5 dolog, amitől most ittlakóbb lehetsz


2020. 04. 08.


Kedves Olvasók! Először is nagyon köszönjük, mert szinte minden északi parti településről azt a hírt kapjuk, hogy drasztikusan csökkent a közterületeken tartózkodók száma. Még mindig vannak, akik elindulnak Tihanyba vagy a Kőtengerbe csoportosan kirándulni, de ők biztosan nem északipartosok, és ezeket a helyeket is sorban lezáratják a helyi polgármesterek. Mindenkinek köszönjük a fegyelmezettséget. Összeállítottunk és közzéteszünk egy emlékeztető listát csak azért, mert közelednek a húsvéti ünnepek, a tavaszi szünet és a még jobb idő, és esetleg hasznos lehet…

1. Vásárlás

Egyre több termelő, helyi közért, borászat áll át házhozszállításra, vagy elő tudja készíteni a rendelést, ha telefonon vagy mailen megrendelitek.
Azt mindenképpen javasolnánk, hogy ha valaki esetleg most érkezik nyaralójába, már állandó lakhelyén vásárolja be a tartós élelmiszereket, ne a helyi szupermarketek kapacitásait terhelje, és álljon sorba ott olyanokkal, akik nem olvasták ezt a cikket. De minden vásárlásnál gondoljuk át, hogy az adott terméket hol a legjobb megvennünk ebben a helyzetben.
Untitled design copy
A termelői piacok egy része nyitva van, erről az fb oldalakról tudtok tájékozódni, de termelőktől közvetlenül is tudtok rendelni, borászatoktól is, és lehetőleg nagyobb mennyiséget egyszerre, kevesebbet is kell fordulniuk, és ebben az időszakban minden pénzforgalom élet (vállakozás) mentő lehet. Idézhetnénk azt a szép magyar közmondást, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad, de – tulajdonképpen miért is ne idéznénk? Így van.
Illetve nézzétek meg, hogy kedvenc éttermetek, cukrászdátok szállít-e házhoz, vagy van-e felvételi lehetőség. Ha hetente egyszer igénybeveszitek, ez is óriási segítség lehet most.

2. Maszk vagy nem maszk

Ezügyben nem szeretnénk állást foglalni, hiszen több iránymutatás is született a témában. Ha nem megyünk több ember közelébe, valószínűleg nem lesz rá szükség. Azt viszont kérjük, mindenki figyelje, az adott településen mik a szabályok, például Tapolca előírta, hogy kereskedelmi egységeibe csak maszkban lehet belépni.
Untitled design copy 3
Mindenkinek legyen, sokszor a másik ember biztonságérzete szempontjából is segítség. Egy maszk mindig jó a háznál. Kocsiban, táskában.

3. Hova menjünk, hova ne menjünk.

Azt nem mondanánk el sokadszor, amit már minden médiumból és Győrffy Páltól is tudunk. A szabadidős tevékenység és a rekreáció viszont a központi tájékoztatás alapján is kifejezetten ajánlott. Ennek módját és helyszínét viszont bölcsen válasszuk meg, hiszen a jó helyszínek könnyen eszébe juthatnak másnak is. Ha olyan helyen lakunk, sétáljunk a ház körüli utcákban, vagy menjünk oda, ahova eddig nem mentünk. Hátha más sem.
Lista 1
Az biztos, hogy ha valahol már több autó van, az nem lesz jó megoldás. De a levegő és a napfény biztosan kelleni fog ahhoz, hogy a következő időszakot a körülményekhez képest legépebben átvészeljük.

4. Szemétszállítás

Arra a települések szemétszállító szolgáltatása nem lehetett felkészülve, hogy ilyen mennyiségű ember nem csak hétvégére, hanem hosszabb távon is egyszercsak ott fog lakni, és ezzel együtt természetesen fogyaszt, és szemetet termel. Helyenként változó, hogy ezt a helyzetet hogy kezelik, van, ahol már elindult a hivatalos szemétszállítási időszak, van, ahol gyűjtőzsákot kapnak a nem helyi lakosok. Ami biztos, hogy többször annyi szemét áll elő, mint bármikor máskor ebben az időszakban. Mindenhonnan hallani híreket más konténeréhez zsákokkal érkező autókról, vagy út mellé lepakolt szemétről. (Ők sem északipartosok, az biztos.)
Untitled design copy 2
Tájékozódjatok, hogy az adott településeken éppen mi a megoldás, vagy kérdezzétek meg azokat, akik már egy ideje ott vannak. A más településre átszállítás nem jó megoldás. 🙂 A kapu elé tett zsák sem mindig jó ötlet, mert sok helyen például az erdőkból lehúzódó állatok kirágják vagy elhúzzák, a kapun belüli gyűjtés célravezetőbb. (Akiknél ez megoldott, azokat ez a pont természetesen nem érinti)

5. Kommunikáció

Mindenkiben sok feszültség gyűlt össze az elmúlt hetekben. Ugyanakkor saját életünket és másokét is élhetőbbé tudjuk tenni azzal, ha partnerként tekintünk egymásra, és ehhez a helyzethez alkalmazkodunk, amit jelenleg csak saját kereteinken belül tudunk befolyásolni. Ott viszont igen.

Ha valaki hosszabb távon fog egy olyan településen tartózkodni, ahol eddig nyaralni volt, tekintse magát ittlakónak.

Forduljon nyugodtan a polgármesterhez, de lehetőleg teljesíthető kérésekkel, és akkor, ha már tájékozódott a település honlapjáról vagy fb oldaláról, és ott nem találta meg a választ kérdésére.
Untitled design

Nagyon sok településnek lett saját fb csoportja, sok hasznos információval, bemutatkozási lehetőséggel… Csatlakozzatok, vegye fel a kapcsolatot mindenki mindenkivel, aki a környéken van, még jó dolgok is lehetnek belőle.. Ha valakinek olyan tapasztalata van, ami itt is hasznosítható, ajánlja fel nyugodtan a helyi közösségnek vagy önkormányzatnak, biztosan örülni fognak neki. De akkor se sértődjön meg, ha egy ilyen feszített időszakban éppen akkor nem tudják igénybevenni. Ha valaki viszont úgy érzi, ő vagy cége anyagilag tud hozzájárulni az adott település költségeihez, (hiszen most nagyságrendekkel nagyobb terhelés van rajtuk, folyamatosan csökkenő bevételekkel), azt biztosan nagy örömmel és hálásan fogadják majd.

Köszönjük a figyelmet!


Ajánlom a Facebookon