Egyetlen falat sem veszhet kárba!

Élelmiszermentő program az üzletek polcaitól a rászorulókig


2017. 08. 10.


Miközben napi bevásárlásaink során a legfrissebb élelmiszereket keressük, ritkán gondolunk bele, hogy mi lesz azokkal, amik nem fogynak el a boltok polcairól. Mi lesz a megmaradt kenyérrel vagy zsemlével, almával vagy épp sárgarépával, amit nem vett meg senki? Pedig a kérdés nagyon is fontos, hiszen már-már ijesztő, hogy mennyi étel landol a szemetesben, miközben az éhezés világméretű probléma. Szerencsére azonban vannak kezdeményezések, amik közelebb visznek a megoldáshoz.

Az ENSZ adatai viszonyítási alapot adnak ahhoz, hogy ténylegesen mekkora problémát jelent az élelmiszer-pazarlás. Ezek szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna kerül a szemétbe, miközben az éhezők száma világszerte közel 1 milliárd.

Azt gondolnánk, a magyar embernél senki sem veszi komolyabban az élelmiszer fontosságát, mentalitásunkban kódolva van, hogy ételt márpedig nem dobunk ki. „Inkább a has fakadjon, mint az étel megmaradjon” – szól a magyar közmondás. Azonban csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. Ezért a mennyiségért pedig a háztartások, a kereskedők, a termelők, a gyártás és a vendéglátás egyaránt felelősek.

Mit tehet ebben a helyzetben egy áruházlánc?

A Tesco élelmiszermentő programja még 2013-ban indult. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel szoros együttműködésben az áruház először a megmaradt szezonális termékeket kezdte el visszagyűjteni és rászoruló gyermekeknek adományozni. Januárban csoki mikulással, május végén húsvéti édességekkel csaltak mosolyt az éhes gyermekarcokra – csupa olyan termékkel, amiknek a fogyaszthatósága még koránt sem járt le, mégsem vásárolja olyankor őket már senki. A következő mérföldkő egy évvel később jött, amikor elindult a helyben sütött kenyerek napi szintű visszagyűjtése is. 2016-ban a már nem eladható, de még fogyasztható zöldségek és gyümölcsök adományozása is megkezdődött, majd az év második felében a megmaradt lédig pékáruk, így például a kakaóscsiga, sajtos stangli, kifli, zsemle jótékony célú hasznosításával bővült a kör.

A fokozatosság oka, hogy az áruházláncnak sokszor a saját, a hatályos jogszabályoknál is szigorúbb, belső előírásait kellett úgy átalakítania, hogy ezek az élelmiszerek a rászorulóknak átadhatók legyenek. Az összegyűjtött termékeket persze el is kell juttatni a megfelelő helyre. Ezen a ponton elengedhetetlen az Élelmiszerbank szerepe, hiszen az egyesület keresi meg, készíti fel és ellenőrzi azokat a partnerszervezeteket, akik megbízhatóan tudják a megmentett élelmiszert eljuttatni a rászorulókhoz.

 

MZS_9401

A programban jelenleg országszerte már több mint 100 Tesco áruház vesz részt, kicsik és nagyok egyaránt. A Balaton környékén többek között már Ajka, Balatonboglár, Balatonfüred, Keszthely, Siófok, Tapolca és Veszprém Tesco áruházaiban is működik az élelmiszermentés. A résztvevő áruházak munkatársai itt minden nap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket. Kizárólag olyan termékek juthatnak a rászorulókhoz, amik minőségileg kifogástalanok – meséli Varga Eszter, a Tesco-Global Áruházak sajtószóvivője. A zöldséget és a gyümölcsöt külön rekeszekben gyűjtik, a polcokat napi kétszer ellenőrzik, és ha olyan árut találnak, ami valamilyen okból már nem eladható (pl.: kiszakadt egységcsomag, vagy esztétikailag kifogásolható, de beltartalmában hibátlan), akkor az az adományrekeszbe kerül. Az összegyűjtött élelmiszert az adományozó áruházak környékén működő helyi Élelmiszerbank-partnerszervezet veszi át minden nap, és juttatja el a környéken élő rászorulóknak.

A programban a legkülönfélébb szervezetek vesznek részt. Ami közös bennük, hogy karitatív szervezetek, valamilyen szociális munkát végeznek: vannak, akik családokon segítenek, vannak, akik az időseket, gyerekeket, hajléktalanokat, fogyatékkal élőket támogatják. Ezek a szervezetek pályázati úton kerülhetnek a programba, és vállalniuk kell az adományozással járó kötelezettségeket, például, hogy naponta elszállítják az adományt az áruházakból és folyamatosan elszámolnak az adományok osztásáról az Élelmiszerbank felé.

 

A Tesco áruházakból érkező változó mennyiségű, de napi szinten biztosított segítség hatalmas támogatást jelent a szervezeteken keresztül elért rászoruló embereknek. Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkatársa szerint akár életminőségbeli változást is elősegíthet, hiszen onnantól kezdve, hogy valakinek nem kell ételre félreraknia, tud arra koncentrálni, hogy kiváltsa a gyógyszerét, állást keressen, el tudjon kezdeni dolgozni, hogy vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. Az adományozás kapcsán olykor persze az is felmerülhet, hogy a rászorulók olyan termékkel találkoznak, amit nem ismernek, hiszen az olcsóbb gyümölcsöktől a drágábbnak számító egzotikus gyümölcsökig mindent megkapnak a segítségre szorulók. Az ehhez hasonló helyzetekben a szervezetek sokszor edukációs szerepet is betöltenek. Ilyen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi csoportja is, akik az utcán élő hajléktalanoknak és a szállón élőknek osztják ki az élelmiszermentésből származó ételt. „Veszprémben a hajléktalanellátó intézmény mindhárom telephelyére eljuttatjuk a Tescóból érkező ételt, teajárat keretében pedig a közterületen élő embereknek is osztunk belőle” – mesélte Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi intézményvezetője. Amikor a veszprémi áruházból nagyobb mennyiségű élelmiszert kapnak, mint amennyi szükséges, más szervezeteknek is segítenek. Időseknek, a családsegítőnek és az átmeneti otthonnak is juttatnak az ételből. A segítség így megsokszorozza önmagát.

Az élelmiszermentő projekt jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon a Tesco 2014 szeptembere óta több mint 6100 tonna élelmiszert adott át jótékony célra. Ez a mennyiség mintegy 15,2 millió adag ételnek felel meg. Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben az áruházlánc folyamatosan azon dolgozik, hogy kiterjessze a termékkört és növelje a bevont áruházak számát. A cél, hogy 2020-ra a Tesco minden közép-európai áruházát felkészítsék arra, hogy jótékony célra tudják felajánlani az élelmiszer-felesleget.

Nemrég a Tesco újabb programot is indított az élelmiszer-pazarlás ellen. A „Perfectly Imperfect” (Tökéletesen tökéletlen) kínálat keretében az áruházlánc olyan zöldséget és gyümölcsöt is átvesz szállítóitól, amelyek nem felelnek meg a szigorú belső termékspecifikációknak, de egyébként kiváló minőségűek és tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra. Ezek többnyire esztétikai hibás termékek (kisebbek vagy nagyobbak a megszokottnál, kissé deformáltak vagy van egy kis héjhibájuk), amiket a termelők sok esetben kidobnának. Viszont azzal, hogy a Tesco átveszi ezeket, termelői oldalon is segít csökkenteni a hulladék mennyiségét.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem sikeréhez bárki hozzájárulhat, akár magánszemélyként is, ha mással nem is, azzal, hogy saját háztartásában épp csak annyit vásárol, amennyire feltétlenül szüksége van, vagy segíti a mentést végző szervezet munkáját.

 

A cikk a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.  támogatásával készült

 


Ajánlom a Facebookon