Könnyed elegancia

Hotel Bonvino, Badacsony


2016. 04. 11.


„Ha valaki a Hotel Bonvinoban hajtja álomra a fejét, akár úgy is érezheti, hogy egy borászati üzemben berendezett design-lakosztályba csöppent. Valami egyedit szerettünk volna létrehozni, különbözni mindenki mástól. Szeretem a régi épületeket, de nem akartunk még egy olyat építeni, amilyenből rengeteg van. Jó döntésnek bizonyult: sokan először egyszerűen azért jönnek hozzánk, mert kíváncsiak. Aztán a visszatérésben persze már a szolgáltatásaink is benne vannak.” (Nagy Miklós)

Nagy Miklós épp negyedszázada csöppent a vendéglátásba, amikor édesapja biztatására István öccsével a Badacsony lábánál – a dédnagypapa telkén – megnyitották a Fata Pincét: a családi borozót, ahol saját boraikat árulták. Jól alakultak a dolgok, hamarosan felépülhetett az újabb vendéglátóhely, a Borbarátok Panzió és Étterem is. Ehhez azonban már komoly hitelt kellett felvenniük, amit a 90-es évek elejének kétszámjegyű inflációja mellett a rövid szezon bevételeiből nem volt könnyű törleszteni. Hogy télen is menjen a hely, kitalálták, hogy nyitnak egy diszkót. Maguk sem gondolták, hogy ekkora siker lesz, még külön buszjáratot is indítottak Tapolcáról, ami összeszedte a közeli települések bulizni vágyó fiataljait. Minden hétvégén más sztárvendég lépett fel (olyanok, mint a Republik), és hamarosan a környék legmenőbb helyévé vált. Annyira, hogy a törzsközönség kikövetelte, hogy nyáron is működjön. Így a szezonban kénytelenek voltak még egy külön helyet bérelni, hiszen ilyenkor a Borbarátoknak is mennie kellett az eredeti profillal. A diszkó végül csak futó kaland maradt, és inkább fő tevékenységükre koncentráltak, a vendéglátásra: 1998-ban megvásárolták és felújították a Hotel Neptun épületét. És persze ott is nyitottak egy éttermet, a Hárskert hamarosan az idelátogató turisták kedvelt helyévé vált. A Borbarátok és a Neptun sikerei sarkallták Miklóst és új üzlettársát, Török Pétert arra, hogy Badacsonyban felépítsenek egy újabb, még többet tudó hotelt.

bonvino2

Egy egész évben nyitva tartó szállodához ugyanis ma már hozzátartozik a wellness részleg is, és az 1902-ben épült, ódon épületben ez nem fért volna el. 2011. júniusában megnyílt 48 szobás, négycsillagos Hotel Bonvino Wine & Spa. A Bonvino nem egyszerűen egy újabb wellness hotel lett a Balaton partján, bár természetesen attraktív, élményelemekkel és szaunákkal felszerelt wellness is van benne, hanem a bor és aktivitás érdekes kombinációjával szólítja meg vendégeit. Szlogenjük az „Éld át Badacsonyt”: a Bonvino vendégei megérkezésük pillanatától részeseivé válnak a személyre szabott pihenésnek, azaz programok sorát kínálják és szervezik meg számukra. Jó partnereik ebben az itteni borászok, hisz Badacsonyban és tágabb környezetében a bor a legfontosabb vonzerő. Persze itt a Balaton is, ami príma háttér, de legnagyobb erősségük mégis a bor és a vidék, ahol sok a túrázási, sportolási lehetőség. Szombaton és vasárnap rendszeresen indítanak túrákat. Sokszor nehéz meggyőzni a vendégeket, hogy érdemes elindulni, de aki hagyja magát, annak nagyszerű élmény marad a kirándulás. Szerveznek kisbuszt is, átugranak Szigligetre egy várlátogatásra vagy Salföldre a Majorba, a kolostorba.

bon23-2474

A hotel belsőépítészeti terveit Csap Viktor készítette a Geppetto Belsőépítész Irodából. Azt javasolta a megrendelőknek, ne feltétlenül arra törekedjenek, hogy a szálloda mindenkinek elnyerje a tetszését, inkább hökkentsen meg, váltson ki érzelmeket. Még az is jobb, ha nem tetszik valakinek, mintha két hét múlva arra sem emlékszik, hol járt. Megfogadták a tanácsot. A Bonvino egyediségét a sok vakolatlan betonfelület adja. Eleinte néhány máshoz szokott vendég le is szaladt a recepcióra, hogy valami tévedés van, mert a szoba, amit kaptak, még nincs készen…

bon17-2468

Végül két, dizájnjában eltérő részt alakítottak ki, amelyeket a borkészítés különböző eljárásainak megfelelően reduktív és oxidatív szárnynak neveztek el. Előbbi a merészebb, itt – az acéltartályos erjesztés mintájára – az ezüst és fekete színek dominálnak. Az oxidatív szárnyban pedig a fahordós erjesztést idéző föld- és faszínek uralkodnak: itt a mennyezeteket is lefestették, ami jobban megfelel a hagyományos belsőt kedvelőknek. Összesen 36 kétágyas szoba és 12 apartman várja a vendégeket. Az apartmanok közül egy családi, egy pedig nászutas lakosztály. Az étterem mellett pedig egy négy méter belmagasságú, természetes fényben úszó, száz fő befogadására alkalmas konferenciateremet is kialakítottak.

bon18-2469

A folyosókon borospalack fedi a lámpákat, a hallban zöld üvegek lógnak a plafonról. Az étteremben is a minimál dizájn uralkodik. A konyhán pedig szezonális, helyi alapanyagokra épülő ételek készülnek. Szezonon kívül, októbertől áprilisig büféebéddel várjak a vendégeket. A séfek külön gondolnak azokra, akik kirándulásra indulnak. Őket piknikkosárral engedik el, melynek tartalmáról a vendég dönt. Lehet mangalicakolbász lilahagymával, májkrémes szendvics paprikával és házi bodzaszörppel, vagy éppen gurmé kosárka pezsgővel és kaviárral. És ha valaki otthonra is vinne, a szállodában meg lehet vásárolni több helyi termelő termékét: lekvárokat, szörpöket, borzseléket, gyümölcsszószokat, likőröket, pálinkákat, fűszerkeverékeket. A hotel lelke a borbár, ahol több mint száz tételt lehet megkóstolni.

bon15-2466

Gyakran tartanak itt külön programokat is. Délutánonként egy-egy pincészetet vagy bort mutatnak be, alkalmanként különleges fogásokkal párosítva. Nagy Miklós huszonöt éve kicsiben kezdte, és apránként lépett mindig előre, a haszonból fejlesztett, újabb és újabb terveket valósított meg. Az összes vállalkozását úgy építette fel, hogy az ötletei alapján megvalósítandó célt tartja szem előtt. Nem az üzleti siker felől indul, hanem arra összpontosít – legyen az borozó, szálloda vagy étterem – hogy a vendég érezze jól magát, és tudja, ha ez sikerül, akkor meglesz az anyagi eredmény is.

„Állatorvosnak készültem, de nem vettek fel az egyetemre. Apu rábeszélt, hogy nyissunk egy kis borozót az öcsémmel. A szüleim önálló fiúknak neveltek minket, így ezzel kapcsolatban sem szóltak bele semmibe. Még az induláshoz szükséges hiteleket is mi intéztük. Akkor még tartott a Balatonnál a keletnémet roham. Egymás hátán ültek a vendégek, ha nem volt asztal. Persze próbáltuk a legjobbat csinálni, de tapasztalatlan kezdőként hibáztunk is sokat. Az volt a szerencsénk, hogy azokban az időkben ebbe még nem feltétlenül bukott bele az ember, és tanulhattunk belőle. Rengeteget tudtunk fejlődni. És igyekeztünk eltérni a szokványostól. Nálunk például minden este volt valamilyen program. A dédnagyapám után Fata Pincének neveztük el a helyet, ugyanis ő vette a telket, ahol áll, amikor Badacsonyba költözött. A régi pince is az ő keze munkája, amely még ma is üzemel. Én pedig végül elvégeztem a vendéglátóipari főiskolát, és már egyáltalán nem bánom, hogy nem lettem állatorvos.” (Nagy Miklós)
„Egy kicsit hozzájárultunk ahhoz, hogy a borásztársadalom tagjai közelebb kerültek egymáshoz. Nemcsak hotel, hanem találkozó-, sőt közösségi hely is lettünk. Laposa Bence például szinte minden nap itt van, innen intézi a borászat ügyeit. De esténként is összejövünk. Rendszeresen jár Istvándy Gergő pingpongozni, és jönnek a vendéglősök, borászok közül többen is jógázni, szaunázni vagy úszni egyet. Vagy csak beülnek egy kávéra, egy pohár bor mellé beszélgetni. Ez azért fontos, mert összefogás nélkül nincs jövője egy borvidéknek. A történelem mindig azt bizonyította, hogy azok a helyek lettek sikeresek, ahol az emberek képesek voltak együtt dolgozni, szeretettel fordultak egymás felé, és jól érezték magukat együtt." (Nagy Miklós)
„A Balaton-felvidéken elengedhetetlen, hogy a turisztikai szolgáltatók összefogjanak a borászokkal. Velük vagyunk érdekközösségben, s persze gyakran barátságban is. A Hotel Bonvinoban 110 féle bort tartunk. Az volt a cél, hogy minél több kis borászatnak is lehetőséget adjunk a megjelenésre. És a bor mellett még számtalan programot kínálunk. Én abban hiszek, hogy minél több élményt adunk a vendégeknek, annál gyakrabban visszatérnek. Magyarországon már nem ciki a Balaton, trendi itt pihenni. Azt remélem, a régió hamarosan pezsgő, négy évszakos lakóhely lesz, nem nyaralóövezet, amely minden ősszel lehúzza a rolót.”
„Borszálloda vagyunk, így aztán a szőlő az ételeinkben is jelentős szerepet kap, gyakran megjelenik alapanyagként a gyümölcse vagy akár a levele. Nálunk elsődleges a szezonalitás, és hogy környékbeli alapanyagokból főzzünk. Ezért füge és mandula is gyakran kerül valamilyen formában a vendégek tányérjára. Támogatjuk a helyi termelőket. A mangalica termékeket és a különböző sajtokat a Káli-medencéből szerezzük be, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomunkat. De nemrégiben egy vízi bivalyt kaptunk a nemzeti parktól, és azt készítették el a séfek különböző fogásoknak.”
Nagy Miklós és Török Péter üzemelteti feljebb, a Badacsony oldalában a legendás Kisfaludy-ház éttermet is. Két éve vették át, teljesen új irányt hozva a környék gasztronómiai kínálatába: rövid, ütős étlap, minőségi, helyi lapanyagok, a klasszikus magyar konyha fogásai újragondolva és persze a legjobb badacsonyi borok.

Ajánlom a Facebookon