Fontos volt, hogy érezzék, gondolunk rájuk – Mi van vele: Barkó Ágoston atya


2020. 05. 15.


A Tihanyi Apátság hitéleti központ, az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont, kulturális események színhelye. Az elmúlt két hónapban itt is ugyanolyan csend volt, mint az országban máshol. A hívek és az Apátság kapcsolata viszont online folyamatosan aktív maradt, és a nyitás utáni hónapokra is tele vannak tervekkel – Mi van vele rovatunkban Barkó Ágoston atya.

Amikor elkezdődött a karantén, persze nagyon váratlan volt nekünk is – be kellett zárnunk az Apátságot a látogatók elől, nem tarthattunk nyilvános miséket, le kellett mondani az összes, nyárra tervezett programunkat.
MSCF7916_resize
Tizenegyen vagyunk Tihanyban, abból négyen 65 felettiek, őrájuk nagyon vigyáztunk és vigyázunk. Mint sok helyen, mi is először nekiálltunk rendet tenni, lomtalanítani, a régi elektronikai eszközöket, bútorokat, és tulajdonképpen nagyon örültünk neki, hogy így együtt lehetünk, régen volt ilyen velünk is.
Aztán szépen sorban kitaláltuk, hogyan tudunk részt venni továbbra is az emberek életében.

Elindítottuk online közvetítésünket, amit köszönünk elöljárónknak, Jeromos atyának – az ő segítségével profi módon, többkamerás technikával meg tudtuk oldani, hogy a hívek tudják követni a szertartásokat.

A fiataloknak üzentünk, megkértük őket, hogy régebbi laptopokat, telefonokat, vételre alkalmas eszközöket adjanak az időseknek, és állítsák be rajta a Youtube csatornánkat, hogy továbbra is tudják követni a miséket.

Mivel személyesen nem lehetett tartani a kapcsolatot a hívekkel, imádságokat, fotókat, üzeneteket dobtunk be a postaládákba, nagyon fontos volt, hogy érezzék, gondolunk rájuk.
És ami talán legmeghatóbb volt, hogy Nagyszombat éjszaka kitártuk az Apátság kapuit és megáldottuk az embereket, akik ott álltak a sötétben, (persze megfelelő távolságban egymástól), mi sem láttuk őket tisztán, csak éreztük egymás jelenlétét – akkor bevallom, könny szökött a szemünkbe..

Kezd újraindulni az élet nálunk is, kezdenek megjelenni a látogatók, valószínűleg Tihanyban is a belföldiek lesznek többségben jó darabig

– rengeteg mindennel készülünk nekik ingyenes koncertekkel, kóstolókkal, sétával az apátsági 7 hektáros levendulásban, ami nagyon nagy büszkeségünk.
DSCF0074
A apátsági tempom és kripta már most látogató 10-17.30 között, be lehet jönni és gyertyát gyújtani, természetesen fel vagyunk készülve kézfertőtlenítővel és minden szükséges óvintézkedéssel.

Most vasárnap meg tudtuk tartani első, vasárnapi esti szabadtéri misénket a Csokonai-ligetben Ányos atya vezetésével. Csodálatos volt újra találkozni a hívekkel ennyi idő után.

5801CBAC-6E9A-4085-B48F-4B1C3A573084
Amit már remélhetőleg biztosnak vehetünk, az a június 15-én nyíló kiállításunk, a Lélek a vizek felett – múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban, látványos, sok vetítéssel, nagyon készülünk rá. Hogy az év hogyan alakul, még nem tudjuk, de az biztos, hogy tele vagyunk tervekkel, és biztosan mindent meg fogunk tenni, hogy mind a hívek, mind a látogatók érezzék, gondolunk rájuk.


Ajánlom a Facebookon