Nagyon hideg és nagyon menő

Bor és pálinkafagyi az Istvándy-birtokon


2016. 07. 30.


Ezen a hétvégén ismét kánikula lesz, és ha kicsit csavarnánk a megszokott frissítőnkön, például a deres pohárban tündöklő rozén, próbáljunk ki más formában: ne kortyoljuk, hanem nyaljuk, fagyiba dermesztve, az Istvándy Birtokon!

A Tóti-hegy oldalában található Istvándy Birtokot ismerjük és szeretjük régóta, de a család borásza és ötletgazdája, Gergő mindig gondoskodik róla, hogy valami újat mutasson a rajongóknak. Miután megnyitotta Badacsonyban a Borműhelyt, idén álmodott egyet, és felújított, majd betolt egy régi cirkuszi kocsit a birtok aljára, és azt mondta, legyen a hely neve Piknikbár. Hogy miért Piknik?

Mert itt eldőlhetünk a fűben egy kockás pléden vagy kiülhetünk a csíkos napozóágyak valamelyikére, esetleg pöröghetünk egyet a fára akasztott függőfotelben, miközben nézzük a Balatont, a dombokat és a legelésző szürkemarhákat.

ist6

Hétvégente sokszor zene is szól a háttérben, de volt már itt hajnali jóga is és pezsgős reggeli is. Az csak természetes, hogy a száz méterre feljebb lévő éttermük mellett itt is végigkóstolhatjuk a birtok borait, de ihatunk kávékülönlegességeket, reggelire rendelhetünk friss croassant baracklekvárral vagy mangalicás, vegán és pisztrángos focaccia-t, esetleg tepertőkrémes vagy mangalicazsíros kenyeret, amit lefojthatunk egy fehér csokoládékrémmel, amit bazsalikomos málnaöntettel kínálnak. Mondhatnánk, hogy így kerek ez az egész, és máris ott akarunk lenni, de Gergőnek ez sem volt elég. Mivel rajong az édességért és persze a szép borokért, kitalálta, hogy itt az ideje ötvözni a kettőt.

igergő

Istvándy Gergő fagyit mér

Ha valaki járt már Tapolcán, biztos belebotlott a főutcán található Jégszigetbe, ahol igazi retro csavaros fagyit lehet venni. Gergőnek gyerekkori kedvence ez a hely. Eőri Tibor készíti a jeges finomságokat igazi olasz gépekkel és sok éves tapasztalattal. Őt kereste meg Gergő, hogy tegyenek kísérletet az első borfagylaltjuk elkészítésére. Garantáljuk: az eredmény egyszerűen frenetikus lett! Kétféle borral is kóstolhatjuk: rozéval és sárga muskotállyal ízesítve, és van egy hardcore változat is: a fagylalt, amibe a kétszeres aranyérmes Istvándy Irsai Olivér Szőlőpálinka kerül. A 3-5 százalékos alkoholtartalomtól nem fogunk fejre állni, de jobb, ha az autósok a gyereknek készített változatot kóstolják, amibe a szintén saját készítésű szőlőlé kerül.

istvándy fagyi2

 

És még valami: csak néhány nap kérdése, és nemcsak belülről, de kívülről is lehűthetjük magunkat a Piknikbárban: Gergő két régi, a szőlészetben használatos csillét újított fel, amit hamarosan a birtokra szállít, megtölt hideg vízzel, és lehet is csobbanni, ez lesz a Csille Out!

ist10

 

Hétköznap: 12:00-19:00
Hétvégén: 10:00-19:00
8283 Káptalantóti, Hegymőg dűlő

GPS koordináták:
Északi széllesség: 46° 49’59,1” N
Keleti hosszúság: 17° 30’50,8” E

Ajánlom a Facebookon