Ha boldog akarsz lenni, kertészkedj!

Beindult a cukkini szezon


2016. 07. 04.


Miről álmodik a városi lány egész télen? A salföldi kiskertről. Három éve kapáltam fel egy nagyobbacska zsebkendőnyi földet és kezdtem el kísérletezni a konyhakertben.
UPDATE: ez a cikkünk 2016-is, szerzője azóta profi zöldségkertésszé képezte ki magát. Erről is hamarosan indítunk egy sorozatot, addig is inspirációnak az első lépések, hátha más is kedvet kap…

Idén sikerült kinőni ezt a kis földet, ezért tavasszal nagyobbacska fűszerkertet építettünk rakott kőből, aztán órákig hordtuk bele a földet. Nem volt kis munka, de a hideg gyümölcsleves bögréből és a szerelem hajtott minket.

Frissen ültetve várják, hogy nagyra nőjenek

Frissen ültetve várják, hogy nagyra nőjenek

Dédnagymama és dédnagypapa Sümegen szőlőt művelt, a Kopaszhegyen gyümölcsöt, zöldséget termesztett, emellett a nagyszámú háztájival is elbánt, hisz a húsbolthoz kellett a jószág. Azt hiszem, bennem a dédimama szelleme lakozik, mert egyszerűen annyira szeretek a földdel bánni, hogy még a marhatrágyát is puszta kézzel szórom tavasszal a kertre.

A fűszerkert elszabadult

A fűszerkert elszabadult

A fűszerkertbe idén két új növényke érkezett, akik hamar terebélyesre nőttek és úgy döntöttek, elárasztanak cukkinivel. Idén eddig zöldséges tésztaszósz készült belőlük paradicsommal és friss citrom illatú bazsalikommal, kerti kakukkfűvel és saját oregánóval. A nagy melegben gyorsan elkészül, friss, benne a napfény és a gazdag föld minden ereje.

Ez a cukkíni nagyon igyekszik

Ez a cukkini nagyon igyekszik

Akinek a telkén kút áll, de nem tölti az egész nyarat vidéken, könnyűszerrel építhet ki egy csöpögtető-locsoló rendszert. Kell egy merülő szivattyú, ami egy tartályba szivattyúzza a vizet, amely magasabban van a kert szintjénél, majd a kertészetben vásárolható csöpögtető csőrendszeren keresztül apránként meglocsolja a kertet. Nálunk ez pompásan bevált.

Cuki cukkínik

Cuki cukkinik

Érdemes nekiállni és magunknak termeszteni akár még a balkonon is. Jó nézni, ahogy nőnek a palánták, kivirágzik a kakukkfű, és egy kis napi kötelező rutint is hoz az életünkbe a növények gondozása.

Oregánó hegy, kakukkfű, citrom illatú bazsalikom és meggy a kertből

Oregánó hegy, kakukkfű, citrom illatú bazsalikom és meggy a kertből

Arról nem is beszélve, hogy mennyei érzés a saját zöldségeid, fűszereid enni frissen vagy sütve, főzve.

13607957_10153734730566593_561695067_n

Itt például saját termesztésű bio újhagyma és retek látható…


Ajánlom a Facebookon