Hétvégén elindulunk – mi van vele: Istvándy Gergő


2020. 04. 08.


Badacsonyban új borkimérés nyílik hétvégén, bár ezek nem igazán azok a napok, amikor valaki új egység alapításába fog. Istvándy Gergőt kérdeztük a miértről a “Mi van vele” rovatban, és egy olyan választ kaptunk, amire nem gondoltunk volna…

Biztos többen csodálkoznak, miért nyitunk ebben az időszakban még egy helyet, pont most. Az az igazság, hogy nincs más választásunk, pontosan erre szokták használni az előremenekülés szót. Az a rosszban a jó, hogy a nyitás eredeti oka és szándéka már a mostani válság előtt megvolt.
Feelusion EP-3
Sokan tudjátok, hogy bort is termelünk, borteraszt is működtetünk, és mangalicatermékeket is forgalmazunk. Azt viszont nem biztos, hogy 30 hektáron eladásra termeltünk szőlőt, helyesebben most is termelünk. Ennek felvásárlási ára már az elmúlt időszakban amúgy is egyre kedvezőtlenebbül alakult,

mígnem egyszercsak visszamondták a teljes mennyiséget, vagyis itt álltunk ezzel a hatalmas mennyiségű szőlővel.

Mivel ezt képtelenség lett volna a klasszikus “istvándys” palackos kivitelben feldolgozni, úgy döntöttünk, ezt más formában, termelői borként fogjuk forgalomba hozni. Így jött a Badizson ötlete, ami egy termelői borkimérés lesz Badacsonyban, egy klasszikus “fapados” borkimérés, és most szombaton lesz a próbaüzeme.
Badizson belső kicsi
Iskolatársam, Baumann Szabolcs egy szódaüzemet működtet közel 20 éve, és új helyszínre költöztette a szikvíz üzemét, amit megmutatott nekem, és ekkor jött a felismerés: szóda mellé egy borvidéken a bor is dukál.
Én várom majd a kedves vevőket – most máshogy nem is tudnánk megoldani – legalább látom és hallom az első visszajelzéseket. Rizlinget és rosét fogunk árulni, 550ft-os literáron, leülni nem lehet, csak elvinni.
badizson TÉRKÉP folyamatábra

Mindenkitől azt kérjük, hozzon saját üveget, demizsont, így még környezettudatosabb módon tudunk értékesíteni. Nem tudjuk, mennyien jönnek, de azt kérjük, az elővigyázatosság miatt egyszerre csak egy ember tartózkodjon a helyiségben. A tőlünk megszokott borkészítést és kereskedelmet ezzel nem függesztettük fel, de arra még csak most keressük a megoldást, hogy a nullára visszaeső éttermi és turistaforgalom helyett milyen értékesítési csatornákat találjunk. Egyelőre a webshopos értékesítést próbáljuk, a törzsvevők eljönnek a rendelt borokért, illetve házhoz is viszünk, a mangalicatermékekkel együtt.
badizson szóda 2020
Az biztos, hogy ez a bor is “istvándys” lesz, a hely és a borok a ránk jellemző minőséget és stílust képviseli fapados formában. De így legalább olyanok is tudnak hazavinni tőlünk bort. akik most úgy érzik, a családi költségvetésbe az eddig megszokott palackos változat most nem fér bele.

cím: Badacsonytomaj, Kisörsi út 25.
Istvándy Gergely tel.: 06 70 230 4713


Ajánlom a Facebookon