MÚLT-JELEN-JÖVŐ

Kétéves a Balatoni Kör


2016. 04. 21.


Két éve jött létre a Balatoni Kör, amelynek minőségi borászatok és vendéglátók a tagjai. Sikerüket bizonyítja, hogy ilyen rövid idő alatt képesek voltak felrázni a régiós vendéglátást és turizmust. Rendezvényeket szerveznek, díjakat alapítottak – létrehoztak egy brandet. Nemrég az eddigi elnök és a szervezet motorja, Kardos Gábor átadta az elnökséget Laposa Bencének. Hol tart, és merre megy tovább a Balatoni Kör? Páros interjú.

DSC_3619

Laposa Bence és Kardos Gábor

 

Miért kell elnökváltás egy jól működő, sikeres szervezetben?

KG: Túlságosan velem azonosították a Balatoni Kört, és ez nem jó. Fontos, hogy mindenki tudja, hogy a Kör nem egy ember. És szeretnénk megmutatni azt is, hogy létezik még nem vezérelvű szervezet, kollegiális vezetéssel. Ez igazi csapatmunka.

Milyen céljai voltak a Balatoni Körnek megalakulásakor?

KG: A balatoni vendéglátásnak korábban nem volt semmilyen régiós képviseleti szervezete. Két év alatt húsz éves lemaradást próbáltunk behozni. Bár még sok a tennivaló, büszkék lehetünk arra, hogy ekkora ismertséget értünk el.

DSC_3580

Hogyan válhat valaki a Balatoni Kör tagjává?

KG: Már az elején kimondtuk, hogy csak az lehet a Kör tagja, aki megkérdőjelezhetetlenül értéket teremt. Csak családi vállalkozások lehetnek tagok, és külön örülünk, ha már második generációs vendéglátósok. Újabb tagok kizárólag tagjaink ajánlására kerülhetnek be, egyhangú szavazással.

Mi volt a legnagyobb kihívás az induláskor?

KG: A ’60-as, ’70-es években központi irányítással a nyári turizmusra állították be a Balatont, és azóta semmilyen szerkezeti átalakítás nem történt. Sem koncepció nem született, sem központi beruházásokat nem hajtottak végre. Mi ezen szeretnénk változtatni. Azt az illúziót viszont el kell engednünk, hogy télen is teli lesz a régió anélkül, hogy újradefiniálnánk a balatoni turizmust. Amíg nem történik komoly szerkezetátalakítás a Balatonnál, ez nem fog működni, de erre egyedül nem vagyunk képesek.

DSC_3636

Mi kell ehhez?

KG: Elsősorban a régió jövedelemmegtartó képességét kellene megsokszorozni, és jó lenne, ha önálló közigazgatási egységgé alakulna. De ez nem a mi feladatunk. Mi csupán kis lépéseket tehetünk a minőségi javulásért és a balatoni élet fellendítéséért.

LB: Sok régiópolitikai teendőre van szükség, amire nem alkalmas a Balatoni Kör, sem tagsága, sem funkciója által. Vagy értéket teremtünk vagy politizálunk. A kettő nem fér meg egymás mellett. Mi azt szeretnénk elérni, hogy minél több jó éttermet tudhasson magáénak ez a régió, és a vendéglátóhelyek között legyenek különbségek. Szükség van fine dining és házias jellegű menüt kínáló éttermekre is, de mindegyiket a helyi alapanyagokra támaszkodó, hiteles konyha kell, hogy jellemezze. Jó látni, hogy megjelent a minőségi street food, vagy balatoni nevén beach food. Ez a strandi vendéglátásnál is repedéseket okozott a rendszerben, vagyis egyre több büfében törekednek a minőségi ételek előállítására, búcsút intve a fáradt olajban sült hekkeknek. Bízunk benne, hogy mivel egyre több hely érzi magáénak a mi filozófiánkat, és csatlakozik a nívós vendéglátáshoz, előbb-utóbb a nagy tömegekhez is elér majd az, amit mi képviselünk.

 

Képkivágás

Mit értetek el az elmúlt két évben?

KG: Tavaly nyáron elindítottuk a Beach Food mozgalmat és a Kóstold Körbe a Balatont! programot, és megalapítottuk az év strandétele díjat. Nagy fába vágtuk a fejszénket, de ezzel a díjjal fontos lépést tettünk a szakmaiság felé. Az volt a cél, hogy egy olyan szakmai díjat hozzunk létre, ami elismeri a professzionális vendéglátást képviselő helyeket. Múlt ősszel az Olaszrizling Október nyitórendezvényén és a milánói világkiállításon bemutattuk a BalatonBor koncepcióját és címkéjét. A BalatonBor azért szívügyünk, mert első régióborként precedenst teremthet, hogyan vehetünk részt a régiók nemzetközi versenyében a legjobb európai sztenderdek szerint. A Balaton napja is sokakat érdekelt, ami minden évben a Balatont körülölelő első közös rendezvény. Egy strandszezonnyitó piknik az év első olyan hétvégi napján, amikor a tó vize eléri a 20 fokot. A jövőben szeretnénk Balaton Séfje-díjat, amivel szintén a kiemelkedő szakembereket és helyeket szeretnénk elismerni. Remélem, hogy hamarosan megszületik a Balatoni Termékvédjegy is, amivel a minőségi, régiós termékekre hívnánk fel a figyelmet.

DSC_3655

LB: Volt idő, amikor a Balaton egyáltalán nem volt menő hely, sőt, kifejezetten ciki volt itt pihenni, mindenki Horvátországban nyaralt. Ma már a tó és környéke a véleményvezérek szerint is kifejezetten szexi és trendi. Mindenki megtalálja a maga számára azt a helyet és szolgáltatást, ahol jól érzi magát. Biztos vagyok benne, hogy ebben a Körnek is nagy szerepe volt és van. Régiós szinten minél több szolgáltatást kell nyújtani, hogy bárki, aki idejön, minden évszakban megtalálja azt, ami számára a legmegfelelőbb. Még arra lenne szükség, hogy létrejöjjenek olyan helyek, amelyek nagy tömegeket is korrekt módon ki tudnak szolgálni.

Milyen lesz a régió közös bora?

LB: Fajtája az olaszrizling, stílusa pedig egy jó ivású, de nem egyszerű alapbor. Egy jól megfogalmazott kritériumrendszer alapján készülnek. Egy arany középutat határoztunk meg. A kóstoló során, ahol kiválasztjuk azokat a borokat, amelyek megkapják a BalatonBor címet, olyan tételeket várunk, amelyekben nemcsak az elsődleges illatok, zamatok jelennek meg. Egy közepes testű, közepes beltartalmú bort képzeltünk el, ami nem megy el oxidált, nehéz, alkoholos irányba. Április végén megkóstolhatja a nagyérdemű az első tételeket.

DSC_3660

KG: A BalatonBor arculata is nagyon fontos volt számunkra, hisz mögötte egy régiós branding áll. Tilos volt a Balaton sziluettjét vagy vitorlás hajót használni, hisz az már lejárt lemez, mi pedig egy valódi tájat képviselünk valódi értékkel, amit csak letisztult arculattal lehet visszaadni.

Milyen terveitek vannak erre az évre?

LB: Szeretnénk továbbvinni azokat a programokat, mozgalmakat, amelyek már elindultak. Idén a Kóstold körbe a Balatont! programfüzetként is megjelenik, ami tartalmazza majd az összes tag elérhetőségét, kínálatát. Ez az év a nyugodt építkezés éve lesz.


Ajánlom a Facebookon