Borvariációk rántott halhoz

Karácsonyi tippek


2016. 12. 23.


Sok családban a karácsony elképzelhetetlen rántott hal nélkül. Ennek a fogásnak ideális kísérői az északi part borai. Ezek közül aszerint válogathatunk, hogy milyen súlycsoportba tartozó borra vágyunk. Öt lehetőség következik!

hal

Gilvesy Pincészet – Bohém Riesling Cuvée 2015

Nem ez az első Bohém elnevezésre hallgató házasítás Gilvesyéktől. A 2015-ös évjárat alapját 40%-kal az olaszrizling adja, amelyhez 25% szürkebarát, 20% rajnai rizling és 15% sauvignon blanc került. A tétel döntő többsége tartályban érlelődött, ezekhez mindössze egy nagy hordónyi spontán erjesztésű rajnai rizling csatlakozott.

dsc_5976

Gilvesy Róbert

A szalmasárga színű bor illata olyan trópusi gyümölcsökkel hódít, mint a mangó vagy a licsi. Kóstoláskor könnyed testtel, lágy ívű savakkal és alacsony alkoholtartalommal találkozunk. Az ízvilágban az édes tónusú, sárga húsú gyümölcsös jegyek herbális és citrusos asszociációkkal társulnak. Jól fogyasztható bor, nagyobb társaságnak érdemes belőle több palackot is behűteni.

gilvesy_bohem_2015_nn-jpg

 

Laposa Borbirtok– Badacsonyi Szürkebarát 2015

Laposáék a szürkebaráthoz a Badacsonyi borvidék egyik klasszikusaként otthonosan nyúlnak. Céljuk, hogy a szőlőfajta jó cukorgyűjtő képessége mellett könnyedséget és eleganciát tudjanak megmutatni. És ez nem kis kihívás.

feelusion-ep-56k

Laposa Bence és Zsófi

A citromsárga színű bor illatában üde gyümölcsösség fogad. Kóstoláskor ugyanez az aromatika folytatódik az ízben is, de itt citrusos, maracujás asszociációkkal kiegészülve. A test könnyed, az alkohol alacsony, talán néhány gramm maradék cukor is van ebben a borban. A savak mennyisége inkább a kerek kompozíció kirajzolódását segíti. A lendület megvan.

1399456069_bor_2_0001_szurkebarat_1

 

Dobosi Pincészet – Bio Juhfark 2015

Az International Organic Wine Award 2016-os versenyéről arany- és az ugyanebben az évben megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyről ezüstérmet hozott el ez a bor. A több évjáratban is kihívást jelentő fajtát 2015-ben magas beltartalommal szüretelték le, így alkoholtartalma eléri a 14%-ot.

mzs_2883

Dobosiék

Közepes erejű a szalmasárga szín a poharunkban, amelybe ha beleszagolunk, elsőként grépfrútos, citromos asszociációkat érzünk, ám ahogy melegszik a bor ezekhez barack, barackhéj és más sárga húsú gyümölcsök csatlakoznak. A közepes súlycsoportba sorolható bor magasabb alkoholtartalmának ellent tartanak az élénk, vastag savak. A koncentrált ízvilágban a gyümölcsös zamatok herbális és citrusos vonallal egészülnek ki.

2015_juhfark_ermekkel

Borbély Családi Pincészet – Badacsonyi Kéknyelű Selection 2014

Borbélyék két dűlőből válogatják össze az egészséges szőlőfürtöket ehhez a borhoz. A Badacsonyi borvidék jellemző fajtáját hét hónapig új fahordóban érlelték, hogy még markánsabb karaktert adjanak ennek a „Selection” borcsaládjukba sorolt bornak.

dsc_6151

Borbélyék

Mély, zöldessárga színű a bor. Az illatnak a palack felbontása után rövid levegőztetésre van szüksége, hogy kitárja fűszeres, almás, propolisztos jegyeit. E jegyek már nem pusztán a szőlőfajtáról, a termőtájról és a borkészítésről árulkodnak, hanem felfedezhetők közöttük a palackos érlelés folyamán kialakuló, harmadlagos aromák is. Kóstoláskor az évjáratnak megfelelő markáns savérzet bizonyul vezető szerkezeti jegynek, amelyet az illattal párhuzamos ízvilág kísér.

borbely-keknyelu-selection

 

Istvándy Pincészet – Huncutka Gyöngyözőbor 2015

Bár kilóg a fehérborok sorából, nincs az kőbe vésve, hogy ne kerülhetne rozé a poharunkba ehhez a fogáshoz, pláne, ha egy gyöngyöző borral van dolgunk. Az Istvándy Pincészet Huncutka névre hallgató gyöngyöző bora cabernet sauvignon szőlőfajtából készült, ettől a tételtől indul a pincészet borkínálata.

mzs_4380

Istvándy Gergő

Már ránézésre is egyértelmű, hogy gyöngyözőborral van a pohárban, hiszen szénsavbuborékok táncolnak a rozéban. Megszagolva érett tónusú piros bogyós gyümölcsöket érzünk, szinte azt mondhatjuk, a málnaszörp jut eszünkbe az illatról. Kóstoláskor az intenzív, de krémes érzetű buborékok nyújtják az első benyomást, amelyek könnyed testtel, alacsony alkoholtartalommal, visszafogott savérzettel és rengeteg málnával párosulnak.


Ajánlom a Facebookon