Badacsony New Yorkban, 2016


2016. 04. 21.


Április 6-án Badacsony újra ott lesz a budapesti New York Palotában. Ez a rendezvény a borvidék legfontosabb megjelenése a Budapesten. A reprezentatív helyszín, a teljes kínálat bemutatása és a személyes találkozás lehetősége a borok készítőivel mind különlegessé teszik. Harminchárom borász, több mint száznegyven bor – megnéztük, hogyan választották ki őket.

A badacsonyi Hotel Bonvinóban pénteken délelőtt derült ki, hogy egészen pontosan mely borokat viszik el készítőik a New York Palotába, hogy megmutassák őket az érdeklődőknek. A kiválasztás úgy zajlik, hogy mindenki maximum öt borát nevezheti az elmúlt öt évjáratból, és ugyanők, vagyis a résztvevő borászok egy vakkóstolón eldöntik, hogy ezek közül melyiket nem mutatnák meg szívesen a nagyközönségnek.

DSC_4164

A nevezett tételek Borbély Tamással

A benevezett tételek nem versenyeznek egymással, tehát nem arról van szó, hogy egyesével minősítik őket, hanem egyszerűen kizárják azokat, amelyeknél valamilyen hibát állapítanak meg. Mivel rengeteg bort kell megkóstolni, ezért két bizottságban zajlik a kóstolás. Ha valamelyikről nem tudnak teljes bizonyossággal dönteni, akkor azt a másik bizottság tagjai is megkóstolják, és együtt hoznak határozatot. A módszer egyszerű, korrekt, és garantálja, hogy április 6-án csak az eseményhez méltó borokkal találkozzunk.

DSC_4161

Behoz…

DSC_4178

… kóstol…

DSC_4197

… még kóstol…

Képkivágás

… még kóstol…

DSC_4188

… értékel…

DSC_4242

… tűnődik…

DSC_4252

… figyel…

DSC_4186

…szavaz…

DSC_4230

… egyetért …

Nézzük, milyen fajtákkal érkezik Badacsony Budapestre. Az összesen 142 bor közül természetesen olaszrizlingből lesz a legtöbb, 25 tétel, aztán Badacsony ősi fajtája jön, a kéknyelű (19), majd szürkebarát (13), rajnai rizling (11), muscat ottonel (8) és rózsakő (7). Lesz még pár tétel kékfrankos, pinot noir, vulcanus és zeusz, és éppen csak mutatóban hárslevelű, furmint, juhfark, chardonnay, shiraz, zweigelt, cabernet sauvignon és sauvignon blanc. És végül néhány ritka fajta, amolyan becsípődések: bakator és zöldszilváni Málik Zoltántól, zöld veltelini a Villa Tolnaytól, Nyári Ödön cserszegi fűszerese, valamint királyleányka, zweigelt és tabunello.

DSC_4219

… és összesít

A résztvevő pincék és a borok teljes listáját a szervezők hamarosan nyilvánosságra hozzák, jegyek elővételben itt vásárolhatók: www.kostolo.badacsony.com


Ajánlom a Facebookon