A komolyzene világsztárjai Veszprémben

Nemzetközi hegedűfesztivál augusztus 2-7. között


2016. 07. 29.


Az elmúlt évben indították útjára Veszprémben az Auer Hegedűfesztivált, amit a városban született hegedűművész és zenepedagógus, Auer Lipót tiszteletére rendeznek. A fesztivál célja, hogy a Veszprémbe hozzák azokat a világklasszis zenei ikonokat, akik a komolyzenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben is fellépnek.

Itt lesz például a mélyhegedű koronázatlan királya, Yuri Bashmet, aki lányával szonátaestet ad augusztus 3-n a Hangvillában.

yuri

Yuri Bashmet 1953-ban született Oroszországban, gyerekkorát az ukrajnai Lvivben töltötte egészen a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium-beli tanulmányainak kezdetéig. Nemzetközi karrierje 1976-ban kezdődött, miután megnyerte a Müncheni Nemzetközi Brácsaversenyt. Azóta minden jelentős zenekarral dolgozott, a Berlini és a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, a Royal Concertgebouw Zenekarral, a Bostoni, Chicagói, New Yorki, Londoni Filharmonikusokkal és a Londoni Szimfonikusokkal, mely utóbbi még The Yuri Bashmet International Music Festival néven rendezvényt is alapított. Több zeneszerzőt inspirált, közöttük Alfred Schnittkét, aki Brácsaversenyét Bashmet számára komponálta.

 

A New York-i Filharmonikusok legendás koncertmestere, Glenn Dicterow közeli művészbarátjának, Leonard Bernsteinnek egy művét mutatja be augusztus 4-én 20h-tól a Hangvillában.

glenn

Glenn Dicterow napjaink egyik legkiválóbb, Amerika- és Európa-szerte zenekari és koncert-szólistaként is egyaránt jól ismert hegedűművésze. A New York-i Filharmonikusok ünnepelt koncertmestere és szólistája volt harmincnégy éven keresztül. A The New York Times így írt róla: „…Dicterow játéka bámulatosan elegáns, és ördögien vakmerő…”

 

Veszprémben köszönthetjük 70. születésnapján a változatlanul energikus, és magával ragadó grúz Liana Isakadzét, akit évtizedek óta nem hallhattunk Magyarországon.

issakadze

Liana Issakadze már háromévesen zenei pályára készült, teljesen elmerülve a zongora és a komponálás rejtelmeiben. A véletlennek köszönhető, hogy a hegedű mellett kötött ki. Hétéves volt, mikor a zongora felvételi vizsgára készülőben annyira megfázott, hogy el kellett halasztania a vizsgát. Miután a következő héten kizárólag a hegedűsök felvételiztek, nem várhatott tovább, kénytelen volt hegedülni. Rögtön fel is vették, s néhány évvel később már második helyezett lett az Állami Hegedűversenyen…

 

A fiatal generáció képviseletében érkezik a megállíthatatlan nemzetközi karriert befutott örmény Khachatryan testvérpár. Augusztus 6-n 20h-tól hallhatja őket a veszprémi közönség a Hangvillában.

khachatryan (2)

Sergey Khachatryan és Lusine Khachatryan örmény szülők gyermekeként Németországban nőttek fel, ahol a szülői házban az anyanyelv megőrzése, és a szülőföld kultúrájának ápolása volt a legfontosabb célok egyike. Már régóta szárnyalt nemzetközi karrierjük, de Törökország földjére még mindig nem voltak hajlandóak lépni. Aztán mégis rászánták magukat, látni akarták őseik lerombolt templomait, meg akarták érteni, miért is történt a borzalmas genocídium. „Koncertjeinken ennek az egésznek nem a tragikus oldala a meghatározó, hanem az, hogy ezután a horror után mi mégis élünk, és erős akarattal alkotni akarunk”– nyilatkozták egy riportban.

 

Zongorázni fog a fesztiválon Kocsis Zoltán, aki Kelemen Barnabással kamaraestet ad augusztus 5-n a Hangvillában.

kelemen

Kelemen Barnabás a 2001-es brüsszeli Erzsébet királyné Hegedűversenyen harmadik-, az 1999-es Nemzetközi Salzburgi Mozart Hegedűversenyen és a 2002-es Indianapolisi Hegedűversenyen első díjat kapott. Művészetét Liszt-díjjal, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével és Kossuth-díjjal ismerték el. Kocsis Zoltán nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének győzelmével indult. Néhány év alatt berobbant a nemzetközi zenei világba, meghívás meghívást követett Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet meghatározó zenei központjaiba és fesztiváljaira. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusokkal, a londoni Royal Philharmonic Orchestrával, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral. Rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak. A kétszeres Kossuth-díjas, Bartók–Pásztory díjas művész hatvanadik születésnapján megkapta a magyar nemzet tiszteletét kifejező Corvin-lánc kitüntetést is.

 

Hallhatjuk még a kiváló Kodály Vonósnégyest, valamint fellép a Concerto Armonico, kamaraestet adnak a Zeneakadémia tanárai közül Fülei Balázs, Varga István és Kováts Péter, vendég lesz Lajkó Félix, aki Balázs Jánossal és a Mendelssohn Kamarazenekarral fog közös programot bemutatni, valamint Ökrös Csaba, aki népzenei koncertet ad a fesztiválon. A koncertek négy helyszínen lesznek látogathatók: a Megyeháza Szent István-termében, az Érseki Palota dísztermében, a Hangvilla koncertteremben és a Dubniczay-ház udvarán.

Auer

A Veszprémben született Auer Lipót Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpéterváron telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig. A világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző nevéhez kapcsolódik az úgynevezett pétervári vonófogás, amely révén a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban. Auer Lipót 1917-ben az Egyesült Államokba menekült. A philadelphiai Curtis Institute of Musicban és a New York-i Institute of Musical Art-ban tanított, 1926-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

 


Ajánlom a Facebookon