Jazz és piknik Paloznakon


2017. 07. 20.


Paloznak és Csopak környéke néhány éve már nem csak boráról és kiváló éttermeiről jut eszébe az északi part iránt rajongó közönségnek. Homola Szabolcs itt és ide mert álmodni: 2009-ben pincészetet indított, két év múlva pedig jazznapot szervezett a tájház udvarán. Az első két évben a felőörsi Snétberger-központ növendékeinek fellépése egy-két ezer embert vonzott. Ezen a ponton újabb álomra volt szükség: elhinni és megmutatni, hogy külföldi világsztárok is hajlandók fellépni egy párszáz lelkes magyar kisfaluban: az elmúlt években a könnyűzene több világhírű csillaga is igent mondott a Paloznaki Jazzpiknik meghívására.

Három nap, négy színpad, húsz koncert, minőségi gasztronómia és persze helyi, jófajta borok – mindez Füredtől tíz percre. Augusztus 3-4-5-n Paloznak lesz a jazz balatoni fővárosa: a falu melletti színpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak majd a koncertek.

Az idei pikniket egy ütős nulladik nappal nyitják: az igazi nyáresti hangulatot megteremtéséről a Group’n’Swing gondoskodik majd augusztus 3-án, csütörtökön.

Group'n'swing

Utánuk jön a Kool & the Gang, őket a legifjabb korosztálynak sem kell bemutatni, a 80-a, 90-es években bulizni járóknak pedig pláne nem. Get down on it!

koolandthegang

Pénteken lép fel a brit acid jazz koronázatlan királya, az Incognito, és mindenki gondtalanul táncol rá valószínűleg…

Incognito

Őket követi a soul, a blues és a jazz műfajban évtizedek óta egyaránt magabiztos olasz énekes, Mario Biondi.

mario biondi

A szombati nap  sztárfellépője a Matt Bianco feat New Cool Collective és a Random Trip lesz, ők Fábián Julival & Zoohackerrel megerősítve lépnek majd színpadra.

matt bianco

Fábián Juli egyébként kezdetektől fogva a Jazzpiknik egyik legfontosabb visszatérője, „arca” és lelkes látogatója, baráti kapcsolatot ápol a szervezőkkel. A hatodik évben már nem a Tájház udvarán, a Homola Pincészet Színpadon csinál házibuli-hangulatot, hanem másodszorra lép fel a nagyszínpadon. Ő énekli idén a Jazzpiknik himnuszát, amit júliustól a rádiók is játszanak.

juli_zoo_002-1k

Eljön a magyar zeneipar színe-java: Kéknyúl & Jónás Vera, The Qualitons, Swing á la Django, Peet Project, Antal Gábor trió, Dj Bootsie Live Band, Sárik Péter trió és Berki Tamás, Brass On The Road, Palásti Máté duó, Opportunity, Sweet Delight duó, Acustic Cuts.

© Melczer Zsolt

A nagyszínpadon a koncertek közben a Homola Borterasz DJ a szőlőben programsorozatának rezidens DJ-i állnak a bakeliteknél: Cyborg Templar és Infragandhi.

A Sáfránkert Vendéglő előtt, a falu főutcáján jazz formációk szórakoztatják a járókelőket, a Pezsgő teraszon pedig a mediterrán jazz életérzés kap helyet. És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb balatoni borok, háttérben a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.

SBT_7992

És akkor gasztronómia: a környékről itt lesz a Baricska Csárda, a Tekeresvölgyi Sajtműhely, Budapestről a Céltorony BBQ, a Babuska, a Meat&Sauce, a PolaPola, a Lakatos Műhely.

SBT_0986

A piknikhangulatot hitelessége érdekében előkerülnek a piknikkosarak, a behűtött borok és a plédek, babzsákok.

SBT_7960

A borkínálat alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatóak lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is.

MZS-24

A nagy sikerre való tekintettel idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak.

SBT_9906

A gyerekeket se kéne otthon hagyni, délutánonként  interaktív programokkal várják őket – bár a tapasztalat azt mutatja, hogy a buliban is szívesen részt vesznek.

© Melczer Zsolt

Paloznak kicsi, szállásból is kevés van, a piknikre viszont egyre többen kíváncsiak, ezért a szervezők a programok előtt és után piknikbuszokat indítanak Balatonfüred és Alsóörs-Balatonalmádi-Balatonkenese irányába, de Veszprémbe is könnyen el lehet jutni taxival.

SBT_0698

Nyár, jazz, Balaton, piknik – nem érdemes kimaradni belőle.


Ajánlom a Facebookon