rajnai rizlinget és kéknyelűt a Szent György-hegyről, Nyári Ödön pincészetéből rendel, pálinkákat egy Badacsonyörsön működő családi manufaktúrából, a Badacsonyi Pálinkaházból hoz. És hogy miért Átjáró? Mert ha Salföld felől érkezel, a báron keresztül le lehet rövidíteni az utat a strandra…

Most ennyi, kedves olvasó, az északi parti gasztronómia történéseinek összefoglalója, a két új teraszról itt írtunk, de jövünk vissza, ne menjenek sehova, maradjanak az északi parton!:)

 


Ajánlom a Facebookon