Elstartolt az ARTplacc

Kortárs művészeti és design fesztivál Tihanyban


2016. 07. 22.


Idén az ARTplacc fókuszában a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a Balaton-régió fejlesztése áll. A kiállított alkotások közül többi is a Balaton környékének fejlesztésére, az lehetőségek továbbgondolására, az ember és környezete harmonikus kapcsolatának visszaállítására reflektál.

A tárlat négy nagy részből áll: a Balaton Expresszből, a Bioszféra rezervátumból, a Forest2.0-ból és a fiatalokhoz szóló Dobozterek című anyagból.

Balaton Expressz

Az ARTplacc mostanára hagyományt teremtett a fiatal képzőművészek bemutatásából. A már ismert és elismert alkotók mellett a MONO art & design által szervezett idei Balaton Expressz kiállításon a fiatalok közül a MOME hallgatóinak munkái is bemutatkoznak. Szerepelnek még az anyagban a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem  végzős diákjainak alkotásai is.

“Bioszféra rezervátum” kortárs képzőművészeti kiállítás és program

A Somosi Rita és Kaplár F. Krisztina által létrehozott kiállítás a fenntarthatóság tematikájára épül. A legfiatalabb, még tanulmányaikat folytató művészektől egészen az elismertekig olyan munkákat mutat be a tárlat, amelyek vagy anyagkezelésükben, vagy koncepciójukban a bioszféra szerteágazó kapcsolatainak művészi eszközökkel való megértését adják.

A kiállító  művészek: Bondor Csilla (Faur Zsófi Galéria), Csató József, Ember Sári (Molnár Ani Galéria), Fehér László, Gáldi Vinkó Andrea (Deák Erika Galéria), Gyuris Róbert, Hugyecsek Balázs, Illés Zsófia Szonja, Jakatics-Szabó Veronika (Molnár Ani Galéria), Kovalovszky Dániel, Koronczi Endre, Martin Henrik, Navratil Judit (INDA Galéria), Orosz Klára, Łukasz Pastuszka, Piros Boróka, Szabó Klára Petra (VILTIN Galéria), Szemző Zsófia (INDA Galéria), Tranker Kata (VILTIN Galéria), Zagyvai Sári (VILTIN Galéria)

# Forest 2.0

A budapesti Lengyel Intézet Platán galériájában sikerrel bemutatkozott páros, Łukasz Pastuszka (lengyel építész – Moomoo Architects) és Illés Zsófia Szonja (magyar képzőművész – Collective Plant) interaktív installációi a közösséggel és közösségi alkotás folyamatával foglalkoznak.

Munkáik az építészet, design, installáció, képzőművészet és gasztronómia határain tett izgalmas kísérletek, melyeknek elsődleges célja az alkotói és befogadói attitűdök és hagyományos szerepek, illetve a hagyományos kiállítótér átrendezése, újraértelmezése Tihanyban.

Kurátor: Tomasz Piars

Minden évben színvonalas kortárs képzőművészeti anyagot installálnak. (2014)

 

#Dobozterek

A budapesti Deák 17 Galériának a fiatalabb generáció a célcsoportja. Tavalyi sikeres tihanyi bemutatkozásuk után idén is egy a tizenéves korosztály számára könnyebben befogadható kiállítási anyagot hoztak. A tárlat olyan kortárs dobozműveket mutat be, ahol a doboztér egy félig zárt, félig nyitott tér, mely funkcionálhat akár kettévágott szobaként vagy színpadként is, így betekintést enged az alkotó intim szférájába. Az ArtPlaccra a pesti kiállítás egy jött el.

A kiállító művészek: Babos Zsili Bertalan, Barabás Zsófia, Bogdándy Szultán, Bp. Szabó György, Dér Adrienn, Énzsöly Kinga, Herbert Anikó, Horror Pista, Horváth Lóczi Judit, Karácsonyi László, Menyhárt Norbert, Nagy Benjámin, Németh Hajnal Aurora, Novák Zoltán, Pap Rami, Ujházi Péter

Kurátor: Kaposi Dorka

A kültéri installációk is erősek. (2015)

A kültéri installációk is erősek. (2015)

Az ARTplacc idén egy zenei különlegességgel is készül: az M.P. Sziámi And Friends zenekar és a Pintér Béla társulat színészeiből verbuvált csapat zenél egy nagyot. A rendhagyó bulit már önmagában érdemes meghallgatni.

Vasárnap délelőtt kifejezetten gyermekekkel érkezőknek ajánljuk a Veronaki Zenekar albumbemutatóját. Tarján Veronika a Gőgös Gúnár Gedeon írójának, Varga Katalinnak az unokája, aki maga is gyerekirodalommal, zenével és színházzal foglalkozik. Világzenét játszó profi zenekarával most a Gőgös szövegeiből gyúrtak dalokat. Délelőtt tehát Libabál lemezbemutató koncert!

Minden este lesz DJ is és persze szokás szerint mozi. Idén is az elmúlt év kritikai sikereket arató hazai és külföldi filmjeiből, animációiból válogatnak:

  1. július 22. (péntek) 21:00 A fiú és a szörnyeteg
  2. július 23. (szombat) 21:00 Ifjúság
  3. július 24. (vasárnap) 20:30 Évszakok (fr)

Idén ingyenesek az ARTplacc napközbeni programjai, így bárki bármikor megnézheti a galéria vagy a design sátorban kiállított anyagokat, benézhet valamelyik kézműves workshopra vagy beszélgetésre.Csak az esti koncert/mozi/DJ programok fizetősek, valamint napközben néhány workshop és a Libabál lemezbemutató.


A Színtér és az ARTplacc egyaránt a MOL Nagyon Balaton programsorozat részei. A programsorozatról még több infó a www.nagyonbalaton.hu címen található.

További információ: www.artplacc.hu

Az esti programokra 17 órától napijegy váltása szükséges, melynek ára 1500 Ft. Hetijegy: 5000 Ft.

Online jegyvásárlás: https://www.eventbrite.com/e/artplacc-kortars-muveszeti-es-design-fesztival-tickets-26515048223

Ajánlom a Facebookon