Rózsaszín zöldségleves és patisszon rántva
Az élvezettel termelt zöldséget garantált élvezet elfogyasztani
Van úgy, hogy az ember nem kívánja a húst, viszont patisszont termeszt, meg levesbe való zöldségeket, és akkor jöhet a zöldséget zöldséggel kajálás.
Zöldséglevest olyan lányoktól tanultam főzni még Óbudaváron, akik előtte Indiában és Ázsia más országaiban jártak, és a keleties ízeket az itthoni ételekbe is belecsempészték. Ezt továbbfejlesztve én az összes kerti fűszert is használom frissen: oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet, csombort, rozmaringot is dobok a levesbe, de csak a vége felé, hogy a zöldfűszerek ereje ne menjen el.
A rózsaszín leves
![Oregánó, kakukkfű és apró levelű citrom illatú bazsalikom.](https://eszakipart.hu/wp-content/uploads/2016/08/IMG_20160620_172946.jpg)
Oregánó, kakukkfű és apró levelű citrom illatú bazsalikom.
Ehhez a kertben a fűszereken kívül a karalábé, a hagyma és a fokhagyma terem meg nálunk. A hagyma és a fokhagyma is érdekes szerzet: szereti a locsolást, de nem szereti a túl sok vizet, viszont a megfelelő dughagymák szinte 100%-ban kikelnek és szépen megnőnek. A répa évek óta nem megy, a bio kertben valami frányaság megzabálja, egyes komponenseket pedig jövőre tervezek bevezetni.
![Hagyma és kis fokhagyma a kertből.](https://eszakipart.hu/wp-content/uploads/2016/08/IMG_20160627_1122381.jpg)
Hagyma és kis fokhagyma a kertből.
A leveshez kerti hagymát vágunk, kis olajon pirul, sóz, ráloccsan az első pohár víz – mert a leves levét nem egyben önjük föl, hanem apránként adagoljuk az elején – és beleugrik a fehérrépa egy harmad felvagdosott édesköménnyel, plusz 1 dl fehérbor és lehetőleg házi kolbászból felkarikázva egy fél szár. Meghintjük római köménnyel és megszórjuk sima, hagyományos köménnyel, beledobunk 1-2 levél babért is. Ez 10 percig fő, ömlik a levesbe pár pohár víz, egy leveskocka – elnézést – vele a karalábé, kerti fokhagyma, sárgarépa, zöldbab, egy felkockázott cékla és még víz. Itt berepülhetnek a kerti zöldfűszerek, 10 percig fő, aztán bele a krumpli és az édesburgonya.
![Rózsaszín, mint a párduc.](https://eszakipart.hu/wp-content/uploads/2016/08/14053935_10153849572656593_5544066970118402023_o.jpg)
Rózsaszín, mint a párduc.
Addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Aztán mehet tányérba, tetejére friss bazsalikom, tejföllel is kiváló, esetleg házilag sütött kenyér hozzá. (A kenyérről később!)
A rántott patisszon
![A patisszon alapvetően gyönyörű növény.](https://eszakipart.hu/wp-content/uploads/2016/08/20160809_121538.jpg)
A patisszon alapvetően gyönyörű növény.
Patisszon meghámoz, felvág, magokat kiszed, maradékot besóz, otthagy 5 percre, mert ilyenkor levet ereszt, amit le kell törölni, különben sütéskor keserű lesz.
![Zsengék és frissek egyenesen a kiskertből.](https://eszakipart.hu/wp-content/uploads/2016/08/14124419_10153860067306593_8536239512034902886_o.jpg)
Zsengék és frissek, egyenesen a kiskertből.
A patisszon a kertben viszonylag nagy helyet foglal el, viszont a csigák zabálják a virágait, ezért viszonylag keveset terem, de ha terem, egy patisszon kirántva elég három személynek.
![Sáfrányos vízben készült kuszkusszal és kovászos uborkával ettük. (Éljen az eklektika!)](https://eszakipart.hu/wp-content/uploads/2016/08/14124535_10153860067541593_2822229984248654737_o.jpg)
Sáfrányos vízben készült kuszkusszal és kovászos uborkával ettük. (Éljen az ízek eklektikája!)
Panír: liszt, tojás, zsemlemorzsa, amibe rakhatunk magvakat, olajban kisüt. Én ehhez is olívaolajat használok. Köretnek jó a bulgur, rizs, kuszkusz, mellé kovászos uborka. Könnyű, nyári, isteni.
Ajánlom a Facebookon