Téli étteremajánló


2016. 03. 17.


Nemrég ellátogattunk a nem csak szezonálisan nyitva tartó északi parti éttermekbe, megkóstolandó a téli szezonra hangolt fogásokat, s felmérve így, hova utazzon jó szívvel a hidegebb hónapokban a Balatonra vágyó vendég.

A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor a Balaton nem alussza téli álmát, bár tény, a tó körülötti történések alatt csupán a szezon őrlángja lobog. Programok azonban vannak bőven így is, akár a bor és a gasztronómia, akár a kultúra, akár a testmozgás, egészségmegőrzés terén kívánjunk élményekkel gyarapodni. Ebben az írásban azokra az éttermekre koncentrálunk, melyek télen is nyitva tartanak, és hozzák megszokott színvonalukat.

MI A KŐ (Köveskál)

Trombitás Tamás, míg képzőművészetét nem kisebb nevektől, mint Kokas Ignáctól, Kádár Györgytől és Blaski Jánostól tanulta, addig a borkészítésben ösztönei és a Jóisten szavára kellett hallgatnia. Érdemei az absztrakt  geometrikus térképzés terén éppúgy elévülhetetlenek, mint a Káli-medence köveiből kinyerhető olaszrizling műfaját illetően. Ennek tetejébe pedig még éttermet is üzemeltet Trombitás úr; Köveskálon övé a nagy sikerű MI A KŐ. Megszállni s szimplán csak borozni is tudunk itt, de

ha meg akarjuk ismerni azt a kocsonyát, ami még a nagymamánkénál is jobb, de legalábbis vetekszik vele, akkor érdemes előre bejelentkeznünk telefonon.

A konyha szigorúan szezon szerint megy, az alapanyagokat lehetőleg helyből, őstermelőktől szerzik be, a kenyeret helyben sütik. Legutóbb steak napokat tartottak, ahol minden kétséget kizáróan a borjúnyak vitte a prímet grillezett zöldségekkel. Lesz még ilyen, nevezzünk be rá!

Bonvino Borhotel (Badacsony)

Amellett, hogy családias hangulatával A Hotel Bonvinót az északi part egyik legszerethetőbb wellness szállodájaként kell számon tartanunk, étkezni is érdemes ide betérnünk. Büfévacsorát fogunk kapni, klasszikus fogásokkal, á la carte itt nincs lehetőségünk enni. A vacsora ára 4900 forint, az ételek mellé pedig igen széles balatoni borválasztékból tudunk bort rendelni. Az étterem mindig készül valamilyen szezonális fogással, előételként például ezen a helyen is szerepelt a kocsonya, méghozzá kiválóan elkészítve.

Külön kiemelendő a Bonvino borbárja, ahol kandallótűz mellett van lehetőségünk ismerkedni a környék jellegzetes szőlőfajtáinak boraival,

úgy mint a kéknyelű, az olaszrizling, a vulcanus, a rózsakő és a többi. Aki pedig az állandó minőségen túl valami extrára vágyik, próbálja ki a hotel egyik meghirdetett rendezvényét. Hamarosan itt a következő: február 13-án a hagyományos badacsonyi Borbarangolás programjában a Bonvino különleges vacsorára invitálja az érdeklődőket. A fogásokat a Folly Borászat boraira hangolják, és közben a Babos-Piller Jazz Duó zenél. Részletek itt.

Bock Bisztró Balaton (Vonyarcvashegy)

A Hotel Zenitben található, egykor Helikon Taverna étteremként működő vendéglátóegység mára Bock József borász és Bíró Lajos séf étterem-hálózatának tagja. Ha meglátogatjuk, a Bock Bisztróban rövid, de tömör, jól átgondolt étlappal fogunk találkozni, a borlap ellenben igen terjedelmes.

Az ételek a magyaros ízvilágot kívánják megidézni azzal a csavarral és kompromisszummentességgel, amit a fővárosban Bíró Lajostól már megszokhattak vendégei.

A kacsazúzás húsleves,  a Jakab sajttal körített és szénégető módra készített bélszínfej, valamint a zalai totyogós palacsinta adta hármas olyan műsor, amiért rendszeresen és kötelező jelleggel vissza kell ide járni, bár tény, mindez majd’ tízezerbe kerül. Igen, a Bock Bisztró árképzése bátrabb, mint a környező éttermeké, de az alapanyagok minősége, frissessége, az ételek nívója kikezdhetetlen. A Bisztró rendszeresen kínál külön programokat is. Legutóbb január 30-án volt ilyen: nem csak balatoni borokat párosítottak a vacsorához, hanem különleges villányi tételek kerültek a poharakba a Boross Család Pincészetből, azzal a menüvel: Borjúszűz “Vitello Tonnato” (Boross rozé), Bivalygulyás (Boross Portugieser), Párolt szarvas áfonyával (Boross Cabernet Franc), Vörösboros körte csokoládéöntettel és vaníliafagyival (Boross remete páros). Február 26-27-én pedig az ételek mellett a szauna kap főszerepet a Zenit Hotel Balatonban, ugyanis a szálloda csapata rajong a szaunázásért, és időről-időre elhozzák vendégeiknek az ország legjobb szaunamestereit. Erre a két napra Szabó Zoltán szaunamester három kollégáját hívta meg, hogy két nap alatt 12 olyan programot tartsanak, amelyekre mindenki sokáig emlékezni fog.

Borbarátok Étterem-Borpince-Panzió (Badacsony)

Csillagtúrázáshoz keresve sem találhatnánk jobb ár-érték arányú helyet: télen fejenként 6500 forintért tudunk itt eltölteni egy éjszakát, és ha egy hétvégére maradunk, a Borbarátok Panzió társintézményének, a Bonvino Borhotelnek a wellnessét is használhatjuk.

Ittjártunkkor izgatottan kerestük az étlapon az egyik nagy klasszikust, a mini tepsiben szervírozott Rácz-pontyot, melyhez nyáron egyszer már volt szerencsénk,

de sajnos az étterem téli kínálatában ez a fogás nem szerepel. Helyette  ha már úgy hírlik, halas ételeket itt különösen érdemes rendelni – rávetettük magunkat a halászlére, ami menüben, túrós csuszával is kérhető. Régi szentencia: ha egy balatoni étterem ezt a kettőt ötösre hozza – a paprika jó minőségű, a lé sűrű és tiszta ízű, a hal finom és friss, a túró szintén friss, a tészta pedig házi – onnan már nem tud rontani a teljesítményén a konyha a többi fogásnál sem. Az iméntieken túl együnk még itt szürkemarha gulyást, pontypatkót roston, szűzpecsenyét bugaci módra vagy kékszőlős mustárban érlelt bélszín-steaket. Egyszerű tálalásban, házias kivitelben fogjuk őket kapni, és a kedves, mosolygós felszolgálók is valódiak!


Ajánlom a Facebookon