Csopaki szigor, 2016

Hamarosan együtt kóstolhatók a Kódex-védjegyes csopakik


2016. 03. 17.


A Csopaki Kódexet helyi borászok kezdeményezték és alkották meg négy évvel ezelőtt. A kódex védjegyoltalomra épülő minőség- és eredetvédelmi rendszer, saját szabályozással, ellenőrzéssel és független bírálattal. Mint ilyen, egyedülálló Magyarországon, legközelebb Ausztriában létezik hasonló. Célja magas minőségű borok előállítása meghatározott technológiai protokoll szerint, jól definiált minőségi garanciákkal.

A szabályozás szigorát mutatja, hogy a debütáló 2012-es évjáratban a pályázó termelők közül senkinek nem sikerült valamennyi kritériumot teljesítenie. A szélsőségesen meleg és száraz időjárás ugyanis nem tette lehetővé, hogy a kódex szellemiségének és követelményeinek megfelelő borok szülessenek. A 2013-as évjáratból azonban már tucatnyi tétel került a rendszer védjegyével forgalomba.

A Csopaki Kódex alulról kezdeményezett szakmai szerveződés eredménye.

Létrehozói a csopaki szőlő- és borkultúra védelmében és magas minőségének biztosításában érdekelt termelők, akik a legnemesebb helyi borászati hagyományokra alapozva kívánják megújítani a csopaki bort. Azt a csopaki bort, amely bő évszázada, a filoxéra pusztító évtizedei után az olaszrizling elterjedésével született újjá, és magas minőségének köszönhetően rövid időn belül Európa-hírűvé vált, és amely révén Csopak neve összeforrott az olaszrizlinggel. Annyira, hogy a mai együttműködés közös nevezője is csak ez a fajta lehetett, illetve az örökség, amely száz éve a belőle készített bort elismertté tette.

4ab-2046

Ezeken az alapokon jött létre 2012. januárjában a Csopaki Kódex, amely a hivatalos borvidéki szabályozásra épülő, de attól függetlenül működő védjegyoltalmi rendszer. Fókuszában a csopaki bor, illetve az alapanyagául szolgáló olaszrizling szőlőfajta áll.

Közösségi konszenzuson alapul, a törvényben meghatározottnál szigorúbb termelési szabályokat tartalmaz.

A Csopaki Kódex rendszerébe minden év áprilisáig lehet regisztrálni, bárki jelentkezhet, aki a védett terület határain belül olaszrizlinget termel. A Kódex-védjegy elnyerésének feltétele a Csopaki Kódex négy pillérének való megfelelés. Ezek alapján folyamatosan ellenőrzik az együttműködésben résztvevők szőlő- és bortermelését. Ennek részleteit keretes írásunkban olvashatják.

csopakikodexlogo-2056

A Csopaki Kódex szabályrendszerének a legutóbbi, 2015-ös bírálaton megfelelt borok épp mostanában kerülnek piacra. Egy közelgő, ritka alkalom most különösen aktuálissá teszi a Kódexet: a rendszer szerint készült Hegy- és Dűlőborok legtöbbje február 13-án Csopakon, az Olaszrizling Szerintünk rendezvény Kódex standjánál együtt kóstolható!

I. Eredet. A bor alapanyagául szolgáló szőlő kizárólag Csopak körzet 26 első osztályú dűlőjéből származhat. Ezen a közel 200 hektáros körzeten öt falu: Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs osztozik.

II. Hagyomány. A bor kizárólag olaszrizlingből, Csopak hagyományos szőlőfajtájából készülhet.

III. Természetesség. A szőlőművelés, a vegyszerhasználat és a bor kezelése szigorúan szabályozott. Tilos a rovarölő és gyomirtó szer használata, csak zöld besorolású szerekkel szabad permetezni. A musthoz és a borhoz nem adható semmilyen adalék, valamint nem megengedett a minőségét befolyásoló technológia használata (cukor- vagy savpótlás, sűrítményezés, aromázás, reverz ozmózis, frakcionálás). A pontos azonosíthatóság érdekében a bor alapanyaga kizárólag egy dűlőből származhat.

IV. Stílus. A borok mutassanak minél erősebb termőhelyi jelleget és egységes stílusban készüljenek, meghatározott maximális alkohol- és maradékcukor-tartalommal, illetve meghatározott minimális savtartalommal. Ezen paraméterek eléréséhez a megfelelő szőlőterhelési és borérlelési protokoll párosul. A stílus része a megjelenés is, így a kódex egységes palackformát és nyakzáró kapszulát ír elő. A legkorábbi forgalomba hozatali időpont a szüretet követő év októbere lehet.

Ajánlom a Facebookon