SMALL WORLD WINE

A csopaki Meszes sikere Belgiumban


2016. 04. 06.


A napokban érkezett a hír, hogy a Szent Donát Birtok 2013-as Meszes olaszrizlingje bekerült a világ egyik legjobb éttermébe, a három Michelin csillagos Hof van Cleve-be. Miért fontos ez nekünk? Egyrészt mi is büszkék vagyunk, hogy az északi part újra bizonyítja, ott van a világ legjobb adottságú borvidékei között, másrészt – bár már fogyóban van a készlet, és szállítani nem tudnak belőle – egy-két budapesti partnerüknél és a Márgában még kóstolható.

 

Az innovatív, csúcsminőségű alapanyagokra építő Hof van Cleve étterem 1994-ben szerezte első csillagát és 2005 óta három Michelin csillagos étterem. A Gault-Millau értékelés szerint a maximális 20-ból 19,5 pontja van. A világ egyik legjobb étterme, a legnevesebb gasztro ranglisták állandó szereplője. Egy flamand majorságban működik, és a konyhafőnök, Peter Goossens a konyha legfontosabb alapanyagait személyesen szerzi be a környékbeli termelőktől.

peter_2

Peter Goossens

Vajon hogyan kerül be egy csopaki bor egy ilyen étterembe?

Egy belga borkereskedő révén. Emanuel Van Melkebeke a Szent Donát régi partnere, csúcséttermekbe juttat be borokat (és egyébként szarvasgombával is foglalkozik). Minden év tavaszán eljön Csopakra, és végigkóstolja a pince kínálatát (persze más balatoniakat is), ha megtetszik neki valami, abból rendel a raktárába, és onnan szolgálja ki a belga piacot. Tíz éve vannak kapcsolatban Kovács Tamással. Szerepe volt abban is, hogy a Szent Donát tudatosabban is elinduljon a természetes borkészítés irányába, hiszen a csúcsgasztronómia számára szinte kizárólag az organikus művelésű, szintetikus szereket egyáltalán nem tartalmazó szőlőből készült, minél természetesebb borok az érdekesek.

Kovács Tamás

Kovács Tamás

Pár éve már vitt a pincészet Berekhát olaszrizlingjéből a szintén háromcsillagos Brugge-i Karmeliet-be. A hazai és külföldi igények megnövekedését azonban csak lassan követte a csopaki birtok növekedése, így az exportban néhány év kényszerszünet következett. Azóta jelentősen bővült a szőlőterület, több a bor, így új lendületet vehetett a nemzetközi értékesítés. Belgium fontos helyszín: a csúcsgasztronómia egyik európai fellegvára, az országban nincs olyan nagyobb város, ahol ne lenne legalább egy Michelin csillagos étterem. Egy csillag arrafelé meg sem kottyan, a jó éttermek nemzeti kincsnek számítanak, a belgák igazán büszkék rájuk.

A Meszes nemcsak a borlapra került fel (amely egyébként több mint ezer! tételt tartalmaz), hanem fix helyett kapott az új étlap menüsorában is. Mathieu Vanneste sommelier (aki a belga Gault-Millau szerint a legjobb hazájában) egy tengeri sügér fogás mellé keresett megfelelő bort, és a Meszes finom egyensúlya, rétegzettsége és hosszú sós-minerális ízei azonnal meggyőzték.

meszes_csak palack

A Szent Donát az utóbbi időben erőteljes értékesítési politikát folytat Magyarország határain kívül is. Több hazai pincészettel összefogva épp a hetekben zajlik intenzív amerikai bemutatkozásuk, ahol több nagyvárosban személyesen kóstoltatják boraikat. A kis mennyiségű, egyedi borokat készítő Közép- és Kelet-Európa minőségi kínálatát az utóbbi időben a tengerentúlon kezdik a „Small World wine” néven emlegetni, utalva a megszokott Óvilág/Újvilág felosztásba nehezen besorolható országokra. Az, hogy már neve is van ennek a kategóriának, önmagában is biztató jele a régiónk iránti nemzetközi érdeklődésnek.


Ajánlom a Facebookon