Vörösbort adó fajták
Az északi parton
Laposa József badacsonyi tájrendező mérnök – és nem mellesleg a Laposa pince megalapítója – bemutatja az északi part jellemző vörösbort adó szőlőfajtáit.
Kékfrankos
Származása nem tisztázott. Német nyelvterületen Blaufrankisch, illetve Linberger néven ismerik. Kifejezetten erős növekedésű, kevés hajtást nevelő fajta. Kiegyenlített ültetvényt alkot, termőképessége közepes, könnyen művelhető. Megbízhatóan terem, nem rothad. Közepes nagyságú fürtjei sokáig a tőkén tarthatók. Sötétkék bogyói kicsik, gömbölyűek, hamvasak. Október első felében, közepe táján 17-19 mustfokkal szüretelhető. Bora szép rubinszínű, enyhén illatos, testes, fanyar, kellemes zamatú, savakban gazdag. Jól illik a magyaros ételekhez.
Pinot noir
Magyarországon Kis burgundi, Kék burgundi néven már régóta ismerik, de csak az utóbbi huszonöt évben kezdett intenzíven elterjedni.
Középerős növekedésű, lassú fejlődésű. Levele, termése „testvéréhez”, a Szürkebarátéhoz hasonló. Fürtje kisméretű, hengeres, bogyói kicsik, gömbölyűek, sötétkékek és nagyon édesek. Közepes termőképességű. Szeptember második felében szüretelhető. Bora szép színű, kitűnő zamatú, finom savú, elegáns vörösbor. A Pinot noirból ugyanakkor kiváló rozé is készíthető.
Merlot
Az egész világon ismerik. Erős növekedésű, sűrű lombot nevelő fajta, amelyet csak rendszeres zöldmunkával lehet művelni. A környezetre igényes,
rothadásra is érzékeny fajta. Fürtje kicsi, vállas, laza, bogyói sötétkékek és nagyok. A Cabernet-knél többet terem, és bora gyorsabban fejlődik. Gazdag termést hoz, október közepére 18-20 mustfokot ér el. Borának minőségét egyes szakírók a cabernet-k elé helyezik. Bársonyos, gyümölcsös ízű, gazdag ízanyagú, szelíd savú, a nagy vörösborok egyike.
Cabernet sauvignon
A világ bortermelő országaiban sokra értékelik, és nagy területen termelik. Középerős növekedésű, közepes termőképességű, kiegyenlített állományú fajta. Kicsiny fürtjei sokáig a tőkén tarthatók. Bogyói gömbölyűek, hamvasak, sötétkékek. Október közepén fekvéstől, terheléstől, évjárattól függően 18-21 mustfokkal szüretelhető. Bora kiváló minőségű, szép színű, magas extrakttartalmú, kifejezetten fajtajelleges nagy vörösbor.
Zweigelt
Közepes növekedésű, bőtermő fajta. Fürtje a Kékfrankosénál nagyobb, vállas, nagyon tömött. Bogyói vastag héjúak, lédúsak, kellemes ízűek. A Kékfrankosnál korábban érik, beérési cukorfoka kedvezőbb és magasabb. Szellős lombozatot alkot, fagy- és rothadásérzékeny. Bora lilás-sötétvörös, csersavdús, kellemesen fanyar. Harmonikus, jó minőséget ad, de a túlterhelt tőkékről származó bora a vélemények szerint gyakran elmarad a Kékfrankosétól.
Ajánlom a Facebookon