Ezerarcú Kapolcs

Még két napon át tart a mulatság - Életképek a Völgyből


2016. 07. 30.


Ha valaki esetleg eddig úgy gondolta, idén kihagyja a Művészetek Völgyét, még meggondolhatja magát: vasárnap estig remek programok közül válogathatunk Kapolcson. Miért is lenne érdemes kihagyni a kiváló koncerteket, színházi előadásokat, finom falatokat, pláne, ha mindezt háborítatlan erdőkkel övezett dombok között tehetjük meg egy emberléptékű, barátságos fesztiválon?

Kapolcs girbegurba kis utcáin sétálva, a patakot bámulva, elmerengve a gólyafészek lakóin és az öreg templomtornyon, valahogy mindig megáll az idő. A falu évről-évre felpezsdül erre a néhány napra, de – ki tudja miért – a varázsa, ez a nyugodt, kedves miliő ilyenkor is megmarad. Itt minden csupa szín és dallam, meg persze illat – hogy a gasztro különlegességekről most se feledkezzünk meg.

k11

Jogosan támadhat az az érzésünk, hogy felesleges lenne innen bárhová is elmenni, hiszen megvan itt minden, amire szükségünk lehet. Ha koncertre vágyunk, dúskálhatunk a zenei stílusokban, ha színházi előadást néznénk, több társulat kínálata közül is választhatunk, ha csendet szeretnénk magunk körül, vezetett meditációkon vehetünk részt, ha megéheznénk, kóstolhatunk édeset és sósat, hideget és meleget, különlegeset vagy hétköznapi falusi magyar étkeket, ha vásárolnánk – hát, annak csak a pénztárcánk szab határt.

k1

És persze ne feledkezzünk meg a költészetről sem: a Kaláka Versudvarban szerda este például Lackfi János improvizált verseket Szirtes Edina Mókus énekesnő zenéjére. A témát pedig maga a nagyérdemű szavazhatta meg.

k7

Aztán Palya Bea pörgette fel a közönséget a Panoráma Színpadon, és most is olyan elemi erővel énekelt, hogy beleremegett a völgy.

k14

A Budapest Bár is robbantotta a bombát: Farkas Robi keze alatt majd’ felgyulladt a hegedű, Farkas Misi százezer hangot ütött le cimbalmán a másodperc tört része alatt, a higanymozgású Frenk most is megdobogtatta a lányok szívét, ahogy Mező Misi hangja és szerelmes dalai, az együttes nagyasszonyai pedig ezúttal Németh Juci és Rutkai Bori voltak.

k16

És még egy közérdekű: a szervezők üzenik, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Kapolcson nincs árvíz, a patak nem áradt meg, és az a néhány csepp eső legkevésbé sem zavarja a fesztivál és a fesztiválozók életét.

kislány2


Ajánlom a Facebookon