Fast Casual a Balatonnál

Télikert, Keszthely


2016. 04. 10.


„A Télikert igazi fast casual restaurant lett, épp, ahogy megálmodtuk. Ez az elnevezés egy egészen új trendet takar, valahol félúton van a gyorsétterem és a bisztró között. Olyan helyet szerettem volna létrehozni, ahol az emberek azonnal otthon érzik magukat. Nálunk kicsit tagja leszel egy közösségnek. Ételeinkben az igényes egyszerűségre törekszünk. Helyi termelőktől vásárolunk. Szűk az ételkínálatunk, de minőségi. Van egy határozott arcélünk. A Télikert-stílus abszolút egyedi, és így abszolút behatárolható.” (Bezerics Dániel)

Bezerics Dani borász-vendéglátós családba született, ahol szerinte egyszerűen nem lehetett nem megszeretni a vendéglátást. Édesapja második generációs szőlész-borász, ma is ő irányítja Keszthely kertvárosában a Bezerics Borházat. Dani már gyerekként arról álmodott, hogy vagy szállodát igazgat, vagy éttermet vezet majd.

Már kamaszként belekóstolt a vendéglátásba, saját büfét vezetett, aztán megnyitotta a Palettát Balatonbogláron. A borkészítés is része az életének. Két saját bora is van már, a Szexi Rozé és a Szexi Irsai 2014-ből. A szexi jelzőt azért kapták ezek a tételek, mert Dani számára a Balaton egyszerűen szexi: a téli korcsolyázás vagy a forraltborozás a jégen éppúgy, mint az a sokszínűség, amit nyáron ad ez a vidék.

A Paletta után nyílt meg a nyaranta működő Fröccsterasz Keszthelyen, majd 2014 decemberében a Télikert, hogy a hideg hónapokban is legyen hol összegyűlni, és lehessen jókat enni. A hely belső dizájnja egészen egyedi. Az egyik falon hatalmas fotó látható, rajta a ’30-as évek Keszthelyének ipartestületi dalárdája a Petőfi Csárda udvarán. A szemben lévő fal mai fotókkal van teli, rajtuk mosolygó kollégák és itt fellépő hírességek és a törzsvendégek. A fotók is bizonyítják, hogy sikerült valóra váltani az álmukat: a Télikert igazi közösségi hellyé vált. A lámpaburákat üvegdemizsonok helyettesítik, és igazi szőlőtőkék kúsznak a falakon.

A Télikertben minden hétvégére szerveznek programokat, koncerteket. Neves dj-ket hívnak meg, vagy kerekasztal beszélgetéseket hoznak össze. Sok más közkedvelt zenész mellett lépett már fel itt Pély Barna, a Budapest Burlesque és Németh Ferenc jazzdobos, aki nem kisebb idolokkal játszott együtt, mint Herbie Hancock vagy Kenny Werner.

A Télikert konyháján a legkevésbé feldolgozott alapanyagokkal dolgoznak. Sokat vásárolnak közvetlenül termelőktől. Kerülnek az étlapra hagyományos fogások, de újragondolva, Télikertes stílusban. Az italválasztéknál is fontosnak tartják, hogy minél több helyi értéket mutassanak meg. Saját pincéjük borai mellett a Balatoni Kör tagjainak tételei is szerepelnek az itallapon. Tartanak saját szőlőlevet, az almalevet Zalaszentivánról hozzák, a szörpök pedig vagy saját birtokukról vagy környékbeli manufaktúrákból kerülnek az asztalokra. A sörpaletta is széles: zirci, tapolcai és balatonvilágosi házi főzdék termékeit is meg lehet kóstolni.

Ugyanezt az irányt követik a badacsonyi Kishableányban, amit Laposa Bencével nyitottak tavaly áprilisban. Ott a street food vonal dominál. Szerintük ez az irányzat azért fontos, mert a 21. századi tempónál szükség van olyan kompakt ételekre, amelyek gyorsan elfogyaszthatók, de azért jó minőségűek is. Bezerics Dani nem titkolt vágya, hogy franchise hálózatot alakítsanak ki. Ez alternatívát nyújtana olyan fiatal vendéglátósoknak, akik közösségi alapon egyszerű, letisztult, kiforrott ételeket szeretnének kínálni a vendégeiknek.

 

„Az egyik állandó és közkedvelt ételünk a Télikertben a Bazalt Burger, ami saját sütésű zsemlével és 21 napon át érlelt balatonfenyvesi red angus marhából sütött húspogácsával készül. A húst rusztikusra vágjuk, formázzuk és szuvidáljuk. Sütéskor fűszerezzük, és egy kicsit karamellizáljuk a rostlapon, mert a pörcréteg alatt így egészen krémes marad a hús. Fordulás után kerül rá a cheddar sajt, a fűszeres hagymalekvár és a bacon chips. Mennyei."
Számos oka van annak, hogy támogatjuk a helyi termelőket. Egyrészt hiszek abban, hogy minél közelebb költjük el a pénzünket, annál fenntarthatóbb gazdálkodást folytathatunk. Másrészt egy olyan alapanyagokban gazdag térségben élünk, ahol bőven van mit megmutatni. Egészen kiválóak például a környékbeli sajtok. 50 km-es körzetben itt van a Reményik Kálmán Sajtmanufaktúra vagy Kalla Roland termékei. Nemesbükön egy barátom - Korosa Andris - 30 jersey marhát tart, és zseniális hegyi sajtot készít. Ez egy pasztőrözetlen tejből előállított, nagyon koncentrált ízű kemény sajt, amit parmezán helyett használunk. Reményik Kálmántól vásárolunk egy igazi különlegességet, a Balaton sajtot, ami egy 4 hónapig érlelt kemény sajt, szép, letisztult, kristálytiszta ízzel.” (Bezerics Dani)
A Télikertben a Bezerics Borház kiválóságait is végig lehet kóstolni. Borkínálatuk széles, a könnyedebb, illatos fehértől és rozétól a nehéz-testes fehérig, a botritisz látta édestől az új-hordós vörösborig terjed, kiváló ár-érték aránnyal. Bezerics Dani egyik büszkesége az általa megálmodott Szexi Rozé, egy pinot noire és cabernet sauvignon házasításából született gyöngyöző bor. Irányított erjesztéssel, reduktív eljárással készül. Elegáns eperszínű, illata friss, gyümölcsös, könnyed és elegáns. Szájban ropogós, intenzív, lédús piros húsú gyümölcsök aromáival. Ahogy készítői mondják: egy pohár után rózsaszínné válik körülöttünk a világ, igazi „kívánok még” bor.
„A Kishableánnyal, a Palettával és a Télikerttel megkaphatta a publicitást az a filozófia, amiben hiszünk, amit képviselünk. Ez az életszemlélet pedig túlmutat azon, hogy mennyi hamburgert adunk el, és mennyi pénzt keresünk. Számunkra az a fontos, hogy stílusos alternatívát nyújtsunk a vendéglátásban a kommersz kínálattal szemben. Hála Istennek velünk egy időben, különböző kategóriákban, egyre többen emelik fel a minőségi vendéglátás zászlaját. Örülök, hogy léteznek olyan iránymutató éttermek, mint a Kistücsök Balatonszemesen. Azt az alázatos munkát, azt az utat, amit Csapody Balázsék kijelöltek, azt kell a Balatoni vendéglátás minden ágában követni.” (Bezerics Dani)

Ajánlom a Facebookon