Rózsaszín zöldségleves és patisszon rántva

Az élvezettel termelt zöldséget garantált élvezet elfogyasztani


2016. 08. 26.


Van úgy, hogy az ember nem kívánja a húst, viszont patisszont termeszt, meg levesbe való zöldségeket, és akkor jöhet a zöldséget zöldséggel kajálás.

Zöldséglevest olyan lányoktól tanultam főzni még Óbudaváron, akik előtte Indiában és Ázsia más országaiban jártak, és a keleties ízeket az itthoni ételekbe is belecsempészték. Ezt továbbfejlesztve én az összes kerti fűszert is használom frissen: oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet, csombort, rozmaringot is dobok a levesbe, de csak a vége felé, hogy a zöldfűszerek ereje ne menjen el.

A rózsaszín leves

Oregánó, kakukkfű és apró levelű citrom illatú bazsalikom.

Oregánó, kakukkfű és apró levelű citrom illatú bazsalikom.

Ehhez a kertben a fűszereken kívül a karalábé, a hagyma és a fokhagyma terem meg nálunk. A hagyma és a fokhagyma is érdekes szerzet: szereti a locsolást, de nem szereti a túl sok vizet, viszont a megfelelő dughagymák szinte 100%-ban kikelnek és szépen megnőnek. A répa évek óta nem megy, a bio kertben valami frányaság megzabálja, egyes komponenseket pedig jövőre tervezek bevezetni.

Hagyma és kis fokhagyma a kertből.

Hagyma és kis fokhagyma a kertből.

A leveshez kerti hagymát vágunk, kis olajon pirul, sóz, ráloccsan az első pohár víz – mert a leves levét nem egyben önjük föl, hanem apránként adagoljuk az elején – és beleugrik a fehérrépa egy harmad felvagdosott édesköménnyel, plusz 1 dl fehérbor és lehetőleg házi kolbászból felkarikázva egy fél szár. Meghintjük római köménnyel és megszórjuk sima, hagyományos köménnyel, beledobunk 1-2 levél babért is. Ez 10 percig fő, ömlik a levesbe pár pohár víz, egy leveskocka – elnézést – vele a karalábé, kerti fokhagyma, sárgarépa, zöldbab, egy felkockázott cékla és még víz. Itt berepülhetnek a kerti zöldfűszerek, 10 percig fő, aztán bele a krumpli és az édesburgonya.

Rózsaszín, mint a párduc.

Rózsaszín, mint a párduc.

Addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Aztán mehet tányérba, tetejére friss bazsalikom, tejföllel is kiváló, esetleg házilag sütött kenyér hozzá. (A kenyérről később!)

A rántott patisszon

A patisszon alapvetően gyönyörű növény.

A patisszon alapvetően gyönyörű növény.

Patisszon meghámoz, felvág, magokat kiszed, maradékot besóz, otthagy 5 percre, mert ilyenkor levet ereszt, amit le kell törölni, különben sütéskor keserű lesz.

Zsengék és frissek egyenesen a kiskertből.

Zsengék és frissek, egyenesen a kiskertből.

A patisszon a kertben viszonylag nagy helyet foglal el, viszont a csigák zabálják a virágait, ezért viszonylag keveset terem, de ha terem, egy patisszon kirántva elég három személynek.

Sáfrányos vízben készült kuszkusszal és kovászos uborkával ettük. (Éljen az eklektika!)

Sáfrányos vízben készült kuszkusszal és kovászos uborkával ettük. (Éljen az ízek eklektikája!)

Panír: liszt, tojás, zsemlemorzsa, amibe rakhatunk magvakat, olajban kisüt. Én ehhez is olívaolajat használok. Köretnek jó a bulgur, rizs, kuszkusz, mellé kovászos uborka. Könnyű, nyári, isteni.


Ajánlom a Facebookon