Most eljött az ideje az egymásra figyelésnek – Mi van vele: Nagy-Golyán Niki


2020. 05. 27.


A fövenyesi strandbisztóban csak néhány hétvége kiesést jelentett az elmúlt hetek lezárása, de több tavaszi programot is le kellett mondaniuk, és a téliesítéssel kapcsolatos munkák is belassultak. A Kalózban eddig is tartották és ajánlották a helyi borászatok borait, de őszre még több eseményt, kiállítást vagy kulturális programot is terveznek – és azt remélik, nemsokára minden balatoni vendéglátóhelyen csak balatoni bort lehet majd kapni. Mi van vele rovatunkban Nagy-Golyán Niki.

Március közepén –  emlékszem, szerda volt – egy Balatoni körös reggelin értek minket a hírek, hogy milyen korlátozások lesznek. Amikor Bagyó Sanyi (elnök, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) mondta, hogy akár az iskolákat és óvodákat is bezárhatják,

az első ijedtség után azonnal elkezdett kattogni az agyam: milyen régen tervezzük már, hogy hosszabb időt egyben, ingázás nélkül a Balatonon töltsünk,

és együtt legyen a család. Azonnal ideköltöztünk. Ezzel mások is így voltak,  egyszerre benépesült Fövenyes egész fel a Leshegyig, volt olyan, aki 4-5-6 gyerekkel is jött, de ebből már akkor sem volt probléma, mivel egy üdülőtelep, ahol nagyon kevés az állandó lakos.

DSCF0056

Mindenki nagyon fegyelmezett volt, nem volt mászkálás,

mi is főleg azért nem nyitottunk ki, hogy ha már szinte mindenhol le vannak zárva a strandok, ne mi vonzzuk ide az embereket.

Egy olyan időszak volt ez a két hónap, aminek volt nagyon komoly pozitív érzelmi vetülete, nagyon jót tett családi, testvéri kapcsolatoknak nálunk. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy egy 8, egy 4,5 és egy 1 éves gyerekkel egy összezárva lenni hónapokig, vagyis négy pasit együtt tartani nem volt egyszerű. Az első hónap után olyan fáradt voltam, hogy majdnem belehaltam, voltak kőkemény pillanatok, nem tagadom. A bisztró felújítása közben ha lassabban is, de haladt, nagyon készülünk arra, hogy idéntől már ősszel is nyitva lehessünk.

95761816_2879511872102067_2827351244102696960_n

Rengeteg programot terveztünk tavaszra, azt áttesszük őszre, viszont most a pünkösdi hétvégén lesz azért mit csinálni, szombaton Fürjes borokat fogunk kóstoltatni – itt lesz Hajdú Attila is, vasárnap pedig családi napot és gyerekprogramokat tervezünk. Általában is azt szeretnénk képviselni, hogy egyrészt nyissunk a négyévszakos nyitvatartás felé – nem gondolom, hogy novemberben hétköznap még nyitva tudunk lenni, de a hétvégéket megpróbáljuk – illetve hogy minél több helyi borásztól legyen ajánlatunk.

DSCF0016

Ez nem csak nekik jó, hogy vásárolunk, hanem nekünk is, mert a vendégek nagyon hálásak érte, hogy tudunk ajánlani is nekik, és utána akár el is tudnak menni kóstolni, pincét, borászatot látogatni. A kezdetektől van Dobosi borunk, de tartunk Istvándy, Skrabski, Gyukli, Váli, Szent Donát borokat is, és Bujdosó pezsgőt is – tulajdonképpen ha belegondolok, mi egy beach borbár is vagyunk.

Ez már a 18. évünk, vagyis nagykorúak lettünk, ami azt is jelenti, hogy sokáig csak úgy érzésből csináltuk, amit csináltunk,

most már azért vállalkozásként meg ennyi gyerekkel tudatosabban és óvatosabban kell tervezni, de azért folyamatosan szeretnénk fejlődni, építkezni.

100087218_2926898337363420_8162742666405085184_n

Múlt héttől lehet nálunk reggelizni, lett látványkonyhánk, óriás palacsinták és nagy vegán saláta is, de az ételeken kívül nagyon komolyan szeretnénk a kulturális programokat, sőt, a fövenyesi művésztelep történetét is szívesen feldolgoznánk, azt gondolom, ez egy nagyon különleges hely, és a személyes, családi archívumokbam biztosan sok izgalmas képet lehet majd hozzá találni.

Ez az időszak mindenképpen az újrarendeződésről szól majd szerintem, és nagyon fontos, hogy a helyi vállalkozások hogyan segítik egymást,

ha a vendéglátósok a helyi borászatoktól és termelőktől rendelnek, és együttműködnek, akár egy sokkal jobb időszak is jöhet, mint amit néhány hónapja gondoltunk – eljött az ideje az egymásra figyelésnek.

Fotó: Szabó Miklós

Kalóz saját


Ajánlom a Facebookon