Ha boldog akarsz lenni, kertészkedj!
Menta minden mennyiségben
Ha kerted van, legyen mentád is, és minél több, mert elképesztő sok dologra jó. Például mentás-joghurtos uborkasalátának.
Három-négyféle menta terem a konyhakertünkben. A menta őrületet a párom kezdte, legeli, mindenhez eszi, tehát kellett neki legalább három fajta. Igazából négy, csak a csoki illatú nem bírta a kiültetést.
Bezzeg a fodormenta burjánzik. Idén már volt egy nagy mentaszüretünk, de a napokban ismét muszáj lesz lenyírni, mert hatalmasra nő. Egy részét kiszárítjuk, egy részét frissen esszük, egy részét, pedig lefagyasztjuk hogy félig-meddig friss mentánk télen is maradjon.
Azon felül, hogy jó koktélokhoz, a mentaszörp kiváló hűsítő nyári ital, kiszárítva télen saját bio mentateát ihatsz, még salátákba is isteni. Egy marokkói salátarecept továbbgondolása a következő: vágj fel egy kígyóuborkát kis darabokra, sózd be, fogd a mentát, aprítsd fel, keverd össze a besózott uborkával és öntsd le alaposan natúr joghurttal. Tedd hűtőbe legalább fél órára, és tálald hidegen. Voilá!
Igen-igen, a képen egy vegyes mentás-joghurtos saláta van, kipróbáltuk, ez sem rossz, de én az isteni, hűsítő, egyszerűségében nagyszerű mentás-joghurtos uborkasalátára szavazok.
Amikor nagyon meleg van, és az ember semmit sem kíván, de azért valamit mégis csak enni kellene, akkor folyamodjon a mentás-joghurtos uborkasalátához, egyen hozzá piacon vett házikenyeret, házi sajtot, citrommal fanyarítsa meg a salátáját. Garantáltan lecsúszik.
Tavalyról is maradt mentánk, pedig sokat teáztunk. Utolsó érv a menta mellett: kiszáradva látványnak sem utolsó.
Ajánlom a Facebookon