Citrusok és vitaminok szüretidőben

Borok őszi salátákhoz


2016. 09. 30.


A salátákról általában a forró nyári napok jutnak az ember eszébe, pedig vitamindús zöldségekre épülő fogásokat egész évben érdemes fogyasztani. Az ősz különösen sok izgalmas alapanyagot kínál, rengeteg zöldség és gyümölcs érik ilyenkor. Ha pedig a piacról vagy zöldségesünktől beszereztük az aktuális finomságokat és elkészítettük az őszi salátát, érdemes hozzájuk illő borokról is gondoskodni. Adunk öt tippet!

 

Borbély Családi Pincészet – Fröccsnek is jó Badacsonyi Olasz Rizling 2015

borbely-froccsnekisjo-k-840x320

A Badacsonyi borvidék több termőterületéről származik e bor alapanyaga, amelyet részben tölgyfahordóban, részben tartályban erjesztettek. Lehet, hogy ezt a bort a nyár folyamán a címke felszólításának engedve mi is inkább fröccs formájában fogyasztottuk, de most már érdemes tisztán, étel mellett is próbára tennünk. A halvány zöldes-sárga színű bor illata a citrusok mellett zöldalmára emlékeztet, és ahogy lassan emelkedik a bor hőmérséklete, eljut az őszi sárga almákig is.

Kóstoláskor a könnyed test és az ehhez illően alacsony alkoholtartalom visszafogott savérzettel párosul, így a kompozíció kerek összképet rajzol elénk.

Szinte mintha néhány gramm maradék cukor is támogatná ezt az érzést.

DSC_6217

A Borbély család – Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj, Badacsonyi Borvidék)

Ezt a kerek érzetű, de mégis könnyed bort házasíthatjuk egy olyan őszi salátával, amelynek meghatározó alapanyaga a friss, ropogós alma. Kiegészíthetjük szárzellerrel, sárgarépával, nyakon öntve egy joghurtos dresszinggel. Az almának kiemelt szerepe van az őszi, téli időszakban, hiszen azontúl, hogy frissen fogyaszthatjuk, süthetjük pitébe, készíthetünk belőle befőttet vagy használhatjuk szószokhoz, levesekhez.

Istvándy Pincészet – Laza Cuvée 2015

256

Főként a Csobánc lábánál fekvő területek olaszrizling, sauvignon blanc és hárslevelű ültetvényeiről került a pincébe e fehér házasítás alapanyaga, amelyet tartályban dolgoztak fel és érleltek.

A szalmasárga színű bor illatában rögtön a bontás után magabiztosan lépnek fel az őszi- és sárgabarackot valamint sárgadinnyét idéző illatjegyek.

Kóstoláskor azt érezzük, a könnyed testre és alacsony alkoholtartalomra épülő bornak lendületet adnak a savak. Az ízvilágban a fehér húsú őszibarack, a zöld banán dominál leheletnyi citrusosság kíséretében.

mzs_4407

Az Istvándy család – Istvándy Birtok (Káptalantóti, Badacsonyi Borvidék)

Az ősz elején ér véget a paradicsomszezon, ezért ha elcsípünk még pár szemet, érdemes őket egy gusztusos saláta formájában a tányérra tenni ehhez a borhoz. Legyen a paradicsom kifejezetten érett vagy akár zöld még, adjunk hozzá friss répát, zsenge káposztát, lédús paprikát és dresszingként kerülhet rá jó minőségű olívaolaj mellett az új évjárat verjus-je is. A verjus a még éretlen, zöld szőlő kipréselt leve, amely az ecet vagy a citromlé helyettesítőjeként használható a salátakészítéskor, bár általában ezeknél kevésbé savanykás.

Kaal Villa – Káli Tavasz 2015

 

kaal-villa_tavasz

A mindszentkállai Szűcs-dombról származó olaszrizling és zenit házasításából reduktív feldolgozással készített bor nevét onnan kapta, hogy a bor illata megalkotóit a Káli-medence késői tavaszi illatára emlékezteti. A név tehát nem mond ellent annak, hogy akár ősszel is szívesen fogyasszuk.

A citromsárga színű bor illata elsőre ringlót és zöld húsú szilvát juttat az eszünkbe, idővel ezek mellett egy fűszeres karakter fejlődik ki a pohárban.

A korty a könnyed súlycsoport tetejére sorolható, kerekségének érzetéhez a lágyabb tónusú savérzet is hozzájárul. A műfajon belül tartalmasnak számít az ízvilág, főként olyan fehér húsú gyümölcsökkel, mint az alma és a körte.

Szanyi Dorisz és Tímár Csaba – Kaal Villa (Mindszentkálla, Balaton-felvidéki Borvidék)

Süssünk hozzá sütőben vagy vajon teflon serpenyőben körtét, majd tálaljuk friss, olivás öntetbe forgatott salátalevelekre, és gazdagítsuk ízlésünk szerint dióval vagy vékonyra vágott, szárított sonkaszeletekkel. Körtét sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan azért is érdemes fogyasztani, mert rosttartalma miatt emésztésünket segíti, szívünket óvja és véd bennünket a cukorbetegséggel szemben.

Liszkay – Pinot Noir Rosé 2015

rose

A Liszkay pincészet területei a Káli-medencében, Monoszló határában húzódnak. Liszkay Mihály missziója a borászat megalapításával az volt, hogy visszahozza a kék szőlőket erre a bortermő területre. Nem véletlen, hogy egyetlen szürkebarát fehérbora mellett a vörösökön túl kizárólag egy Pinot Noir Rosét készít, amelyet azonban mi inkább sorolnánk a fehér borok, mint a klasszikus hazai rozék közé. A lazacszínű bor illata kifejezetten édes érzetű a benne lévő gyümölcsök érett állapotából adódóan.

A kompozíció kerek, a test és az alkohol meghaladja az átlag rozék könnyűségét és inkább a közepes súlycsoportba sorolja ezt a bort.

Inkább a tartalmasabb fehérbor kedvelők, mint a rozé rajongók bora.

kepkivagas

Liszkay Mihály – Liszkay Borkúria és Szőlőbirtok (Monoszló, Balatonfüred-Csopaki Borvidék)

Egy ilyen fajsúlyú rozéhoz készíthetünk meleg salátát sült zöldségekkel – például paprikából, padlizsánból – amelyet vékonyra vágott, érlelt sonkaszeletekkel tálalhatunk. Egy ilyen fogás egy teljes kiőrlésű rozskenyér szelet és egy pohár Pinot Noir Rosé társaságában akár könnyebb vacsorának is beillik.

Sabar Borház – Muscat Ottonel 2015

5cd63cd074b12d1d13a8e6fa4ff34eb9

A Csobánc és a Bács-hegy között elterülő Hercegföld-dűlőből származik az alapanyaga ennek a reduktív eljárással készített bornak. A hozzánk kerülő palack illata a nyitást követően kissé zárt volt, de csak rövid időt kellett adni a pohárban a bornak, hogy kinyissa intenzív, parfümös illatvilágát.

Könnyed testre, alacsony alkoholtartalomra épül ez a bor, savakból épp annyi van benne, amely képes tartást adni a szerkezetnek. Az ízvilág az illatban felbukkanó virágok mellett a kortyban citrusokat és érő őszibarackot is felvonultat.

20160826_Gábor_08k

Ádám Gábor – Sabar Borház (Káptalantóti, Badacsonyi Borvidék)

Egy ilyen elsődlegesen friss, gyümölcsaromáira támaszkodó bor esetében érdemes olyan fogást választani, amely nem nyomja el az üde zamatokat. Ha pedig ősz és szüreti időszak, akkor miért ne hozhatnánk el magát a szőlőgyümölcsöt egy salátába, amelyet legjobb lilás, sötét zöldes salátalevelekkel és közepes érettségű sajtokkal a tányérra helyezni.

További boros cikkeinket itt találja.


Ajánlom a Facebookon