Már nem nyaralók és helyiek, csak ittlakók vannak


2020. 04. 01.


Az elmúlt hetek feszültsége leginkább ott volt érezhető, ahol hirtelen, és egy szokásos tavaszi időszakhoz képest látványosan sokkal többen lettek. Mindenki fegyelmezettségének köszönhetően a helyzet mindenhol normalizálódott (a körülményekhez képest), viszont az önkormányzatoknak egyszerre kell ellátni a pluszfeladatokat és felkészülni a turizmus visszaesése miatti bevételkiesésre, ami őket legalább úgy érinti, mint a vállalkozásokat. Északi parti körkép csata után és közben.


A közterületeken, sétányokon gyakorlatilag nincs ember már napsütésben sem, a tihanyi apátságnál, ahol más évben ilyenkor már több százan sétáltak volna, vasárnap délután senki nem volt.

91117216_251578386002228_9133126089541943296_n

Balatonfüred pedig így néz ki madártávlatból.

DJI_0811_resize

DJI_0820_resize
A füredi móló és a mindig nyüzsgő Zákonyi Ferenc sétány, jobboldalt a parkoló helyén lévő, 2019-ben átadott új épületek

Az északi parti települések boltjaiban a kiürült polcokat feltöltötték, a vendéglátóhelyek szinte mind bezártak, egy részük megpróbál házhozszállításra átállni. A beszámolók és az elmúlt hét tapasztalatai alapján az ideiglenes és állandó lakosok egyre zökkenőmentesebben alkalmazkodnak a szabályozásokhoz és egymáshoz, a települések önkormányzatai pedig sikerrel szervezik meg a kötelező ellátások biztosítását – sőt, az igen nagy számban segítségül jelentkezők kapacitásait sem tudják (szerencsére) lekötni, többen segítenének, mint amennyi az ellátásra szoruló.

A polgármesterek legnagyobb része azon az állásponton van, hogy a kezdeti feszültségek után már arra kell koncentrálni, hogy a települések működését ezekkel az új feltételekkel hogyan tudják biztosítani. Ahogy egyikük fogalmazott, már nem nyaralók és helyiek vannak, hanem ittlakók,

és ebben a speciális helyzetben akkor lehet megoldás, ha egységben és szervezetten gondolkodnak.

Fűzfő polgármestere, Szanyi Szilvia szerint náluk egyelőre nem érezhető nagy változás, a nyaralóingatlanok jó része nem alkalmas szezonon kívüli tartózkodásra, így nem látható egyelőre számottevő plusz mozgás a településen. Ettől függetlenül itt is lezárták a partot és a játszótereket.

Paloznakon már más a helyzet, itt a házak szinte mindegyike eleve egészéves használatra épült, az alig 500 fős helyi lakossághoz képest látványosan többen voltak már az intézkedéseket követő első napokban is.

Czegledy Akos

Czeglédy Ákos polgármester elmondta, az első hétvégén igazi korzóhangulat volt a faluban, az odaékező nyaralók csoportosan élvezték a napsütést, és az akkor még hirtelenjött szabadságnak értékelt közös időt. Ez mára teljesen megváltozott, ha az ingatlanon kívül is töltik az időt, a szabályoknak megfelelően és a település erdős részén. Véleménye szerint az első hullámok lecsendesedése után beállt a szolgáltatások és az élelmiszerellátás rendje. Azt is elmondta, hogy minden szolgáltatás (kereskedelem, egészségügyi ellátás) képes már kezelni a megnövekedett igényeket.

Csopak polgármestere, Ambrus Tibor maga is betelepülő, bár már több, mint 30 éve lakik a községben. Azt mondja, ez most sokat segít abban, hogy meg tudja érteni a nyaralók és a helyiek szempontjait is. Ő is azt vallja, érthető, ha valaki ezt, a világtól elzárva rendelt időszakot egy lazábban lakott, egészségesebb környezetben szeretné tölteni, ha erre van lehetősége és itt érzi magát és családját biztonságban. Ezzel együtt ő volt az egyik első, aki felhívta a figyelmet, a jó időt és a helyváltoztatás örömét nem mindenki tudja korlátok és az érvényes szabályok keretei közé szorítani.
_MG_5144

Elmondása szerint az elmúlt hét alatt sokat változott jó irányba a nyaralók attitűdje, sokkal fegyelmezettebben tartják magukat a szabályokhoz, bár már most nagyjából 3500 főre nőtt a 2000-es település lakossága. Előrehozták a szemétszállítási időszak kezdetét, illetve mindenki ellátását biztosítani tudják, aki akár kora, akár más ok miatt erre rászorulna. Folyamatosan tervezik újra a település költségvetését, mivel az általuk üzemeltetett strand, a kiadott helyiségek bérleti díjának várható visszaesése, és a most még megjósolhatatlan mértékű turizmusbevételkiesés teljesen új helyzet elé állítja az önkormányzatot, nem csak a vállalkozókat.
MZS_3774
A polgármester ettől függetlenül úgy fogalmazott: már nem helyiekről és nyaralókról, hanem ittlakókról kell beszélni, akik mindenben számíthatnak az önkormányzatra, sőt, bátorítja őket a kapcsolatfelvételre. Ambrus Tibor hozzátette, ebben a helyzetben megerősödik a segítő szándék is, az egyik nap például egy karton fertőtlenítőszert tettek le a Polgármesteri Hivatal bejáratához, feladó megjelölése nélkül.

Balatonfüred polgármestere, Bóka István elmondta: folyamatosan jár a városban, és fegyelmezett magatartást tapasztal a helyiektől és az ittlévő nyaralóktól is. Ő is úgy gondolja, ha

Balatonfüred működése és eddigi mindennapjai összetartoztak a nyaralókkal és a turizmussal, ezt a speciális helyzetet is csak ennek tudomásulvételével, és együttműködéssel lehet megoldani.

Mivel az elmúlt években Füred látogatószáma a többszörösére nőtt, ehhez az igénybevételhez alkalmazkodó intézményhálózatot hoztak létre, aminek működtetési költségeit most az ahhoz tartozó bevétel nélkül kell tervezni és ebben a pillanatban biztosítani a városnak.
Bóka István a Füred TVben beszélt arról, hogy a város teljes mértékben fel van készülve a helyzet kezelésére, illetve a Szívkórház egy részét is átalakítják arra az esetre, ha ez egészségügyi szempontból indokolt lenne.

A balatonfürediek több facebook csoportban is aktív közösségi együttműködést szerveznek, a maszkok varrásán át az ahhoz tartozó ebédellátásig. Nagyon sokan jelentkeztek idősek ellátására, kutyasétáltatásra és egyéb, elvégzendő feladatokra, ha valaki bármiben akadályozva lenne, illetve egy helyi pizzeria kisebb csomagokban élesztőt ajánlott fel azoknak, akik azért nem tudnak kenyeret sütni, mert nem jutottak hozzá.

Révfülöp speciálisabb helyzetben van, nyaralótulajdonosai Kondor Géza polgármester elmondása alapján ahhoz az idősebb generációhoz tartoznak, akik már az ezt megelőző években is a kerti munkák megkezdésének időszakától egészen ősz kezdetéig itt tartózkodtak, így a falu életében különösebb változást nem hoztak az események, és a polgármester szerint természetes, hogy az ő ellátásuk és róluk való gondoskodás ugyanúgy feladata az önkormányzatnak. Bár az állandó lakóhelyekhez képest a nyaralóingatlanok száma nagyjából másfélszeres, itt is elmondható, hogy az önkormányzat saját erőforrásaival elégségesen el tudja látni a ráháruló feladokat, de mivel sokan jelentkeztek idősek és rászorultak ellátására, “tartalékos listát” készítettek a jelentkezőkről, ha mégis szükség lenne rá.

Badacsonytomaj más megközelítést képvisel, az önkormányzat egyértelműen azon az állásponton van, hogy a nyaralók ebben az időszakban lehetőleg ne tartózkodjanak a városban. Krisztin N. László polgármester videoüzenetben hívta fel az ittartózkodókat a szabályok fokozott betartására, és arra, lehetőség szerint fontolják meg a hazatérést.

Badacsonytomaj utcáit polgármesteri intézkedés alapján március 26-tól minden hajnalban hypos oldattal fertőtlenítik, és minden közösségi teret lezártak.

Szigligetet strandja, az elmúlt évek beruházásai, a vár, és a magas nyaraló-helyi arány miatt is kiemelten érzékenyen érinti a turizmus bevételének ma még megjósolhatatlan mértékű kiesése. Itt 300 helyi házra 1000 nyaralóingatlan jut, Balassa Balázs polgármester szerint tulajdonosaik nagyjából fele már Szigligeten van.
DSC_1059
Balassa Balázs 18 éve Szigliget polgármestere és a Balatoni Szövetség elnöke is volt, de azt mondja, az a helyzet, amivel most az önkormányzatoknak szembe kell nézniük, példa nélkül való. Az alapszolgáltatások, élelmiszer- és idősek ellátása rendben működik, április 1-től indult volna amúgy is a szemétszállítás a nyaralókból, vagyis ez sem okoz fennakadást.
14195_orig_art-6mp
Azt viszont még eltervezni sem tudják, milyen hatással lenne az önkormányzat bevételeire, ha a szezon júniusban nem indulna el, és nem tudnák kinyitni a strandot, a várat, és az önkormányzati helyiségeket bérlő vállalkozók sem tudnák megkezdeni a tevékenységüket. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi szezonok eredményei alapján rendeltek meg fejlesztési beruházásokat, amikben szintén helyt kell állniuk. Egyelőre 2-3 hónap kieséssel számolnak, de ennek elhúzódása a polgármester elmondása alapján akár 200 millió forint kiesést is okozhat Szigligetnek.

Fotók: Keczán Pál, Erdőháti Áron, Melczer Zsolt, Erdős Gábor, Lévai Zsuzsa, drónfotó: Szabó Miklós


Ajánlom a Facebookon