Múzeumok Éjszakája az északi parton

A legizgalmasabb programok


2016. 06. 21.


Éjszakai elemlámpás múzeumlátogatás, időutazás a Balaton körül, matrózképző, reformkori városnéző séta, 28 millió éves csigákból épített 7 méteres óriás makett: ha egy kis kultúrára és tartalmas kikapcsolódásra vágyik a Múzeumok éjszakáján, nem kell visszafognia magát! Lássuk a legizgalmasabb június 25., szombati északi parti programok; az egyikben még szerepelek is.

Balatonfüreden több helyszín programjai közül lehet válogatni: a Vaszary Galéria Monokróm lenyomatok címmel alkotóműhelyt indít, majd a Képbe zárt írások kiállítás megnyitója (19:00) és tárlatvezetései következnek. A Jókai Mór Emlékházban irodalmi vonatkozású tárlatvezetések – mint például a Jókai család és a füredi nyarak – indulnak 19:00 órától, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény kezelősége reformkori városnéző sétával (17:00) és kézműves foglalkozással, családi vetélkedővel készül (18:00-21:00), a Vitorlázeum matrózképzője pedig 18:00 órakor nyit meg, ahol sok egyéb mellett megtanulhatjuk megkötni a különleges vitorláscsomókat.

A balatonfüredi Vitorlázeum matrózképzésén többek között ezeknek a csomóknak a megkötési technikáit is el lehet sajátítani 18 órától.

A balatonfüredi Vitorlázeum matrózképzésén – a csomókkal.

A tapolcai Wass Albert Könyvtár Hősök, felfedezők, újítók címmel színes programsorozattal készül: előadást tartanak a tapolcai barlangászok, a Rozsdamarók, vagyis a Tapolca környéki veterán motorosok, akik veterán vasparipáikon Diszelből indulva Európa legészakibb szárazföldi csücskéig, a norvégiai Nordkappig motoroztak több mint 10.000 kilométert. Lesz éjszakai elemlámpás raktárlátogatás, melynek során az elemlámpa fényénél a kiállítótermekben nem látható régészeti emlékek és az 1989-ben az utcákról elszállított, és azóta tárolt kültéri szobrok is előbukkannak az izgalmas múzeumi raktár-birodalomban.

Keszthelyen, a Csigaparlamentben tekinthető meg az a 7 méteres Parlament szobor, melyet Miskei Ilona néni készített 4 és fél millió csiga felhasználásával.

Keszthelyen, a Csigaparlamentben tekinthető meg az a 7 méteres Parlament szobor, amely 4 és fél millió csiga felhasználásával készült.

Keszthelyen 18 múzeum várja a látogatókat, ezek közül engem felcsigázott a Csigaparlament, ahol megtekinthető a hét méteres, 4,5 millió darab 28 millió éves pannon-tengeri csigából 14 év alatt elkészült óriás makett. Miskei Ilona néni készítette, aki 1920-ban született, és 1975-től 14 éven át 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával felépítette a világon egyedülálló makettjét. 1999-ben külföldi vevőket elutasítva, a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta. Az Erotikus Panoptikumban a reneszánsz irodalom pajzán históriáit hallgathatják az érdeklődők Voltaire és Rousseau remekeitől La Fontaine pajzán meséiig. A Nosztalgia és Giccs Múzeum neve magáért beszél, a Múzeumok Éjszakáján itt nem csak jól szórakozhat az ember a tárgyi emlékeken, relikviákon, de paravános fényképezkedésre is lesz mód, ami mindig jó mókának bizonyul. A Balatoni Borok Háza pedig tárlatvezetést tart többek között a Festetics-kastély alatti fantasztikus borházban.

Az Ábránd és költészet című balatoni időutazás a tavalyi Múzeumok Éjszakáján Balatonszárszón. Idén 19 órától a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban láthatóak.

Az Ábránd és költészet című balatoni időutazás a tavalyi Múzeumok Éjszakáján Balatonszárszón. Idén 19 órától a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban látható a műsor.

Végezetül Badacsonyban, az Egry József Emlékmúzeumban 19:00 órától saját, Ábránd és költészet című Balaton estünkkel balatoni időutazásra repítjük vendégeinket. Tóth Péter, több Balaton-felvidékről szóló dokumentumfilm producere és Dr. Kovács Emőke, Balaton kutató történész nagy szeretettel és felkészültséggel állított össze egy másfél órás zenés estet a Balaton történetéről, történelméről, irodalmi alakjairól, helyi hőseiről. Az izgalmas történelmi részletek mellett a Balatont megéneklő költők, írók munkáiból idézünk Dr. Kovács Emőkével és Lux Ádámmal, és balatoni dalokat énekelek Barlog Károllyal.

 

Mesterházy Fruzsina


Ajánlom a Facebookon