Szabad akaratból
Dobosi Pincészet és Panzió, Szentantalfa
„2003-ban készítettem egy chardonnay-t, de nem tetszett. A következő évben egy másik területről próbáltam, akkor is úgy éreztem, hogy nem jó. Egyszerűen azért, mert azt kerestem benne, amit vártam tőle, ami meg benne volt, azt nem vettem észre. Mint amikor egy házaspár a gyermekét elküldi orvosnak, ügyvédnek, és a gyerek semmi olyat nem akar, amit a szülő elképzel. Ha meg még egy kicsit diszlexiás is, akkor már azt hiszik, hogy tökkelütött, semmi se lesz belőle. Ez a titka a borászatnak is, hogy nagyon figyeljünk, »mi akar lenni« a bor, és annak megfelelőt csináljunk. Szóval akkor egy kicsit félretettem azt a chardonnay-t, aztán fél év után elővettem, és életem legjobb bora lett.” (Dobosi Dániel)
A Dobosi család bizonyíthatóan 1721 óta készít bort Szentantalfán. Ahogy mindenhol az országban, náluk is volt negyven év, amikor ez a folytonosság megszakadt, de 1989-től próbálják ugyanúgy folytatni. Dobosi Dániel jól emlékszik, ahogy gyerekkorában, az ’50-es években hallotta a tsz-agitálót a kertjük végében álló hatalmas hangszóróból. Később ő is a tsz-ben dolgozott. Aztán a ’80-as évek végétől elkezdett területeket vásárolni, és ha nem is ugyanazokat szerezte vissza, amik egykor a család tulajdonában voltak, újra felépítette a borászatot. És mellette egy fémipari céget. Ez a legidősebb fiúé lett, és ott dolgozik a legkisebb is. A középső kettő, Győző és Bálint pedig a borászatban.
Dobosi Dániel mindig újító ember volt, bár néha szkeptikus, de ha talált rá érvet, mindig bátran próbált ki új dolgokat. Így lett kékszőlőjük és vörösboruk, és így álltak át 2003-ban a biotermelésre. Először csak a birtok kis részén tesztelték, hogy vegyszeres permetezés nélkül hogyan lehet a szőlőt megvédeni és a modern fajtákat életben tartani. Büszkék rá, hogy már több mint tíz éve meghozták ezt a nagy döntést. Kézműves borászatnak nevezik magukat: nem akarják a világot meghódítani, hanem egyéniséggel és különleges minőséggel szeretnének kitűnni. Akár nagy kilengéseket is megengednek az évjáratok különbözősége miatt, nem akarják mindig ugyanazokat a paramétereket beállítani, mint egy nagyüzem. Ahogy fogalmaz, nagy a szórás, de ahogy az emberek között is van alacsonyabb, magasabb, szőke, barna, kövérebb, soványabb, a lényeg az, hogy legyen egyénisége. Ugyanez van a bornál is. A vevők nem azért jönnek, hogy minden évben ugyanazt kapják. A legnagyobb tudomány megismerni a természetet, és figyelni, hogy mit akar. Nem szabad ráerőszakolni magát az embernek, hanem figyelni kell és mögé állni.
Dobosiék kitaláltak egy különleges bortúrát is. Ugyanis ha valaki ellátogat egy borvidékre, általában nem egy pincészetnél akarja eltölteni az egész idejét. A „Kóbor Túra” rapid péntek délutáni program, amolyan bemelegítés a hétvégére. Az érdeklődők már a netes megrendelésnél megjelölhetik, hová kérik a bortaxit (a vasútállomásra, a vitorláskikötőbe vagy a szállásukra), így nincs gondjuk a saját kocsival. Meglátogatnak négy pincét, megkóstolják a boraikat, megismernek négy családot, négyféle technológiát, négyféle szőlőterületet, az utolsó állomáson, a fogadóban pedig egy speciális helyi étel elfogyasztásával zárul a program.
„Szoros a kapcsolatunk, sokan együtt is dolgoznak. Minden vasárnap együtt vagyunk, majdnem egész nap, nem csak az istentiszteleten. Mi, fiatalok, hét közben is sokszor összejárunk, énekelünk, beszélgetünk.” (Dobosi Győző)
A nazarénusoknál mindenki saját elhatározásából, szabad akaratából lesz a közösség tagja. Győző is csak pár éve, 24 évesen keresztelkedett, korábban egyáltalán nem is volt szándéka. Úgy érezte, túl zárt, túl kötött neki, megfosztaná sok lehetőségtől. Lázadó gyerek volt, nem értette, hogy miért ne lehetne annyi barátnője, amennyi összejön, és élt is a lehetőséggel. Apja persze nem örült, de elfogadta. Bálint még 34 évesen is nőtlen, és csak két éve keresztelkedett.
„A hit, a család, a munka szorosan összefonódik. Nem tudsz hétfő reggel nyolctól péntek délután négyig borász lenni. És ugyanígy nincs egy vasárnapi énünk, amikor istentiszteletre megyünk, meg nincs egy keddi, amikor ordibálunk az alkalmazottakkal. Próbálunk a Biblia szerint élni a vevőkkel is, magunk között is, és a pénzügyekben is. Ezt nem lehet különválasztani. És ugyanígy vagyunk borászok is.” (Dobosi Győző)
Ajánlom a Facebookon