BalatonBor először

Az új, egységes balatoni borkategóriák bírálata Csopakon


2016. 04. 04.


Május második hétvégéjén Balatonfüreden és Budapesten is bemutatják a nagyközönségnek a BalatonBort, az összefogás erejére építő balatoni borászok közös olaszrizling márkáját.  Az önkéntes szerveződést sikeres nemzetközi példák – elsősorban az ausztriai Wachau – mintájára hozták létre, és bármelyik termelő szabadon csatlakozhat hozzá. Az önszabályozás eredményeképpen a fogyasztó biztos lehet abban, hogy bármelyik termelő BalatonBorát választja, friss, gyümölcsös, garantált minőségű olaszrizlinget kap – nagyon kedvező áron, ami így bizonyosan nem csak az idei nyárnak lesz slágere.

 

A nevezett borokat Csopakon, a Márga étteremben bírálták nemzetközi hírű szakértők. Az új, egyelőre kétszintes minősítési rendszer – a Vinea Balaton – alapszintje a BalatonBor, második szintje pedig a Hegybor, idén ezekre a kategóriákra várták a nevezéseket és értékelték a nevezett tételeket (a harmadik, a prémiumszint szabályozásáról még nem állapodtak meg a balatoni borászok). A bírálaton 31 termelő összesen 44 bora vett részt. A rendszer szigorú előírásokat fogalmaz meg, amelyeknek az elkészítés módjában és a bor jellegében is meg kell felelni. A BalatonBornál az elvárás egy meghatározott stílusú, könnyed olaszrizling, amelyben persze megjelenhetnek az egyes termelők egyedi jellegzetességei.

 

945245_681848151918600_6405043721663521800_n

Fiáth Attila

Az egyik bíráló, Fiáth Attila AIWS Borakadémikus, Master of Wine aspiráns duplán elégedett volt a BalatonBor aspiránsokkal.

Egyrészt azért, mert tavalyhoz képest, amikor ugyanerről a vidékről kóstoltak hasonló borokat, óriási a fejlődés. Most minimális volt a hibák száma, a borok szépek, tiszták. Másrészt erőteljesen megjelent a BalatonBor kategória hangsúlyozta frissesség és gyümölcsösség. Eddig ugyanis inkább neutrálisak, ásványosak voltak az itteni olaszrizlingek. Ennek van persze pozitívuma is, hiszen az ilyen borok komolyak és elegánsak, de ez a jellemző nem lehet egyeduralkodó. Egy borvidék nem szólhat csupán a mineralitásról, a gyümölcsös tételeknek a korábbiaknál nagyobb arányban kell képviseltetniük magukat. A BalatonBor létrehozása ezt is elősegíti. Néhány magasabb pontszámot kiérdemlő bor egyébként éppen ásványos karaktere miatt nem kerülhetett be ebbe a kategóriába.

993557_681849438585138_339830882146509374_n

Zajlik a bírálat. Balra a társadalmi zsűri, jobbra a hivatalos bírálók.

A zsűri véleménye szerint a hegyborokat kicsit korai volt kóstolni, ezeknek egy-két hónap fejlődésre még szükségük van ahhoz, hogy a tőlük elvárt stílust reálisan értékelni lehessen. Ezért ajánlásokat fogalmaztak meg a kategóriában megfelelt borok termelői számára. A bírálaton végül összesen 21 BalatonBort és 13 Hegybort avattak. És még egyszer: a BalatonBor legelső évjáratának tagjait május 12-én Budapesten, a Gourmet Fesztiválon és május 14-én, Balatonfüreden, a Rizling Tavaszon lehet először megkóstolni.

1379788_681849598585122_132046720493606570_n

Kovács Tamás, házigazda (Szent Donát Birtok)

Idén ezen pincék nevezett tételei feleltek meg a kategória előírásainak, és vásárolhatók meg BalatonBorként:
Sabar, Istvándy, Effendy, Dobosi, Gyukli, Pántlika, Laposa, Szeremley, Váli, Lídia, Nagy&Nagy, Söptei, Bezerics, Pálffy, Kőróka, Bujdosó, Búzás, Veszprémi, Kristinus, Szabó és Fia, Fodorvin
A pincék, amelyek nevezett tételei megfeleltek a Hegybor kategóriának:
Söptei, Homola, Szent Donát, Zelna, Martinus, Kálmán, Dobosi, Sabar, Istvándy, Laposa, Bezerics, Somlói Vándor
Dr. Mészáros Gabriella elnök (AIWS Borakadémikus, a Borkollégium oktatója és szakmai igazgatója)
Fiáth Attila (AIWS Borakadémikus, Master of Wine aspiráns)
Harmath Csaba (AIWS Borakadémikus, gasztronómiai tanácsadó, Bocuse d'Or Akadémia tag)
Kovács András (WSET Advanced borszakíró, a Borrajongó blog szerkesztője és szerzője)
Tallián Hedvig (AIWS Borakadémikus, aTop Selection UK brit borkereskedés hazai képviselője)

Ajánlom a Facebookon