Több száz éves alapokon

Zenit Hotel Balaton


2016. 04. 11.


„El kell felejtenünk, hogy szezonról és szezonon kívüli időszakról beszéljünk. Van nyári, őszi, téli és tavaszi szezon, és ennek megfelelő szolgáltatást kell nyújtani. Ma már nem elég négy fal és egy kényelmes ágy. Mi éppen ezért építettük be szolgáltatásainkba az élőzenés borvacsorákat, a tárlatvezetést, a wellnesst vagy egy jó könyvbemutatót.” (Fodor Márk)

A vonyarcvashegyi Zenit Hotel Wellness Szálloda története több száz évre nyúlik vissza. A 17. században a Gersey Pethő család épített itt pincét. Az 1700-as években a Festeticsekhez került a birtok, akik komoly nyomot hagytak maguk után: virágzó pincészetet működtettek, és borkereskedéssel foglalkoztak. Vörösborból készítettek burgundit és oportót, a fehérek közül pedig olyan különleges fajtákat, mint a piros gyümölcsű, de fehér bort adó szlankamenka, a kéknyelű, a juhfark vagy a kadarka. Az exportőrök Mekkája volt ez a birtok. Százával jöttek kóstolni és vásárolni. És a keszthelyi Georgikon diákjai itt tanulták ezt a szép, régi mesterséget. A Festeticsek idején, 1820 táján épült a boltíves pince felett az az épületet, ami ma a Bock Bisztrónak ad otthont.

zenit22-2357

A 2. világháború után állami tulajdonba került az épület, egy ideig a keszthelyi termelőszövetkezet használta, majd a Zala Megyei Tanács gyermeküdülője volt. Aztán 1969-ben a Dél-Pesti Vendéglátó Vállalat éttermeként nyitotta meg kapuit. Amikor 2002-ben rátaláltak, egy szocreál belsőépítészeti maradványokkal elcsúfított, múltjához nem méltó épületet találtak. Aztán nem sajnálva időt és pénzt, visszahozták régi fényét. A céljuk nem csupán egy turisztikai vállalkozás sikeres működtetése volt, hanem az értékmentés és értékek bemutatása is. A pincében működik a Festetics Helikon Taverna, ahol a térség szőlő- és borkultúrájának eszközeit és történetét mutatják be a római kortól egészen napjainkig. A taverna fogadások helyszíne is. Van itt háromdimenziós vetítőterem, környezeti nevelés és értékmentés, és persze borkóstolás. Amikor megkérdeztük, hány főtől lehet borkóstolót kérni, rávágták: kettőtől, mert egyedül nem érdemes. Szóval nem kell egy egész baráti társasággal egyeztetni, hogy profi sommelier vezetésével megízlelhessük az ország legkiválóbb borait. Csak győzzük a több mint 130 fajtának legalább a tizedét végigkóstolni!

zenit17-2353

A négycsillagos szállodát 2011-ben építették. Tervezésénél a természetközelség vezérelte a tulajdonosokat, letisztult, egyszerű, higgadt, időtálló színeket és formákat alkalmaztak. A fa, a fém és az üveg tökéletes harmóniában uralják a belső tereket. A wellness részlegben 110 négyzetméteres úszómedence, csúszdás és élményelemekkel felszerelt gyermekmedence, 14 személyes beltéri, hatszemélyes kültéri jacuzzi és napozóterasz, sóbarlang, gőzfürdő, jégkabin, infra és finn szauna is van. Különböző testkezeléseket is igénybe lehet venni, a medence partján pedig nem csak borokat, de frissen készült koktélokat is kóstolhatunk. A szálloda tágas tereinek köszönhetően kiválóan alkalmas esküvők, konferenciák vagy csapatépítő tréningek megrendezésére is.

zenit16-2352

Fodor Márk tulajdonos szerint a mai stresszes életmód mellett nagy szükségünk van a lélekgyógyászokra. Azt tervezik, hogy olyan szakembereket, pszichológusokat, életmód tanácsadókat is alkalmaznak majd, akiknek a vendégek elmondhatják problémáikat, hiszen a teljes feltöltődésnek a lelki béke és a testi harmónia is része. Céljuk, hogy önmagukhoz képest mindig tudjanak egy kicsit fejlődni, és ennek a fejlődésnek a része lesz ez a nem mindennapi szolgáltatás is. És a ráadás: a nemzetközi szinten is elismert Bock Bisztrók egyike is itt található, és ez a név garancia a minőségre. Ács István séf igazi virtuóz.

zenit26-2361

A hagyományos Bock bisztrós ételkülönlegességek, mint például az ökörpofa retró mellett sok szezonális és a környékről beszerzett alapanyagokból készülő finomságokkal kápráztatja el vendégeit. Évente háromszor cserélik a teljes étlapot, hogy az adott évszakhoz igazítsák a kínálatot.

zenit2-2338

És hogy miért Zenit a hotel neve? Két oka is van: a zenit magyar szőlőfajta, másrészt a horizont feletti legmagasabb látható pont. Tökéletes névválasztás, hiszen aki ide feljön, teljes panorámájában csodálhatja meg a Balatont és a mellette elterülő lankákat. A hotel egy zsákutca végén áll, mögötte erdő nyúlik el. Egy jacuzzis lazulás után sétálni egyet a fák között, majd borozgatni a történelmi oszlopok alatt, jazzt hallgatni és bámulni a lebukó Nap utolsó sugarait a tó vizén, páratlan élmény.

 

Fodor Márk, a Zenit Hotel egyik tulajdonosa társaival egyetértésben azt vallja, egész évben nyitva kell tartani, télen sem szabad bezárni, hanem minél több programmal kell idecsábítani a vendégeket. Ők a környék összes programját ajánlják vendégeiknek, hisz jól tudják, a többi vendéglátóval nem konkurenciái egymásnak. Minél több élményt szerez ugyanis az idelátogató, annál biztosabb, hogy visszatér erre a vidékre. Az összefogás a legjobb eszköz arra, hogy minden vállalkozás sikeresen működjön, a vendégek pedig jól érezzék magukat. Szívesen dolgoznak együtt a helyi borászokkal is, akiket meghívnak egy-egy estre, a borrajongók legnagyobb örömére.
Fodor Márk: "Úgy gondolom, hogy egy szálloda eredményessége az ott dolgozók sikereiben mérhető. Éppen ezért Kollégáimra vagyok igazán büszke, hiszen a sikereinket velük közösen, egy csapatként érjük el."
A Séf kedvence: Pontyhalászlé haltejjel

Hozzávalók 10 adag elkészítéséhez:
4 db vöröshagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
1,5 kg pontyfej
5 kg ponty
1 evőkanál fokhagyma
1,5 evőkanál ételízesítő
4 evőkanál fűszerpaprika

Elkészítés:
A zöldségeket 2,5 l vízben puhára főzzük, pürésítjük. Külön lábasban, 3 l vízben a ponty csontját és a pontyfejet főzzük 3 órán keresztül, ízesítjük. Ha kész, leszűrjük, passzírozni nem kell! A zöldségpürét belefőzzük. A készre főzéshez szükséges: 1 evőkanál fűszerpaprika, fél evőkanál vöröshagyma, 1 db tv paprika, 1 teáskanál só, 50 g haltej, 20 g ikra.
Az apróra vágott zöldségeket és a halfiléket beletesszük, és a legvégén belefőzzük a belsőségeket.

Ajánlom a Facebookon